Обрат на европейските електроенергийни борси - цените се върнаха към по-ниските нива. Поне засега

Енергетика / Анализи / Интервюта
Маринела Арабаджиева
1539
article picture alt description

Пълен обрат. Така най-кратко може да се определи старта на европейските електроенергийни борси на „пазар ден напред“ през новата седмица. Прегледът на случващото се в този сегмент показва, че търговията се връща в рамките на по-нормалните ценови нива, въпреки че грубо казано те продължават да варират с около 10 до 15 евро за MWh над регистрираните година по-рано на тази дата, но са и под 10 до 15 евро за MWh спрямо отчетените месец по-рано. Дали тази тенденция ще се запази е доста трудно да се пронозира.

През изминалата седмица, постигната цена на електроенергията в сегмента, с ден за доставка 9 декември бе най-високата постигната цена на европейските електроенергийни борси.

Спрямо стойността от 132.26 лева за MWh или 67.62 евро за MWh за 8 декември, цената на търгуваната електроенергия с ден за доставка 9 декември нарасна до 76.00 евро за MWh (плюс 12.4 % ), според www.energylive.cloud, или 148.65 лв. за MWh ( по данни на БНЕБ).

По-високи са цени в този сегмент с ден за доставка 9 декември бяха отчетени на електроенергийните борси в Румъния – 82.48 евро за MWh (ръст с 22.5 % спрямо ден за доставка 8 декември), Чехия, Словакия и Унгария – 80.63 евро за MWh (между 18.6 % - 19.7 %, Сърбия – 79.72 евро за MWh. Съпоставима бе и стойността на електроенергията на „пазар ден напред“ и във Франция – 76.03 евро за MWh (плюс 13.9 %). Малко по-ниска в Белгия – 75.19  (8.3 %)и Германия – 75.03 евро за MWh (22.8 %).

Най-високата стойност на „пазар ден напред,, регистрирана на БНЕБ през изминалата седмица бе регистрирана с ден за доставка 9 декември, но тя все пак е доста под стойността, отчетена през втория ден на декември – 93.86 евро за MWh (най-висока в Европа). Затова пък с ден за доставка 14 декември, или първия ден от новата седмица спада до 46.2 евро за MWh (между 7-8 евро по-висока отпреди година).

На пазарите на EPEX SPOT на Германия, Франция, Белгия и Холандия и на пазара N2EX на Великобритания, която все още е част от европейския електроенергиен пазар средната цена от 9 декември бе сред най-високите през 2020 г., предвид наличната информация до следващия ден за доставка 10 декември.

Реално, данните сочат едно: цените с ден за доставка 9 декември надвишиха 75 евро за MWh. По-детайлната информация сочи, че на много от тези пазари в различни часове от седмицата  цените надвишават дори 100 евро за MWh  започвайки още от  7 декември. При разширяване на информацията, например става ясно, че на N2EX (към 18:00 ч. централно европейско време) цената дори е достигнала цена от 247,55 евро за  MWh. (също и към 19 часа на 9 декември).  Нещо повече . На пазарът на  Nord Pool на скандинавските страни също са регистрирани на 10 декември  два часа с най-високите цени през 2020 г. ( централно европейско време, между 16:00 ч. и 17:00 ч.  на този ден, цената достига 46,12 евро за MWh и между 17:00 ч. и 18:00 ч. - 46,09 евро за MWh.

Основно тези по-високи ценови нива се дължат на спадът на температурите, което предизвика  увеличение на търсенето на почти всички пазари. Това от своя страна се отрази в повишение на цените на пазарите на електроенергия.

Сред другите фактори е по-ниското производство на електроенергията от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), както и повишаването на цената на петрола сорт Brent ии нивата на емисиите за CO2.

Не без значение е и  24-часовата стачка на работниците от сектора за производство на електроенергия във Франция. Резултатът е производството и стойността на електроенергията с ден за доставка 9 декември (76.03 евро за MWh, ръст с 13.9 % ).

В същото време на електроенергийните пазари на Испания и Португалия средната стойност на цените през първите четири дни от втората седмица на декември е с 22% по-ниска от тази от същите дни на предходната седмица. Това обаче не се отнася за стойностите отпреди година. На пазара в Италия вариациите са по-слаби спрямо седмица по-рано, но не и в сравнение с преди година. Така че повсеместната тенденция за по-високите цени през 2020 г. към средата на декември се потвърждава поне засега.
С ден за доставка 10 декември цените отново останаха високи, но и сякаш дадоха слаб знак за  успокоение, особено като се има предвид, че в този ден на всички електроенергийни борси бе отчетен спад – от 4.5 % за Италия до 14.4 % за България.

Сравняването на данните сочи, че стойностите остават с над един път и половина пъти по-високи от отчетената през същия ден на предходната 2019 година. През следващите  дни, особено през уикенда ценовите нива на европейските електроенергийни борси се успокоиха напълно, за да стартират новата седмица с близки до нивата отпреди година.

Въпреки че спрямо цените с ден за доставка 14 декември нарастват спрямо постигнатите през уикенда, те са успокояващо по-ниски. БНЕБ стартира с цена от 46.20 евро за MWh (плюс 10.8 %). Малко по-висока е постигнатата стойност на електроенергийната борса в Румъния, с която имаме физическа граница – 49.35 евро за MWh (това е и цената за Унгария) и Сърбия - 50.86 евро за MWh. Близка е цената в Гърция – 46.13 евро за MWh. Съпоставими са и нивата на западните борси на ток. С изключение на Полша, където стойността остава доста по-висока – 76.23 евро за MWh.
Европейските енергийни пазари не са в изолирани един от друг. Те се влияят взаимно. Това се отнася и до моделите на търговия и мрежово поведение, производството на електроенергия и съответно цените.  Като се вземат предвид всички източници на данни в Европа може да се стигне до определени изводи. В тази връзка е важно да се подчертае, че и БНЕБ не е изолиран пазар и зависи, както от офертите, подадени от участниците, така и от взаимовръзката със съседните електроенергийни пазари.

Пандемията COVID-19 доведе до много дълбока криза, която промени икономиката и съответно пазарите на електроенергия. Първото тримесечие се характеризираше със съществен спад, който и до днес не може да бъде преодолян. Паметта е къса и се забравят регистрираните отрицателни цени през първото тримесечие. Предвид тези факти е рано да се правят изводи за средните ценови нива в сегмента „ден напред“ към края на годината. Ограничителните мерки във връзка с коронавируса през пролетта на тази година нанесоха съществени щети на европейската икономика. Икономическите показатели през лятото останаха рехави, а туристическият сезон провален. Есента стартира първо със слаби, а впоследствие и нови по-съществени ограничителни мерки. Свива се потреблението на стоки и услуги, променя се търсенето им, а в резултат и структурата на търсенето на електроенергия търпи съществени изменение. На този фон не трябва да се забравят и добрите новини свързани с ваксината срещу коронавируса. Рано е да се каже какво ще донесе новата седмица и доколко ще се запазят ценовите нива от стартовия ден 14 декември. Пазарите ще реагират на всяка промяна в политиката, а тя контрастира – от едната страна са добрите новини около ваксината срещу коронавируса, от другата – опасенията за нови още по-строги ограничителни мерки и очакванията за трета вълна.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща