НАЧАЛО » анализи

МАЕ твърди, че развитието на газовите проекти в Русия може да доведе до свръхпредлагане, руски експерти оспорват

fb
3E news
fb
17-06-2014 07:58:00
fb

Експертите от Междунродната агенция за енергетика предупреждават, че развитието на газовите проекти на Русия може да доведе до свръхпредлагане на горива на вътрешния пазар и в чужбина. Това обаче едва ли ще се отрази на цената, отбелязват руски анализатори: вътрешните цени на газа се регулират от правителството, а за да не допусне тяхното намаляване зад граница монополистът може да регулира добива.

“На експортните пазари е малко вероятно значително повишение на търсенето на руски газ над нивото от 153-167 млрд.куб метра за Европа и 55-60 млрд.куб метра за бившите съюзни страни. На този фон по всяка вероятност съществуващите обеми на добив и инвестиционните проекти в етап на реализация, които при текущи цени на вътрешния пазар вече са рентабилни в средносрочна перспектива могат да създадат значително превишаване на предложенията в сравнение с очакваното търсене на вътрешния и експортния пазар”, се казва в материали от доклада за енергийната политика на Русия, представен от експерти на Международната агенциа по енергетика във вторник, съобщава Интерфакс.
Директорът за енергийни пазари и сигурност към МАЕ Кейсук Садамор призова правителството на Русия да продължи либерализацията на експорта на газ, която започна с отмяна на монопола на “Газпром” върху износа на втечнен природен газ в края на миналата година.  
Би било целесъобразно да се осигури достъп до тръбопроводи и газохранилищата за независими компании, смята той. По думите на експерта в Русия се наблюдава дисбаланс между търсенето и добива, заради доминиращото положение на “Газпром”.

“На руския пазар вече се наблюдава излишък на предложенията за газ: добивът расте, особено при независимите производители на газ, търсенето на вътешния пазар намалява”, отбеляза старши анализаторът към енергийния център Сколково Мария Белова. На това не се отрази на вътрешния пазар, тъй като цените на едро на “Газпром” се регулират от правителството, напомня тя. Правителството сега трябва да определи нови принципи на ценообразуване за вътрешния газов пазар, което се обсъждаше на президентската комисия в Астрахан (в частност и възможност за намаляване на долната граница на цените ), добавя анализаторът. От този избор ще зависи какво ще се случи с вътрешното търсене и добива на газ.

Заместник-директорът на Фонда за национална енергийна сигурност Алексей Гривач смята, че свръхпредлагане на газ от руските производители няма да има – при нужда те може да намалят обема на добив. Но ако търсенето нарасне за компаниите и преди всичко в “Газпром” съществуват резервни мощности, с помощта на които те могат бързо да ги удовлетворят смята експерта. Така например през миналата година Европа имаше пролеми със закупуването на тръбопроводен газ от Норвегия и Алжир и “Газпром” с лекота компенсира този недостиг, увеличавайки експорта с 20 млрд. коб. метра газ до 161, 5 млрд.куб метра.
Излишък на газ не трябва да се очаква и за източното направление, тъй като се разработват ресурси за доставка на газ в Китай и други азиатски страни, а също така и за газификация на Източен Сибир и Далечния Изток, добавя Гривач. Освен това се правят опити и за увеличаване на търсенето на газ в Русия – развитие на газомоторно гориво и мерки за ограничаване на цените на газа.

МАЕ обяснава, че в слабо проучените региони може да работят само "Роснефт" и "Газпром", но според руските експерти тези причини са неоснователни и не изглеждат достатъчно аргументирани.

МАЕ
газов пазар
Газпром
Роснефт
По статията работи:

Маринела Арабаджиева