НАЧАЛО » анализи

Обратната страна на биткойна: Харчи огромни обеми електричество, застрашава околната среда

За добива на тази криптовалута ежегодно се изразходват 32 тераватчаса електроенергия - колкото харчи една малка държава

fb
3E news
fb
20-12-2017 09:02:00
fb

Автор: Аджит Ниранджан, "Дойче Веле"

Единици използват биткойните при плащания, но всички плащаме за тяхното създаване, защото за добива на цифровите пари се изразходват огромни количества електроенергия. Новата криптовалута биткойн поскъпна повече от десет пъти през 2017 г.: през декември нейният курс преодоля рекордното ниво от 18 000 долара. В същото време виртуалните пари все по-често се превръщат в обект на критика.

Мнозина ги наричат „мръсни“, защото за създаването на биткойните са необходими огромни обеми електроенергия. Според оценките на експертите на аналитичния онлайн ресурс Digiconomist, за добива на тази криптовалута ежегодно се изразходват около 32 тераватчаса. За сравнение: подобно количество електроенергия консумира една малка държава.

Още през 2014 г. математиците от Ирландския национален университет в Мейнут сравняваха обема на електричество, изразходван за добива на биткойни, с годишната консумация на своята страна. Впрочем някои експерти смятат, че тези цифри са силно преувеличени. Как стоят нещата в действителност?

Биткойнът – символ на икономическата свобода?

Да се изчисли количеството електроенергия, което се изразходва за генерирането на биткойни, е доста трудно, защото главната особеност на системата от криптовалути е нейната пълна децентрализация и независимост от който и да било регулатор. По тази причина експертите много често наричат виртуалните пари символ на икономическата свобода. Платежите се извършват без посредници и често без комисионна.

По същество всяка виртуална парична единица /цифрова монета/ – това е цифров файл, последователност от уникални зашифровани блокове от информация. Всеки компютър, включен в мрежата, съхранява копие от този файл. Всеки нов файл съдържа в себе си предходните блокове плюс нов шифър. За създаването на такъв файл /блок/ се използват изчислителните мощности на компютъра, а изпълняването на тази работа представлява не нещо друго, а емисия биткойни. Днес за създаването на един блок собственикът на компютъра получава 25 биткойна. Цялата система като цяло се нарича блокчейн /верига блокове/.

100 киловатчаса за една операция

Добивът на криптовалута също така се нарича майнинг /от английското „добив на полезни изкопаеми/, а човекът, който се занимава с това, майнър. Главният инструмент е компютърът, а по-точно – неговата видеокарта, изпълняваща основната работа. Тъй като сложността на изчисляването на блокове с времето расте, все по-големи са и изискванията към компютрите. Така започнаха да се появяват майнингови ферми – специални машини /и дори цехове/, в които се намират няколко мощни видеокарти.

Обемът на консумираната от всеки майнър електроенергия зависи от два фактора – сложността на алгоритмите и ефективността на компютъра. Според приблизителните изчисления на анализатора от Digiconomist Алекс де Врис за една операция с биткойни в момента се изразходват около 100 киловатчаса. Ежедневно се осъществяват 300 000 подобни операции. Следователно ежегодната консумация на електричество за тази цел отговаря приблизително на половината количество ток, който през 2016 г. е консумирала страна като Нигерия.

Биткойнът – враг на екологията?

Но повече от всичко критиците на криптовалутите са обезпокоени от това, че основната част от потребностите на майнърите от електроенергия се покриват с помощта на ток, добит от изкопаеми горива. Мнозинството от майнинговите ферми са разположени в Китай, чиято енергетика до момента зависи от въглищата. До този извод са стигнали авторите на изследване, проведено от Центъра за алтернативни финанси на Кеймбриджкия университет с подкрепата на корпорацията Виза.

Сходно мнение имат и анализаторите от изданието Digicomist, които дават за пример майнингова ферма в Монголия: електроенергията тук също се произвежда от въглища. Според оценките на специалистите за всяка операция с биткойни там се отделя такова количество въглероден диоксид, каквото се отделя пи едночасовия полет с пътнически самолет Боинг-747 В същото време има и поводи за оптимизъм.

Според мнението на някои експерти, самото наличие на икономически стимул за използването на „чиста“ електроенергия ще ускори развитието на възобновяемата енергетика. „В китайската провинция Съчуан се наблюдава значителна концентрация на майнингови ферми. Майнърите на биткойни са сключили споразумение с местните ВЕЦ-ове, което им позволява да получават електроенергия на изгодни цени“, отбелязва професорът от Кеймбриджкия университет Гарик Хилеман.

Бъдещето на биткойна е под въпрос

Впрочем, това от какви източници се произвежда електроенергията за емисията биткойни и какви в действителност са обемите на нейното потребление може би няма чак такова голямо значение. За мнозина експерти настоящият енергиен баланс в този отрасъл е вече достатъчен повод за тревоги.

Макар биткойните да съществуват само от 8 години, за производството на тази криптовалута вече се изразходва от 0,05 до 0,15% от световното потребление на електроенергия. Затова като услуга, която се използва само от около 3 милиона души, биткойнът е значително по-малко ефективен, отколкото традиционната банкова система. Както поясни анализаторът Алекс де Врис, „цифрите при всички положения ви вкарват в заблуждение“. „От която и страна да погледнем, биткойнът не може да съществува в дългосрочна перспектива: ние можем да спорим само за това, колко по-лош е той от Виза – 10 000 или 20 000 пъти“, резюмира експертът. / Коментарът е публикуван в БГНЕС
биткойн
криптовалута
електрическа енергия
екология
По статията работи:

Галина Александрова