НАЧАЛО » анализи

Нужна ли е още ОПЕК?

fb
3E news
fb
01-12-2014 11:15:00
fb

ОПЕК повече не е нужна. Никъде в света няма други подобни картели, определящи цени, да кажем на какаото. С това се занимава пазарът. При определянето съдействат спекулантите. А ако възникне някакъв картел, то анитимонополните органи биха го забранили непременно, пише Хенрих Бьом, икономически наблюдател от DW.

 

Само на пазара на петрол това не се случва. Но защо?

 

Много печеливши и отделни губещи.

 

 

Тъй като петролът както и преди е „смазочното малсо“ за световната икономика. Тъй като както и преди го използват като средство за политически натиск. Тъй като ние и до днес до край не осъзнаваме каква щети нанасяме на нашата планета, изгаряйки без задръжки изкопаемите енергоносители.

 

Сега голяма част от хората естествено се радват, че петролът поевтиня. Това са водачите на автомобили и битовите потребители (тези, които използват мазут), транспортните компании, на корабните, авиокомпаниите. Но за много ниските цени на петрола са сериозен проблем. Например за правителствата в Каракас и в Москва. Тъй като страните износителки на петрол Венецуела и Русия са заложили в държавните си бюджети много по-висока цена на петрола и сега няма да получат милиарди долари. Тези, които за заложили основно на петрола сега явно са сред губещите.

 

Спадът на цените на петрола породи най-невероятни теории на заговор. Едни казват, че всичко е работа на саудитците, които искат да навредят на американските си конкуренти, добиващи шистов петрол. Други сочат американците, решили да накажат руснаците заради политиката на експанзия в Украйна. Трети са уверни, че всички те заедно натискат цените, за да лишат от приходи така наречената „Ислямска държава“, финансирането на която се осъществява в частност от продажбата на петрол.

 

Организацията бе временна

 

Има обаче по-реално обяснение: ниската динамика на световната икономика. Сега просто е по-слабо търсенето на петрол. По-рано когато обяснението на света не беше толкова трудно ОПЕК намаляваше количествата на добив и така сама задържаше цените на петрола в уговорените граници. Но сега светът стана по-труден, по-сложен. ОПЕК обаче си остана организация която не се промени.

 

Днес големият производител на петрол това е САЩ, но те дори не са на масата на преговорите. Както между впрочем и Русия. Затова няма нищо учудващо в това, че Венецуела вече се ослушва за двоен съюз с Русия, независимо от ОПЕК. Нека го направят. Техният скъп петрол никой няма да го купи, ако други предлагат своя на по-ниски цени. В същият този момент ОПЕК ще прекрати съществуването си. Какво е лошото в това?

 

Тревога предизвиква нещо съвсем различно. Излишъкът на петрол ни кара да забравим за това, че черното злато се отнася към крайните природни ресурси. Наистина предричаният още преди десетилетия „край на ерата на петрол“ както и преди не се вижда. Ако обаче погледнем на ситуацията през очите на следващото поколение, то ще я видим вече със съвсем други очи.

 

Алтернативни варианти отдавна са намерени, въпреки че с поеднично преминаване към тях и с отказ от атома, въглищата и целият този петрол, разбира се няма да се получи. За планетата сега е много по-важно да се определи справедлива цена за изхвърляният в атмосферата въглероден диоксид отколкото за търгуваната при зактворени врати цена на петрола. Неговата настояща ниска цена ни отвлича от дълбочината на проблема.

ОПЕК
пазар
петрол
цени
По статията работи:

Маринела Арабаджиева