НАЧАЛО » анализи

Над 2.2 млрд. евро са необходими за проекта България - газов разпределителен център в Югоизточна Европа

fb
3E news
fb
09-02-2015 04:38:00
fb

 

Около 2.2 млрд. евро е необходимата инвестиция за създаването на газовия разпределителен център в България, който да насочва горивото в Югоизточа Европа. Това е посочил в презентацията си премиерът Бойко Борисов по време на Срещата на високо равнище на Групата за изграждане на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа.

Тази сума обаче включва само изграждането на нова инфраструктура, необходима за разпределението на газовите потоци. Още 140 млн. евро ще трябват за разширяването и модернизацията на северния полупръстен на българската газопреносна система. В презенацията са посочени конкретните проекти, които трябва да бъдат изпълнени за създаването на газовия хъб:

1. Нова инфраструктура:

- изграждане на 844 км газопроводи

- изграждане на 2 компресорни станции с обща мощност 265MW в района на Левски и Провадия

- изграждане на приемен терминал

2. Модернизация на съществуващата инфраструктура:

- повишаване на мощността на компресорна станция Странджа с 10MW

- изграждане на 50 км лупинг Лозенец - Рупча

- изграждане на 20 км газопроводи

- модернизация и разширяване на северен полупръстен с 272 км

3. Допълнителен капацитет за съгранение на газ:

- разширяване на подземного газохранилище в Чирен

- изграждане на ново ПГХ

 

 

Сред предимствата на България за изграждане на газов хъб, според презентацията на Борисов, е географското разположение на страната ни, което я определя като стратегически партньор, добре проектиранaта национална газопреносна мрежа, добре балансирана транзитна национална система с газохранилище; добив на нефт и газ в региона; ниско вътрешно потребление - свободен капацитет за транзит; прозрачни процедури за доставки и строителство на справедливи цени; дългосрочен и краткосрочен капацитет.

България ще ползва натрупания европейски опит по развитието на търговски платформи; "Единна система за управлението на газовите потоци", предварително съгласувана с Европейските газови партньори, се казва още в презентацията на Борисов.

 

Презентация на министър-председателя Бойко Борисов, направена по време на Срещата на високо равнище на Групата за изграждане на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа

 

 

 

газов хъб
газов разпределителен център
газова инфраструктура
По статията работи:

Галина Александрова