НАЧАЛО » анализи

МАЕ прогнозира силен спад на световните инвестиции в енергетиката

fb
3E news
fb
27-05-2020 10:05:47
fb

Световните инвестиции в енергетиката през 2020 г. ще се понижат с една пета (20 %) или почти с 400 милиарда долара в сравнение с 2019 година във връзка с пандемията COVID-19, което ще е най-голямото понижение в цялата история. Това се казва в новия годишен доклад на Международната агенция по енергетика World Energy Investment 2020 (WEI 2020).

„Историческият спад на глобалните инвестиции в енергетиката е доста тревожен поради много причини“, казва изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол. „Това означава загуба на работни места и на икономически възможности днес, както и загуба на енергоснабдяване, което може би ще е нужно утре, след като икономиката се възстанови. Забавянето на разходите за ключови технологии за чиста енергия също рискува да подкопае така необходимия преход към по-устойчиви и устойчиви енергийни системи. "

Комбинацията от спада на търсенето, по-ниските цени и увеличаването неплащането на сметките за потребена енергия означава, че през 2020 г. приходите от енергия към промишлеността и правителствата ще спаднат с над 1 трилион долара, според доклада.

Най-силно понижение на инвестициите ще почувства върху себе си петролният сектор – 32 % спрямо показателите от 2019 г., отбелязва МАЕ.

„По наши оценки, през 2020 г. разходите за петрол ще спаднат с над 1 трилион щатски долара, докато приходите в електроенергийния сектор ще намалеят със 180 милиарда долара“, съобщава агенцията.  Като цяло инвестициите в нефтогазовия сектор в годишно изражение ще се свият през 2020 година с една трета, прогнозират още от МАЕ. „Това вече доведе до увеличаване на заемите, а също така и до вероятността ограничаването на разходите да продължи и през 2021 година“ отбелязват авторите на доклада.

Според данните от доклада, разходите за добив на шистов петрол през 2020 г. в САЩ ще се свият с 50 % в сравнение с миналата година, основно заради коронавируса. В същото време експертите отбелязват, че е твърде рано да се „погребва“ шистовият сектор.

„Разпространението на пандемията COVID-19  надхвърли прогнозите и сега, през 2020 година може да се очаква най-голямото намаление на инвестициите в енергетиката за цялата история, съкращение с една пета или с почти 400 милиарда долара на капиталовите разходи в сравнение с 2019 г.“, съобщават от агенцията. При това в началото на годината се очакваше, че световните инвестиции в енергетиката може да нараснат през 2020 г. с 2 % , което би било най-високият ръст от 2014 година, отбелязва агенцията.

Разходите за електроенергия се очаква да намалят с 10% през 2020 г. поради тревожните сигнали свързани с развитието на устойчивите енергийни системи.  Кризата свързана с коронавируса, според авторите на доклада се е отразила на окончателните инвестиционни решения през първото тримесечие на 2020 г. на новите проекти, свързани с ВЕИ. Спадът в развитието на гъвкавостта на електроенергийните мрежи се очаква да е от порядъка на 9 %, очакват от МАЕ. В тази връзка изпълнителният директор Фатих Бирол обръща внимание на значението на електрическите мрежи особено по време на кризата и то в сектора на здравеопазването.

„Тези мрежи трябва да са устойчиви и умни, за да предпазват от бъдещи сътресения, но също така и за присъединяване на нарастващите мощности на вятърната и слънчевата енергия. Днешните тенденции в инвестициите са предупредителни знаци за бъдеща сигурност на електроенергията“, отбелязва той. Бирол обръща внимание на отражението върху енергийната ефективност. Очаква се инвестицията в приложения за ефективност и крайно използване да спадне с приблизително 10-15%. Причината – спад на приложенията й в строителството и транспорта.


По данни на МАЕ, инвестициите във въглищната промишленост през 2020 г. ще се понижат спрямо 2019 година с 15 %, а в електроенергийния сектор – с 10 %. МАЕ очаква също така и исторически промени през 2020 г. заради цената, тоест., големите разходи от страна на потребителите за електроенергия.

Повече по темата: https://www.iea.org/news/the-covid-19-crisis-is-causing-the-biggest-fall-in-global-energy-investment-in-history

 

Фатих Бирол
електроенергия
газ
петрол
енергетика
инвестиции
МАЕ
По статията работи:

3E news