Мини „Марица Изток“ стопи печалбата си до 57 хиляди лева

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
1830
article picture alt description

Държавното дружество Мини „Марица Изток“ отчита сериозен спад в печалбата си за 2019 г. От данните на финансовия отчет се вижда, че компанията реализирала печалба от 57 хил. лева за миналата година, докато през 2018 г. печалбата е била за 1,4 млн. лева. Основната причина за понижената печалба на компанията са увеличените разходи за провизии, разходите за амортизация и за външни услуги.

Търговските вземания на мините се увеличават през изминалата година и общо вече са за над 10 млн. лева. Сред най-значимите търговски вземания на дружеството са 2,4 млн. лева за доставка на въглища към ТЕЦ AES Гълъбово. Това вземане се е понижило значително през миналата година.

Ръст в задълженията към мините отбелязва дружеството „Брикел“, което дължи на държавната фирма 6,1 млн. лева за доставка на въглища.

През миналата година мините са доставили на ТЕЦ AES Гълъбово почти 5,4 млн. стандартни тона въглища. На ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ са доставени над 7,8 млн. стандартни тона въглища. В доклада не е предоставена информация какви количества въглища са доставени на държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“ и фирма „Брикел“.

От данните става ясно, че държавната ТЕЦ е закупила от Мини „Марица Изток“ въглища за общо 196,1 млн. лв. и отделно е платила неустойки за почти 7,6 млн. лева.  Търговските вземания на мините от ТЕЦ-а са се стопили до 5,9 млн. лева. От справката се вижда, че през 2018 г. държавната въглищна централа е имала задължения към мините за над 40,8 млн. лева.

В данните от финансовия отчет на дружеството се вижда, че търговските задължения на „Мини Марица Изток“ са най-големи към едноличен търговец от гр. Стара Загора. Държавната фирма дължи на ЕТ „Георги Стефанов-Златаров“ над 1,6 млн. лева. Компанията е дългогодишен партньор на мините в доставката на преси и лепила за вулканизация на транспортните ленти на дружеството.

От компанията отчитат и спад в приходите си през 2019 г. с около 4% до 501,2 млн. лева. Приходите от продажбата на въглища се понижават до близо 482 млн. лв., а година по-рано те са били за 507,4 млн. лв. В същото време се увеличават приходите от транспортна дейност – от 6,5 млн. лева през 2018 г. на 9,1 млн. лв. през миналата година.

Разходите за заплати на мениджмънта на компанията се увеличават през изминалата година и достигат 170 хиляди лева.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща