НАЧАЛО » анализи

Лъчезар Богданов: Постепенно изсветляват редица сектори на икономиката

fb
3E news
fb
05-07-2017 04:11:00
fb

Постепенно изсветляват редица сектори на икономиката, като тенденцията е особено видима при търговията на дребно заради присъствието на големи търговски вериги и разплащанията с банкови карти, в онлайн пазаруването, което е нараснало 3 пъти и половина, плащането по електронен път и в заведенията за обществено хранене. Това  заяви по БНР Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в анализаторската група “Индъстри уоч“.

Така Богданов оспорва данните в доклад на Международната асоциация на дипломираните сертифицирани счетоводители, според които сивата икономика  у нас представлява 30% от БВП на страната или 28 млрд. лв.

Според доклада България е на 8-о място в света по дял на сивия сектор (след Азербайджан, Нигерия, Украйна, Русия, Шри Ланка, Бразилия и Пакистан), като нивото не се е променило в последните шест години и се очаква да остане такова до 2025 г.   

Лъчезар Богданов обаче изрази сериозни резерви по отношение на методологията на това изследване и доколко то адекватно обхваща процесите в страните в преход от Източна Европа, в т.ч в България.

"Анализите, които правим в „Индъстри уоч“ през последните години показват безспорно, че има промяна в икономическата картина, има промяна в структурата на българската икономика и това води до постепенно изсветляване поне в няколко аспекта. Нека спомена само няколко. Ако видите промяната в структурата на търговията на дребно, ще видите значителна промяна – навлизане на големи търговски вериги и изобщо цялостна промяна на търговията, значително увеличаване на плащанията с банкови карти. Още един компонент, който не трябва да забравяме – за последните няколко години, мисля че точно от 2011-та насам, три пъти и половина са се увеличили поръчките или търговията през интернет, изобщо пазаруването онлайн, което почти изцяло е свързано с използването на електронни пари, които оставят следа, така да се каже, и трудно могат да позволят укриването на обороти. Ако видите – същата тенденция и в заведенията за обществено хранене", коментира икономистът.

По думите на Богданов след кризата основен двигател на българската икономика са експортът и индустрията – дейности, които много по-трудно позволяват укриване на обороти и плащания без документи. "Така че в последните години, според мен, трябва да отчетем, че има наистина промяна на структурата на икономиката, на начина, по който се прави бизнес, който по-скоро ограничава недекларирането на  доходи и на обороти", обобщи той.

Анализаторът изтъкна, че част от посочените от него тенденции тепърва ще се развиват, така че в перспектива може да се наблюдава допълнително изсветляване на икономиката. Богданов отбеляза, че у нас са предприети работещи мерки срещу сивия сектор и посочи като пример въвеждането на еднодневните трудови договори, които са намалили недекларираната заетост в селското стопанство. Той допълни, че е нужна политическа воля, за облекчаване на административната тежест, което е свързано с промени в свързани закони.

"Това изисква воля - ако има воля, съответните чиновници ще се съобразят. Ако няма воля отгоре, очевидно те ще се отлагат, коментира Богданов, като допълни:  Ако питате за добри идеи, имало е такива, проблемът е, че винаги са ставали бавно и трудно. Същото е и с доста от електронните услуги, които прилага и позволява Националната агенция по приходите. България в момента, специално по отношение на бизнеса, е по-скоро сред лидерите при предлагане на електронни услуги и дистанционни услуги, но това отново стана след доста време и доста забавяне. Така че не съм оптимист особен за скоростта, ако се действа по начина, по който се действаше досега", добавя анализаторът.

сива икономика
изсветляване
Индъстри Уоч
Лъчезар Богданов
По статията работи:

Галина Александрова