НАЧАЛО » анализи

Одити без край...

fb
3E news
fb
07-01-2014 01:08:00
fb

След като ДКЕВР съобщи, че започва проверки на трите електроразпределителни предприятия (ЕРП) у нас от Института за енергиен мениджмънт направиха кратък анализ на извършените одити на дружествата през последните години.

 

От едно проучване в края на годината става ясно, че въпросът „Какво е ЕРП?“ е на второ място сред българските потребители на google, след въпроса „Какво е любовта?“. Освен, че изглежда са много търсени, със сигурност ЕРП-тата са доказано най-проверяваният субект в България. През изтеклите 2 години поне 10 институции усърдно се занимаха с дълбочинни, всеобхватни и разностранни проверки на всички възможни аспекти от дейността на електроразпределителните компании.

Да си припомним хронологията на част от проверките:На инфографиката (на снимката) са представени сложните взаимоотношения проверяващи-проверявани. Само да ги изброим отново, за пълнота на възприятието:
1.ДКЕВР,
2.МИЕТ,
3.КЗК,
4.Сметна палата,
5.Комисия за защита на потребителите,
6.ДАНС,
7.НАП,
8.АДВФИ,
9.Прокуратура,
10.НСлС,
11.Държавна агенция за метрологичен и физически контрол,
12.Парламентарна комисия за установяване на корупцията по високите етажи на властта,
13.Комисия за наблюдение на дейността на ДКЕВР в НС,
14.Комисия по енергетика в НС, и др.

При цялата тази активност на държавнатa машина, инвеститорите се оказват изненадващо държеливи - дотук проверките успяха да изгонят само ЕОН. Останалите компании всеки път излизат със съобщения, че ще окажат пълно съдействие на проверяващите органи и приветстват възможността да докажат за пореден път пълната прозрачност в своята дейност.

одит
ЕРП
ДКЕВР
ЕМИ
По статията работи:

Георги Велев