На европейските електроенергийни борси започва февруарско тестване след среден скок на цените с 20 на сто през януари

Енергетика / Анализи / Интервюта
Маринела Арабаджиева
940
article picture alt description

Малко по-топлото време през отминалата седмица се опита да тласне европейските електроенергийни борси към по-ниски цени. Не много успешно и те остават в диапазона от около 50 евро за MWh. Факторите към момента не говорят за спад. Прогнозата на синоптиците е за ново силно застудяване, а това е предпоставка не само за по-високо търсене. Данните за разпространението на коронавируса остават спорни, а ефекта от предприетата масова ваксинация в Европа все още не може да се усети. Започва февруарското тестване.

Европейските електроенергийни борси в сегмента „пазар ден напред“ стартират втората седмица на месец февруари – 8 февруари със силна волативност -  ръст от 2.1 %  ( до 28.02 евро за MWh спрямо 27.44 евро за MWh), отчетени на 7 февруари в Гърция  до 124.6 % в Германия (43.52 евро за MWh за 8. 02 спрямо постигнатите 19.38 евро за MWh ден по-рано).

Най-ниски през първия ден на новата седмица (с ден за доставка 8 февруари) остават цените, постигнати на електроенергийните борси в Испания и Португалия (OMIE) – 8.3 евро за MWh и то след като през седмицата там в рамките на три поредни дни  - от 11. 3 евро за MWh на 1 февруари, стойността достигна до 52.2 евро за MWh с ден за доставка 4 февруари. Най-висока цена за 8 февруари е постигната на електроенергийната борса в Полша -  57.23 евро за MWh - увеличение с 36.2 % спрямо 42.01 евро за MWh  ден по рано.

Българската независима електроенергийна борса също мина през различни стойности. Най-високата постигната цена бе с ден за доставка 2 февруари – 57.84 евро за MWh и спадна до 18.55 евро за MWh ( с ден за доставка 7 февруари). Като цяло цените на електроенергийните борси и в България, и в страните, с които имаме физическа граница остават близо до тези на европейските електроенергийни борси. Разбира се, няма как да не прави впечатление, че стойностите, постигнати на електроенергийните борси в Румъния, Сърбия и България са в диапазона 35 – 37 евро за MWh. С около 10 евро за MWh по-високи са цените в останалите страни от Европа, а Франция (50.07 евро за MWh) и Швейцария (53.46 евро за MWh) се нареждат след Полша по високи цени.  

Ниските температури през по-голямата част от месец януари доведоха до увеличаване на търсенето на електроенергия на европейските пазари, а това от своя страна и до повишаване на цените, сочат наблюденията. На част от европейските електроенергийни пазари увеличението се дължи и на спада в производството на вятърна енергия. Принос към ценовите нива има увеличението на стойността на спотовите цени на газа, както и скока на  емисиите от СО2. Междувременно вече са налице статистическите данни за януари за електроенергийните пазари в Европа.

ВЕИ

Производството на електроенергия от слънчеви мощности на всички европейски пазари през януари е намаляло с 5,5 % на годишна база. В частност това се дължи на спада в Германия с 44  % и Италия- с 24 %. Затова пък на пазарите в Испания и Португалия това производство е скочило с 32 % , а във Франция с 0,3 %.

Напротив, в сравнение с последния месец на 2020 г., производството на слънчева енергия през месец януари е нараснало с 13% в общия анализ на европейските пазари, въпреки че е имало намаление с 10% на германския пазар. На френския пазар производството е нараснало с 33% през този период, на италианския - с около 21%, а на Иберийския полуостров - с 16%.

Производството на вятърна енергия през януари 2021 г. спрямо декември 2020 г. е доста различно. Така например увеличение е наблюдавано на пазарите в Италия – с 32 %, в Испания и Португалия - с 47 % и 55 % съответно. Спад е регистриран на пазара във Франция .с 3,5 %, в Германия – с 28 %, а на останалите – до 11 %.

Търсенето на електроенергия на европейските пазари през януари 2021 г., с изключение на Германия и Италия е надхвърляло това през януари 2020 година,  а един от факторите е спадът на температурите. Най-голямо увеличение е регистрирано на пазарите във Франция и Белгия – със 7,4 % и Испания и Португалия – с почти 8 %. В Германия и Италия пък е отчетен спад малко под  2 %,

Средната месечна цена през януари 2021 г. за част от пазарите е била 45 евро за MWh – например Португалия, Испания. Увеличението на цените в сравнение с декември 2020 г. както става ясно е били с 44 % и 43 %.  На други пазари, като Германия тя е била тя е съставлявала 52,81 евро за MWh, а в Италия – 60,71 евро за MWh.

Най-малко са се увеличили цените на холандския пазар през януари спрямо декември – с 11 %, следван от този на Италия – с 12 %. Средното увеличение на цените на европейските електроенергийни пазари е били от порядъка на 20 %.

Спрямо януари 2020 г. обаче увеличението е много по-високо – с 45 % за Нидерландия и 57 % за Франция. Най-малко е било увеличението на италианския пазар – с 28 %.

Тези дни предстои да бъде публикуван отчета на Българската независима електроенергийна борса, който ще покаже достатъчно ясно картината на българския електроенергиен пазар.

Петрол, газ, СО2

Цените на петрола сорт Brent на ICE за месец март 2021 г. се позиционираха на ниво от 50 долара за барел. Най-ниска цена беше отчетена на 4 януари (51,09 долара за барел), а най-висока (55,32 долара за барел) – на 12 януари. Средната месечна цена остана на ниво от 55,32 долара за барел. Все пак цената остава под нивото от тази през януари миналата година. Новините, свързани от една страна с все по-масовата ваксинация и от друга страна с влизащите в сила от февруари нови ангажименти за ограниченията на добива благоприятстват по-високите цени на петрола. Към това трябва да се добави и ефекта от мерките за подпомагане на икономиката на САЩ. Разбира се, че все още се прокрадват съмнения за търсенето на петрол, но последните данни на ОПЕК за нивото на запасите и очакванията са на път да ги разсеят.

Доста голяма е динамиката на фючърсите на газа на TTF и увеличението не е никак малко. На ICE фючърсите за февруари 2021 г. отбелязаха в първата седмица на януари минимална цена от 17,65 евро за MWh. Впоследствие и то само за седмица скочиха до 26,15 евро за MWh, послед отново спаднаха до 20 евро за MWh. Регистрираната средна стойност  за януари е 20,40 евро за MWh. В сравнение  с фючърсите за януари тази година (търгувани през декември 2020 г.) от 16,29 евро за MWh средната стойност се е увеличила с 25 %. Ако се вземе цената отпреди година, когато фючърсите са били за това време от порядъка на 11,23 евро за MWh, то увеличението е 82 %. Междувременно фючърсите за март са на ниво от 18,38 евро за MWh на 5 февруари.

Статистиката за емисиите СО2 също отчита увеличение на ценовите нива. Средната стойност за януари е били 33,54 евро за тон, което е с 8 процента над постигнатата 31,06 евро за тон през декември 2020 година. Спрямо януари миналата година обаче, когато средната цена на емисиите е била 24,50 евро за тон, то средната стойност за януари 2021 г. е 37 % по-висока.

Междувременно на 5 февруари тази година цената на фючърсите за декември 2021 г. бяха на ниво от 38,14 евро за тон, което е доста добър сигнал за участниците на пазара.

Стойностите през първия работен ден от новата седмица са само заявка и ослушване за възможностите не толкова на системата, а на икономиката. Същинското проявление може да се очаква ден по-късно. Обикновено понеделник е тестови ден, а вторник очертава достатъчно ясно тенденциите, основно икономическите, по които се ориентират участниците в пазара. Както става ясно от прогнозите за времето, през следващите няколко дни европейските електроенергийни борси ще бъдат подложени на изпитание. Първият фактор е налице.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща