Между Крим и Одеса: защо Русия съкращава добива на газ в Черно море

rbc.ru/economic,.2018

 

Русия се кани да спре добива в най-голямото газово находище на кримската офшорна зона - Одеса. Това се дължи на междудържавния спор с Украйна в международния арбитраж, пише "РосБизнесКонсалтинг"/РБК.

Руските власти възнамеряват да спрат икономическите дейности в газовото поле Одеса, което осигурява Крим с почти половината от собствения си газов добив, съобщиха за РБК източници от федералните и кримските власти. Това решение, според тримата федерални служители, е свързано с международния арбитражен спор по морското право, който Украйна започна срещу Русия през септември 2016 г.

Твърденията на Украйна в рамките на този спор се отнасят до широк кръг от въпроси, свързани с дейността на Русия в Черно море след присъединяването на Крим. По-специално, украинският президент Петро Порошенко заяви, че докато добива газ в Одеса и други полета край бреговете на Крим, Русия "краде" природните ресурси от морския шелф на Украйна". Иска на Украйна не е публикуван, производството е поверително, но източникът на РБК потвърждава, че за местонахождението Одеса претенциите на Киев са формулирани, както следва: Русия провежда неразрешени икономически дейности там. А прекратяването на производството е тактически ход, формален начин за премахване на това твърдение, изтъква събеседникът на РБК. В същото време, въпросът за връщането на контрола върху полето на Украйна, според него, не си заслужава.

Според два от източниците, да се спрат добивните дейности в находището Одеса - е препоръка на Министерството на външните работи. Неговият правен отдел взема участие в спора от името на Руската федерация, става ясно от преписката по делото на интернет страницата на Постоянния арбитражен съд в Хага (арбитражът е образуван на основание Конвенцията на ООН от 1982 г. по морско право).

 

Какъв е депозитът в Одеса

 

Газовото поле Одеса се намира в шелфа на Черно море на 130 километра от Одеса и на 155 километра от брега на Крим. Доказани резерви - 21 милиарда кубически метра газ. Находището е открито още в края на 80-те години, но едва през 2012 г. Украйна започна промишления добив от него (стартът е даден от украинския президент Виктор Янукович).

През март 2014 г. полето Одеса, заедно с други активи, попада под контрола на Кримската «Черноморнефтегаз» и най-малко до 2016 г. е основният източник на газ за Крим. През 2015 г. 49,1% от собствения добив е предоставян в Крим. От газовото поле към Крим има подводен газопровод към Крим. В допълнение към това находище, «Черноморнефтегаз" разработва още осем находища в шелфа но Черно море в акваторията на Азовско море, както и на сушата на Кримския полуостров.

"Министерството на външните работи реши: ако ние не извършваме дейност там [в находище Одеса], няма да има спор" - обяснява един от събеседниците на РБК. "Няма спор за принадлежността, има спор за икономическите дейности в морските граници на Украйна", добавя той. Отделът за информация и преса на Министерството на външните работи не отговори на въпросите на РБК.

Украйна започна арбитражното производство срещу Русия на 16 септември 2016 г. ("Спор за правата на крайбрежната държава в Черно море, Азовско море и Керченския проток"). Киев изисква не само защита на морските си права, но и обезщетение за щети, съобщи украинското външно министерство. Делото е за "незаконно използване на ресурсите в моретата Черно и Азовско, незаконно използване на инфраструктурата, незаконен добив", заяви ръководителят на Киевската компания «Черноморнафтогаз» (считаща себе си за занонния собственик на нефтените и газовите активи в Крим) г-жа Светлана Нежнова.

През май 2017 г. в Хага е проведено първото процесуално изслушване. До 19 февруари 2018 г. Украйна трябваше да предостави на Арбитражния съд, съставен от пет съдии, с 4

"доказателствена база" за това, как Русия, според Киев, "нарушава правата" на Украйна в Черно море. След това Москва ще има възможност както да отговори на тези факти, така и да представи възможни възражения срещу юрисдикцията на трибунала. Решението по спора ще бъде взето не по-рано от 2020 г., на основание процесуалния ред на съда.

Според източника на РБК, находището Одеса далеч не е от първостепенно значение в този процес, основната тема е Кримският мост. Украинските власти, например, обявиха претенциите си във връзка с ограничението за навигация през Керченския проток поради изграждането на моста.

 

Преводът е публикуван в бюлетина на Центъра за изследване на Балкански и черноморски регион

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари