НАЧАЛО » анализи

Сорос: Сваляне на цените на нефта ще засегне повече Москва от американски доставки на газ за Европа

fb
3E news
fb
28-03-2014 08:03:00
fb

Милиардерът Джордж Сорос предложи Русия да бъде наказана с намаляване на цените на нефта. За това е необходимо да се продаде не много от стратегическите резерви на САЩ, уверен е той.

Обещаният от американския президент Барак Обама газов залп срещу Русия ще изисква продължителна подготовка (необходимо е да се построи инфраструктура за експорт на втечнен газ), а излишъкът от нефт – това е карта, която вече държим в ръцете си, смята американският милиардер Джордж Сорос. Необходимо е да се продаде  не много нефт от стратегическите запаси, за да се накаже Русия за действията й в Украйна, предложи милиардерът. Ден по-рано Обама  заяви, че САЩ могат да започнат да доставят газ за Европа и в крайна сметка да заменят напълно Русия.

По данни на Управлението за енергийна информация на САЩ сега стратегическите нефтени запаси на американската страна превишават над два пъти нормите – за запас са заделени 696 млн.барела, което обезпечава потреблението на страната за почти 200 дни – при установени международни ангажименти за задължителни запаси от 90 дни.

Идеята да се използват доставките на енергийни ресурси за политически цели се поддържа от част  от американските конгресмени. САЩ могат и са длъжни да действат като енергийна свръхдържава, заяви например при изслушванията сенатор Мери Ландре. САЩ трябва да използват ресурсите като стратегически активи за защита на съюзниците и разрешение на кризата: колкото повече нефт и газ САЩ ще доставят на глобалния пазар, толкова повече това ще помогне за стабилизиране на цената на петрола, е солидарна с нея колегата й Лиза Муравски. Използването на запасите може да става само в извънредни ситуации, когато има опасност от проблеми в доставките, а не за политически цели, възразява сенаторът Валери Марсел от Chatham House.

През март Обама за пръв път заяви публично, че САЩ могат да продадат 5 млн.барела от стратегическите резерви за технически цели. След думите му цената на американския петрол сорт WTI намаля почти с 2 долара.  Продажбите не са свързани с кризата в Украйна, увери министърът на енергетиката на САЩ Ърнест Мониз. Добивът в страната расте,изискват се мащабни промени на инфраструктурата – реверсивни тръбопроводи, реконструкция на терминали, обясни представителят на енергийното министерство Бил Гибънс.

Интервенциите могат да намалят цената, но колко зависи от размера на операцията, но това не е пазарна стъпка, смята Фадел Гейт от Openheimer&Co. Използването на стратегическите резерви за намаляване на цената на петрола ще има пагубни последствия за съюзниците на САЩ в Персийския залив, а също така и за собствения добив в САЩ, предупреждава Марсел. Днес Обама има планирана среща с краля на Саудитска Арабия.

За последен път стратегическите резерви са били задействани по време на гражданската война в Либия през 2011 г., когато пазарът се лиши от 1,1 млн.барела от тази страна. От резервите тогава бяха продадени 30 млн.барела, краткосрочното намаление на цената беше около 6 долара.

САЩ искаха да задействат резервите и в периода на втория предизборен период на Обама през 2012 г., когато петролът поскъпваше, припомнят анализаторите от Citi. Тогава САЩ, Франция,Германия,Великобритания и Япония проведоха консултации и техните мнения се разделиха: Лондон поддържаше Вашингтон, а Берлин и Париж бяха против, смятайки че продажбите ще намалят цената. Международната агенция по енергетика (МАЕ) също беше против идеята – не е необходимо да се отърваваме от запасите, те са предназначени само за извънредни ситуации, каза тогава изпълнителният директор на агенцията Мария ван дер Ховен.

За цялата си история МАЕ е използвала резервите три пъти: по време на войната в Персийския залив през 1991 г., през 2005 г. – заради урагана „Картин” и през лятото на 2011 г. по време на конфликта в Либия.

По „Ведомости”

нефт
стратегически запаси
цени
сащ
Русия
МАЕ
Сорос
По статията работи:

Маринела Арабаджиева