НАЧАЛО » анализи

Москва е разтревожена от украинските шисти

Русия е против разработването на шистови находища чрез фракинг покрай своите граници

fb
3E news
fb
28-01-2014 05:24:00
fb

Зимният сезон 2013-2014 г. е първият след много години спокоен период, когато отсъстват заплахите от „нова газова война" между Москва и Киев, когато нищо не пречи на нормалния транзит на руското гориво към страните от Западна и Източна Европа. Не се чуват взаимни упреци и оскърбления от представителите на Нафтогаз и Газпром по повод на обемите на доставките и разчетите. Но това спокойствие се заплаща с висока цена и по-рано съществуващите проблеми не са решени завинаги.

Спасението на потъващата украинска икономика чрез спешно вливане на 15 милиарда долара (в последна сметка поне обещани), взети от руския Фонд на националното благосъстояние, и понижаването с една трета на цената на доставките на природен газ за твърде кратко време потушиха страстите в енергийното противостоене между Москва и Киев.

Украйна не се отказа да провежда проучване и добив на собствени обеми газ от черноморския шелф и от шистовите находища. Още повече че по уверенията на западни експерти, наличните обеми от шистов газ в Украйна са огромни. В недрата на Олеското и Юзовското находища може да има между 3,5 и 5 трилиона кубическа метра газ. Киев много иска да се добере до тези кубически метри, като призова за помощ специалистите от британско-холандската Royal  Dutch Shell и американската Chevron.

Олеското находище се намира на територията на Лвовската и Ивано-Франсковската област. Те са разположени достатъчно надалеч от руските граници. Но Юзовската площадка серазспростира в Харковската и Донецката област, които граничат с Русия. Всички работи по тестовите сондажи, проведени през ноември 2013 година, дадоха положителни резултати, и от 16 януари украинската компания Надра Юзовская подписа споразумение с Royal Dutch Shell проект за раздел на продукцията от добива на шистов газ на стойност 10 милиарда долара.

Буквално на следващия ден руското министерство на природните ресурси отправи в Киев официално писмо, в което изказва загриженост по повод на екологичните рискове при добива на шистов газ.

„При изплозването на метода на хидроразрива съществуват реални предпоставки за замърсяване на повърхностните и подземни води, използвани от населението на Русия за питейни и стопански нужди“, – отбеляза заместник министърът на природните ресурси на РФ Ринат Гизатулин.

Всеки еколог може да разкаже, че под земята текат множество ручейчета и рекички. Географията им практически не е изучена. Откъде започват, къде се движат, на какво разстояние и с каква скорост - това никой не знае. Затова има множество примери, когато отрова попаднала в подземни източници, изплува в други райони, разположени на стотици километри.

В Министерството на околната среда с право се опасяват от токсично отравяне на подпочвените води на огромни руски територии и предлагат да се проведат двустранни срещи, които да обсъдят съществуващите екологични рискове за населението, селското стопанство и промишлеността.

За това, че екологичната опасност е реална, говорят и независими експерти.  „Без провеждане на подробни проучвания е сложно да се каже на коя точно територия може да се разпространи потенциалното рамърсяване, но на примера на САЩ виждаме, че технологията на фракинга е много „мръсна". Нанасят се непоправими вреди на подпочвените води и вододаването", заяви ръководителят на руския отдел на Световния фонд на дивата природа – WWF, Игор Честин. Според неговите думи граничните с Украйна Брянска и Курска области в Русия имат общи подземни водни хоризонти. А това означава, че на обширни селскостопански райони може да бъде нанесена непоправима вреда. Но някои експерти видяха в обръщението на руското министерство на околната среда икомономически подтекст. Като че ли Москва не желае енергийната независимост на Украйна и се опитва да попречи на процеса на добив на шистов газ.

„Русия не е заинтересована от увеличаването на собствения добив на Украйна, а напротив логично е да се опита да привърже Киев към руските доставки,“ твърди ръководителят на руския Фонд за национална енергийна сигурност Константин Симонов. – „Странно е, че Министерството на околната среда заговори за това сега. Логично беше да направи това веднага след като бяха подписани споразуменията на Украйна с Shell.“

Официален отговор от Киев на това обръщение на Москва още няма: твърде малко време е изминало. Но украинският експерт Валентин Землянский не изключва вероятността Русия да разгърне масивна антишистова кампания. „Ако съществува социална поръчка за разгръщането на негативна кампания около работата на Shell в Украйна, не е изключено, Киев да бъде въвлечен в междудържавни спорове и Shell ще бъде принуден да спре проучвателните сондажи“, – отбелязва той.

Напълно вероятно е безконечните „газови войни“между двете държави да бъдат заменени от остро екологично противостоене. До пълен мир и междусъседско разбирателство все още има много време.

източник: Km.ru

Предоставено от Център за Балкански и Черноморски изследвания

шистов газ
екология
Украйна
Русия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева