Нонсенс: 1 февруари мина, цената на тока не скочи, борсата работи, а работодатели искат оставка на министър Петкова?!

Не е време за оставки, време е за реформи, а министър Петкова работи активно в това направление в страната, и в контекста на европейската енергийна политика, коментира експертът по енергийна политика Славчо Нейков

Министър Петкова знае в дълбочина спецификата на пазарните отношения в този момент, не съм забелязал тя да е казала нито една неистина. Това коментира за 3еNews енергийният експерт проф. Атанас Тасев по повод на искането на оставка на енергийния министър Теменужка Петкова от три работодателски организации - Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/, Българската стопанска камара /БСК/ и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/.

В съобщение до медиите работодателите твърдят, че Петкова е говорила „неистини“ за свободния пазар на електроенергия в телевизионно интервю. В интервюто си пред БНТ министър Петкова говори за „свободен“ пазар на електроенергия, върху който държавата не можела да влияе, удобно пропускайки факта, че на същия този „свободен“ пазар на практика участват само две дружества, собственост на държавата, чрез борса, също собственост на държавата“, се казва в становището на работодателите.

"Запознах се с настояването на АИКБ, БСК и КРИБ за оставката на министър Петкова. Не бих искал да коментирам конкретните факти, с които се мотивира искането, нито да влизам в ролята на адвокат на министъра, но не намирам искането нито за основателно, нито за навременно", коментира за 3e-News и експертът по енергийна политика Славчо Нейков.

"Не е време за оставки, време е за реформи;  а министър Петкова и в двете правителства на ГЕРБ, в които участва като министър, работи активно в това направление както в страната, така и в контекста на европейската енергийна политика. Да припомня, че от края на 2014 г. България излезе от положението на пасивен консуматор на това, което казва Брюксел, и зае проактивна позиция по редица стратегически и за ЕС, и за България въпроси", заяви експертът.

По неговите думи в контекста на очакванията за реформи в България със сигурност има стъпки, които можеха да се случат и по-добре, и по-своевременно, но тези реформи не са нито лесни, нито бързи, а и не зависят само от изпълнителната власт. По принцип мининистърът на енергетиката – който и да е той – има нелеката отговорност да провежда енергийната политика на страната, а в този процес е нормално различните интереси да се стиковат трудно - особено когато много чуствителни по същността си теми - като напр. либерализация на енергийния пазар и енергийна бедност - вървят ръка за ръка, обощава позицията си Славчо Нейков.

 Странна е тази фиксация върху министър Петкова на т.нар. представители на бизнеса - защото  бизнес в България са не само заводите на Домусчиев и фирмите, членове на КРИБ, АИКБ и БСК. Бизнес са и енергийните компании, независимо дали са държавни или частни, бизнес са и големите индустриалните фирми, много от които твърдят, че нямат проблем с договорите и цените на еленергията за тази година.

Според трите работодателски организации  Петкова трябва да напусне поста си заради „изоставените реформи“ в сектор „Енергетика".  Друг е въпросът дали работодателите не са тези, които поставят прът в колелата на реформите - да се върнем например и към протестите им отпреди няколко години, отново за цените на тока.

Истината е, че реформата тръгна именно при министъра Теменужка Петкова, при която след години на нищоправене и източване на енергетиката се случиха няколко важни неща: Бяха уредени финансовите отношения с т.нар. американски ТЕЦ в комплекса Марица Изток, като това отвори разплащанията и стабилизира финансовото състояние на дружествата по веригата производство-доставки на електроенергия /които също са бизнес/. Стабилизира се финансовото състояние на доведените до ръба на фалита НЕК и ТЕЦ "Марица Изток 2". С ускорени темпове се разви процесът на либерализация на електроенергийния пазар, набелязани са и стъпките и се тръгва към свободен пазар и на природния газ. Създадена беше и заработи Българската независимо енергийна борса /БНЕБ/.

Странно е и това, че "представителите" на бизнеса решиха да искат оставката на министъра в деня преди  „Българската независима енергийна борса“ да представи търговската платформа „В рамките на деня“, което ще стане на 6-ти февруари, вторник. По време на събитието ще бъде нагледно демонстрирано функционирането на новата борсова платформа „В рамките на деня“, ще бъдат представени предимствата от въвеждането й, както и сроковете за регистрация на търговските участници. Нагледен пример, че в сектора енергетика реформата върви.

Реално погледнато, работодателските организации са недоволни от законите, които регламентират правилата и поведението на участниците на пазара на електроенергия в България, а и в Европа. Досега те не са представили убедителни аргументи кой и как иска да вдигне цените на електроенергията за бизнеса. Сакралната дата 1 февруари вече мина, а средната цена на тока на енергийната борса, т.е. на свободния пазар,  е 78.78 лв. за мВТч и дори върховата енергия, която е 94 лв. за мВТч, няма нищо общо със сочените от "бизнеса" цени от 110 - 130 лева за мВТч.

Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
7 коментари
 • 3 1
  7
  Иван Т
  Отговор на коментар #6 от Play:
  Въпросът е кой има интерес - не виждам логика в тези атаки, освен ако няма заден план. Ясно е, че Т Петкова пречи на някой, но кой може ьа насъска ра отоьателите срещ нея? А те от доста време се целят в нея. Май е комбинация от политически, депутатски и бизнес интереси
  Напиши отговор
 • 5 0
  6
  Play
  Отговор на коментар #5 от Наско:
  Опа, май се търси бушон за изгаряне - нещо не вярвам в протеста на бизнеса. Но бизнеса с протести е нещо по-достоверно
  Напиши отговор
 • 1 3
  5
  Наско
  Намери се един министър да върши работа и ще го изядат. Какво дремат в правителствого - премиер, вицета? Няма ли да я подкрепят поне да кажат нещо
  Напиши отговор
 • 1 0
  4
  123
  Отговор на коментар #2 от Каро:
  А може пък да помага на някои далавери...Справка: смяна на УС на ЕСО заради многомилионна обществена поръчка...
  Напиши отговор
 • 2 0
  3
  от Киев
  Отговор на коментар #2 от Каро:
  Разберете- енергетиката е парцелирана на определени / наши/ фирми, В някои от тях ще се случат много тежки случки /ще изсъхнат газопроводи /, което означава някой наш човек да остане на сухо. Понимаеш ???
  Напиши отговор
 • 1 3
  2
  Каро
  Глупав коментар, от Киев. Петкова явно върши много работа и много пречи на нечии планове/далавери, затова я атакуват
  Напиши отговор
 • 4 0
  1
  от Киев
  Много е просто. Теменужката и изсъхна!
  Напиши отговор