НЕК, ЕСО и ЕРП-тата искат по-високи цени на тока. КЕВР отново ще ореже поскъпването до символичните 1 - 2%

Вече е ясно - всички участници на регулирания пазар на електрическа енергия - общественият доставчик НЕК, ЕСО и електроразпределителните дружества, искат поскъпване на тока. Дали това ще се случи и в какъв размер ще бъде вдигането на цените обаче зависи от Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/.

Трите електроразпределителни дружества и трите крайни снабдителя в България - ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про", които осигуряват електрическа енергия за клиентите на регулирания пазар, обявиха в края на февруари, че ще поискат нови цени на тока от 1 юли тази година. В края на март те подадоха ценови заявления до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за утвърждаване на цени за новия регулаторен период, за да могат да осъществяват ефективно лицензионната си дейност, да поддръжат, обновяват и развиват електроразпределителната мрежа и да предоставят качествена и непрекъсната услуга за своите клиенти.

Подаването на заявления за утвърждаване на цените е рутинна процедура, която се извършва всяка година.

Исторически в практиката на Енергийния регулатор не е имало случай в който той да е одобрил в пълен размер исканото поскъпване от дружествата. Напротив, регулаторната комисия прилага свръх рестриктивна политика по отношение на цените на тока, включително за сметка на ограничаване на инвестициите в преносната и разпределителната мрежа, което крие рискове и е повод за критики в експертните среди.

От 2017 небитовите потребители на регулиран пазар, ползващи електроенергия на ниско напрежение, са с по-ниски от предишните цени. При стопанските потребители намалението на цената на енергията в зависимост от тарифността поевтиняването е между 1% и 11%.

Според източници, запознати с методологията и процеса на одобряване на ценовите предложения от КЕВР, ако регулаторът изобщо даде "зелена светлина" за по-високи цени на електроразпределителните дружества, поскъпването в крайната цена на тока ще бъде в рамките на 1 - 1,2%, което пренесено в средно-месечната сметка на потребителите е не е повече от 1-2 лев отгоре.

Окончателните цени на електрическа енергия ще бъдат одобрени от КЕВР и ще зависят от наложения пазарен модел, включително разпоредбите на Наредба за регулиране на цените на електрическата енергия.

Още в края на февруари председателят на КЕВР доц. Иван Иванов заяви, че регулаторътще провери дали дружествата са направили инвестициите, заявени от тях, и ще ги коригира в случай на неизпълнение на инвестиционната програма за текущия ценови период.

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
1 коментари
  • 0 0
    1
    ANITA GERARD
    заем! заем! кредит!!!Търсите ли за почтен и акредитирани частен заем компания, която предоставя заеми за живота възможност.Ние предлагаме всички видове кредити в много бързо и лесен начин, лични заеми, кола заеми, ипотечни кредити, Студентски кредити, бизнес кредити, инвестиционни кредити, дълг консолидация и много повече.Са били отхвърлени от банки и други финансови институции?Имате ли нужда от консолидация заем или ипотека? Не изглеждат повече като ние сме тук, за да направи всичките си финансови проблеми е нещо от миналото.Ние да кредитира средства на лица и фирми, които се нуждаят от финансова помощ в размер на 2 %.Няма осигурителен номер се изисква и не кредитна проверка изисква, 100 % гарантирана.Искам да използвам тази среда да ви информирам, че ние предлагаме надеждни и поддържащо помощ и ние ще се радваме да ви предложим един заем.След това ни изпратете имейл на: (anitagerardloanfirm@gmail.com) да кандидатстват за заем
    Напиши отговор