НАТО засилва присъствието си в Черно море, Путин обвини алианса в провокации

На фона на нарастващото напрежение Пентагонът обяви, че не е готов за сътрудничество с Москва

Източник: БГНЕС

Военните министри от НАТО са приели към пакета от мерки по източната граница на пакта и засилване на присъствието на кораби на Aлианса в Черно море под егидата на морското командване на Aлианса във Великобритания.

Новината беше потвърдена снощи за бТВ от вицепремиера и военен министър Стефан Янев.

Днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг допълни, че тази инициатива предвижда повече учения с постоянната военноморска група на НАТО и корабите на черноморските държави в НАТО – Румъния, България и Турция. Мярката е съобразена с международното морско право и конвенцията от Монтрьо, която забранява присъствието на военни кораби на нечерноморски държави за повече от 21 дни.

„Присъствието в Черно море ще бъде отбранително, премерено и няма да провокира и ескалира напрежение. Тази мярка е част от големия пакет от мерки за сигурност включително по отношение на региона на Черно море“, мотивира се генералния секретар Столтенберг.

По-късно днес президентът Владимир Путин заяви, че НАТО със своите действия провокира Русия и се опитва да я вкара в конфронтация. На колегията на Федералната служба за сигурност (ФСБ) държавният глава напомни, че „сдържането на Русия е провъзгласено като нова мисия на НАТО“, предаде ТАСС.

„С тази цел се извърша по-нататъшно разширяване на блока – това, всъщност, ставаше и преди, но сега те намериха друга, както им се струва, по-сериозна обосновка, ускориха се процесите на разполагане на стратегическите и обикновени въоръжения извън пределите на националните граници на водещите страни", отбеляза Путин.

"Нас всъщност, постоянно ни провокират и се стремят да ни вкарат в конфронтация“. Той напомни, че на срещата на НАТО през 2016 година във Варшава, „за пръв път от 1989 година Русия бе призната за основна заплаха за безопасността на алианса“.

Напрежението в Черно море често се свързва с прелитането на руски бойни самолети над американски военни кораби, които влизат за съвместни учения с България, Румъния и Турция. Преди няколко дни руски самолети Су-24 прелетяха над разрушителя „Портър“, а по-рано и над корабите „Доналд Кук“ и „Виксбърг“.

Част от мерките на Алианса за засилване на отбраната след анексирането на Крим от Русия са изпращането на четири батальона в Балтийските държави и Полша и създаване на многонационална бригада в Румъния.

Междувременно и Пентагонът призна, че не е готов за сътрудничество в Москва. Американските въоръжени сили не са готови за сътрудничество с Русия, заяви военният министър Джеймс Матис, цитиран от АФП.

Той напрани това изявление, след като руският му колега призова за по-добри връзки. „В момента не сме в положение да сътрудничим на военно равнище, но нашите политически лидери се ангажирали и се опитват да намерят допирни точки и за движение напред“, каза Матис пред журналисти на срещата на военните министри от НАТО в Брюксел.

По-рано руският военен министър Сергей Шойгу заяви, че Москва е „готова да възстанови сътрудничеството с Пентагона“.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари