Най-скъпият бензин в Европа се продава в Холандия. България е на пето място, но по достъпност е в края

Най-евтиният бензин от началото на 2018 г. на територията на Европа традиционно имат възможност да купуват жителите на Казахстан, Беларус и Русия. Най-висока цена на горивата за автомобили се запазва в Нидерландия, сочи рейтингът, подготвен от експертите на РИА Рейтинг.

Скъп и евтин бензин

„В началото на 2018 г. най-скъпият бензин купуват жителите на Нидерландия, Италия и Гърция. Най-евтин е бензинът в Казахстан, Беларус и Русия“, се казва в съобщението.

Рейтингът дава възможност да се оценят разходите в рубли за бензин на руските туристи, пътуващи с автомобили зад граница, или планиращи наемане на автомобили в чужбина. Освен това рейтингът дава възможност да се сравнят европейските страни по достъпност до бензин за живеещите там граждани.

Рейтингът е съставен на основата на данни на статистиката на държавите от Европа към средата на януари 2018 г. (за Норвегия и Казахстан – по данни от декември 2017 г.) за цените на бензина с октаново число 95. Анализът на цените е извършен чрез преизчисляване на местната валута в рубли по курса на руската централна банка на 23 януари т.г., става ясно от съобщението.

Първо място в рейтинга по евтин бензин си запазва Казахстан, където при преизчисляване в рубли литър бензин с посоченото октаново число 95 струва 31 рубли. На второ място остава Беларус с 36,4 рубли. Русия се нарежда на трето място – 41 рубли за литър.

Четвърто място в рейтинга заема Украйна, където бензинът струва с 35 % повече от Русия: при преизчисляване в рубли – 55,6 рубли. По-нататък в рейтинга следват страните от Източна Европа.

България в частност заема пето място с цена за А-95 – 72,3 рубли за литър.

Най-скъпият бензин от страните в Европа, преизчислен в руска валута се продава в Нидерландия – 110,8 рубли за литър. По-нататък следват Италия, Гърция, Португалия и Дания, в които литър бензин струва повече от 105 рубли за литър.

По отношение на дизеловото гориво, най-евтиното отново е в Беларус и Казахстан, като в тези държави цената е примерно еднаква и е от порядъка на 37 рубли за литър. На трето място, както и по цена на бензина е Русия (40,8 рубли за литър). Най-скъпо е дизеловото гориво в Швеция – 103,8 рубли за литър.

Динамика на цените

Според съобщението, през втората половина на 2017 г. цената на петрола се е увеличила и в 24 от 33 държави на територията на Европа се отчита увеличение на цените на горивата от началото на 2018 г., в сравнение с началото на миналата година. Средно цените на бензина в сравнение с началото на предходната година са нараснали с 3,2 %. В повечето страни ръстът не е бил повече от 5 %.

Най-съществено, с 20,4 % цените на бензина са се увеличили в Казахстан, който въпреки това запазва първото си място по най-евтин бензин. В Украйна, бензинът е поскъпнал с 18,7 %, в Естония – с 12,2 %. В отделните страни цените са се увеличили с не повече от 10 %.

В Словения, Малта и Белгия, цените остават на предишното ниво и само в шест държави цените на бензина намаляват незначително. Най-съществено е намаленията в Германия (- 3,3 %) и Унгария (- 1,1 %). В останалите страни цената намалява с по-малко от 1 %, като в този списък попада и България.

Ситуацията с промяната на цените на дизеловото гориво е сходна с динамиката на цените на бензина. Стойността на дизеловото гориво расте практически навсякъде. Най-съществено е увеличението отново в Казахстан и Украйна – ръст от над 20 %. Незначително понижение на цените на дизеловото гориво се наблюдава в Унгария, Германия, Финландия и България.  

Достъпност

За оценка на достъпността до автомобилно гориво за населението експертите от РИА Новости са изчислили количеството бензин, които могат да придобият за средномесечните си заплати жителите на различните страни. Лидери по този показател остават жителите на Люксембург,. Те могат да придобият за средната си заплата над 2,7 хил. литра бензин. Второ място заема Норвегия с 2,5 хил. литра. Повече от 2 хил. литра могат да придобият жители и на Великобритания и Австрия.
Русия по този показател е на 17-то място между Казахстан и Гърция – от порядъка на 821 литра.
На последно място по достъпност до бензин за населението остава Украйна – само с 217 литра.
Освен Украйна, аутсайдери са България и Румъния. Жителите на тези страни могат да придобият със заплатите си не повече от 400 литра бензин. По-точно, за България цифрата е 346,1 литра, като Румъния ни превъзхожда – 370 литра.

Прогноза

Експертите на РИА Рейтинг очакват ръст на средногодишната цена на петрола сорт Brent през 2018 г. с около 5 до 9 %. Съответно може да се очаква и аналогично увеличение на цените на бензина в страните от ЕС.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари