НАЧАЛО » анализи

МАЕ: Страните, добиващи нефт и газ ще трябва да променят модела си на развитие

Големите производители на нефт и газ са изправени пред големи предизвикателства

fb
3E news
fb
31-10-2018 09:24:00
fb

Международната агенция по енергетика представи преди дни поредният си изключително важен доклад, посветен на проучването и прогнозите за икономиката на страните, производителки на нефт и газ – Outlook for Producer Ecinomies. В доклада се набляга на проучването на шест страни, които са в основата на глобалното снабдяване с енергия: Ирак, Нигерия, Русия, Саудитска Арабия, ОАЕ и Венецуела.

Ръстът на шистовия добив на нефт и газ от САЩ, глобалната тенденция за повишаване на енергийната ефективност и мерките за защита на климата оказват „,устойчив натиск“ върху страните, които в значително степен зависят от приходите от нефт и газ.

„Повече от когато и да било фундаменталната промяна в модела на развитие на страните, богати на ресурси изглежда неизбежна. Неспособността да се предприемат адекватни действия ще доведе до задълбочаване на бъдещите рискове за редица страни производителки, а също така и за световните  пазари“, коментира директорът на МАЕ Фатих Бирол.

Енергийната агенция разглежда три сценария за развитие до 2040 г., като основната разлика между тях е в цените на петрола и политиката по изменение на климата. В зависимост от сценария се коригират приходите от петрол за посочените страни.

Сценарият за устойчиво развитие (Sustainable Development) предполага енергийният сектор да се развива така, че да успее да постигне целите на Парижкото споразумение за ограничаване на повишаването на глобалната температура с 2 градуса по Целзий.

МАЕ за пореден път потвърждава вече известният извод, че страните, добиващи петрол и газ трябва да се насочат към по-динамична и диверсифицирана икономика, която в много по-малка степен да е зависима от нефта и газа.

Препоръката на енергийната агенция е за развитие на нефтохимията с цел извличането на ползите от добавъчната стойност на енергийните ресурси, а също така и прекратяване на вътрешното субсидиране на потреблението на изкопаеми горива.

Освен това МАЕ препоръчва да се стартира реализиране на огромния и неусвоен потенциал на ВЕИ- На първо място става въпрос за страните от Близкия Изток с високо ниво на слънчева радиация. Слънчевата енергетика е идеалният и естествен избор за тези страни, тъй като пика на енергопотреблението е през деня (за охлаждане на здания). Освен това мощностите на основата на петрола, разпространени в Саудитска Арабия и други държави от Близкия Изток не само нанасят големи екощети, но и са губещи в сравнение със слънчевата енергетика. Така например в скоро време новите слънчеви централи ще произвеждат много по-евтина електроенергия от тези на мазут или дизел (при е на от около 40 долара за барел). Слънчевата енергетика например, може да се развие много бързо в Саудитска Арабия. Страната междувременно вече е заложила на строителство на мощности от порядъка на 200 ГВт през следващите 12 години.

По отношение на Русия, както отбелязват от МАЕ потенциалът е в развитие на вятърната енергетика, която към 2040 г. може да се увеличи до 23 ГВт или зо 38 ГВт в зависимост от това по кой от сценариите се развива.

МАЕ по-рано публикува и докладът си за енергийната ефективност, като я определя като основополагаща по отношение на надеждността и екологичната устойчивост на енергийната система. От 2000 г. повишаването на енергийната ефективност например е дало възможност за икономисване на 12 % от крайното потребление на енергия.

Трябва да се има предвид, че промяната на енергийната база на тези страни, спазването на препоръката за постепенен отказ от нефт и газ и реминаването към алтернативни източници на енергия ще има огромен ефект в световен мащаб във всички сектори на икономиката. Освен това трансформацията, която вече тече ще се развива с много бързи темпове.

 

https://www.iea.org/weo/producereconomies/

МАЕ
петрол
газ
страните производителки на петрол и газ
ВЕИ
Енергийна ефективност
По статията работи:

Маринела Арабаджиева