Либерализацията на енергийния пазар в Кипър „гори” заради спорни интереси

Правителството в Никозия е под заплахи за стачки, частни инвеститори го предупреждават да не се поддава на синдикалния натиск

„АИК – не! Не се продава!” бе основният лозунг, под който започнаха първите стачки в защита на държавната енергийна компания. Надписът на плаката виси и досега на централната сграда на АИК в Никозия.

Автор: Бранислава Бобанац, Кипър

Пълното отваряне на енергийния пазар в Кипър за навлизане на частни производители на електроенергия, което трябваше да стане тази година, но бе отложено за 1 юли 2019 г., може да бъде забавено с още 2 години, до 2021 г. Рискът срокът да не бъде спазен е съвсем реален, ако правителството направи за пореден  път компромис и приеме синдикалните искания, които предизвикаха през изминалата седмица нова ескалация на напрежение. За такъв развой предупредиха икономически експерти, като посочиха отрицателните последствия, които той ще донесе върху бъдещи частни инвестиции в сектора.

Опитите за приватизация и преструктуриране на кипърската държавна електроразпределителна компания-монополист, а също и за либерализация на енергийния пазар са едни от най-горещите проблеми в икономическото възстановяване на малката средиземноморска страна след финансовата криза от 2013 г.

В България процесът на преход към напълно либерализиран пазар на електроенергията през последните две години върви доста по-бързо и изглежда - сравнително гладко и без особени проблеми. Подводни камъни обаче има  и, както изглежда, те бавят финала на пълното отваляне на електро-пазара. При либерализацията на газовия пазар също има противоречиви интереси, които спъват дори прилагането на европейското законодателство, както беше случаят с недоволството на бизнеса от въвеждането входно-изходния модел при определянето на тарифите на "Булгартрансгаз" за достъп и пренос по газопрреносната система на страната. Вече е пред старт първвата сделка за държавна компания в енергетиката - закупуването на Българската независима енергийна борса, която е в структурата на държавния енергиен холдинг БЕХ, на БФБ-София. Вярно е, че държавна структура става собственост отново на държавна структура структура, но първо - БФБ -София има сериозен опит и международни контакти, които биха спомогнали за развитието и на БНЕБ като чисто пазарен инструмент, а самата промяна на принципала - от Министерство на енергетиката към Министерство на финансите, вече е значителна промяна. Отдавна се говори за листване на БЕХ и на компании от холдинга на фондовата борса - все още няма визия обаче дали това ще се случи и кога евентуално.

Затова е добре за погледнем и да се възползваме от опита - добър или не толкова, на страни около нас, които също са членки на ЕС и изпитват подобни на тези у нас колебания, противоречия и сблъсък на противоречиви интереси. Такава картина ни представя в анализа си за ситуацията на енергийния пазар в Кипър специално за 3е-News Бранислава Бобанац.

„Високо напрежение” за енергийната пътна карта

Двучасова стачка на работещите в държавната енергийна компания монополист на пазара на електроенергия в Кипър АИК /или ЕАС - Electricity Authority of Cyprus/ бе насрочена за четвъртък /9 ноември/, която трябваше да бъде последвана от 24-часово прекъсване на работата седмица по-късно, ако исканията на синдикатите не бъдат изпълнени. Акцията бе отменена само часове преди началото й след обещана нова, поредна среща с президента на страната Никос Анастасиадис /в Кипър той ръководи правителството/.

Очаква се във вторник президентът заедно с енергийния министър Йоргос Лакотрипис, членове на борда на компанията и лидерите на четирите сидикални организации в нея за пореден път да се опитат да намерят взаимоизгодно решение така, че реализацията на правителствената енергийна програма да продължи. Само през последния месец бяха проведени две подобни срещи с участието на президента Анастасиадис, активни разговори на различни нива се водят още от юни, когато синдикатите обявиха, че се подготвят за протестни мерки.

Със заплахата от стачни действия четирите синдикални организации в АИК се противопоставят на правителствения законопроект за преструктурирането на компанията, който реално ще премахне монополното й положение в Кипър. На практика обаче това е атака срещу енергийната политика на правителството, която коренно ще промени ландшафта на местния енергиен пазар.

Натискът бе предприет и в твърде удобен момент за евентуални отстъпки - в започналата вече предизборна кампания за президент на страната, вотът за който ще бъде на 28 януари догодина. Никос Анастасиадис се бори за втори мандат и в оспорваната битка за него най-малко му трябва правителството да се сблъсква с допълнителни проблеми – както с демонстриращи потенциални избиратели, така и с прекъсване на електрозахранването отново на потенциални избиратели при многочасова стачка. Синдикатите бързат и защото в края на декември изтича срокът, за който бе суспендирана приватизацията на компанията според приетия миналата година закон.

Ситуацията се усложнява и от факта, че поради мащаба и географското си положение Кипър е с малка, изолирана енергийна система, без никаква електрическа или газоснабдителна връзка с други държави.  Пазарът се доминира от държавната АИК, която доставя 100% от електроенергията в страната и е ангажирана във всички сегменти на местната електрическа мрежа – тя е единственият доставчик на електроенергия, притежава и експлоатира разпределителната мрежа, а също е собственик на преносната мрежа.

Като стъпка към либерализацията на пазара и отварянето му за навлизане и конкуренция на частни енергийни дружества, в началото на 2016 г., отново след „динамични мерки” /както синдикатите наричат протестите и стачките си/ и „консултации”, бе договорено АИК да бъде разделена на две дружества. Едното ще поеме производството и доставката на електроенергията, а другото ще отговаря за преноса  и разпределението й, като на този етап и двете остават в държавни ръце.

Със законопроекта, срещу който синдикатите протестират сега, правителството цели да направи оператора на преносната система /Transmission System Operator, TSO/ напълно автономна и независима агенция от държавната енергийна компания, тъй като той ще се занимава с други, конкурентни производители на електроенергия. Синдикатите обаче настояват TSO да остане част от структурата на АИК, стана ясно от подробното им контра-предложение, представено преди седмица в енергийното министерство. Според тях изваждането на оператора от енергийната компания ще я отслаби и разруши. Те се опасяват и че по този начин това оперативно отделяне е първата и решаваща стъпка, водеща до приватизацията на комуналните услуги, срещу което те се противопоставят категорично.

Като „компромис” синдикатите предлагат заедно с оставането на TSO като част от АИК да се създаде изцяло нова и независима агенция, наречена „оператор на пазара на електроенергия”. Те искат и гаранции, че тази нова агенция ще работи поне една година, след което нейното съществуване ще бъде преоценено.

В опитите да бъде предотвратена насрочената за 9 ноември стачка се появи и предложението, направено от председателя на Борда на директорите на АИК Андреас Марангос, назначен на този пост от правителството, независимостта на оператора на преносната система да се отложи с 2 години. Което автоматично изпраща и либерализацията на енергийния пазар за 2021 г.

Бизнесът - срещу монопола

В същото време правителството се оказа и под натиска на частни инвеститори и производители, които планират да навлязат на пазара на електроенергия в страната и чакат неговото отваряне за конкуренцията. Фирми остро реагираха срещу начина, по който правителството обсъжда въпроса със синдикатите.

„Не зависи от една група крайно привилегировани работници да защитава монопола и да решава как и кога ще бъде либерализиран енергийният пазар.  Това е изключителната конституционна отговорност на избраното правителство, което взема решения за всички хора, за разлика от синдикатите в АИК, които представляват финансовите интереси на няколко хиляди работници”, заяви в своя позиция Кипърската бизнес асоциация за свободен и конкурентен енергиен пазар /„Cyprus Free and Competitive Energy Market Business Association”, CFCEMBA/, представляваща инвеститори в производството и доставката на електроенергия.

Икономическата групировка предупреди правителството да не отстъпва пред „изнудването” на синдикатите, целящо да срине плановете за либерализация на енергийния пазар до средата на 2019 г., защото всеки такъв компромис застрашава бъдещите частни инвестиции. Компаниите не са съгласни още диалогът за бъдещето на АИК и на енергийния пазар да се води без тяхното участие.

Асоциацията възразява срещу оставането на оператора на преносната система в структурата на държавната компания, тъй като това е „изкривяване на пазара и всяка несигурност относно бъдещия статут на оператора, който трябва да гарантира гладкото функциониране на електрическата мрежа, ще попречи на частните играчи да се подготвят за навлизането в него”. „Кой самоуважаващ се предприемач ще инвестира в пазар, чийто върховен регулатор е в ръцете на синдикатите на конкурента му?”, риторично попитаха от организацията.

Бизнесът подчертава, че след дискусиите през последните две години отварянето на конкурентния енергиен пазар е един от малкото въпроси, по който е постигнат консенсус – между публичния и частния сектор, правителството и опозицията, и в който е инвестирало цялото общество.

Петгодишна сага

Проблемът разпали отново икономически и социални страсти през тази седмица, но той има вече почти петгодишна история. Енергийната компания-монополист бе една от трите големи държавни фирми - заедно с ключови обекти като държавния телеком CYTA и пристанищата, които според подписаното през март 2013 г. споразумение между правителството на Никос Анастасиадис и тройката международни кредитори /Европейска комисия, Европейска централна банка и МВФ/ трябваше да бъдат приватизирани. Раздържавяването им бе задължително условие в спасителната програма, за да може изправеният пред фалит Кипър да получи международна финансова помощ.

Самото приемане от парламента на Кипър на спорния закон за приватизация на трите стратегически компании в края на февруари и началото на март 2014 г. бе инфарктно, съпроводено от пълна „социална мобилизация”, протестни митинги и стачки. Сред аргументите на синдикатите и на опозицията „против” продажбата на АИК бе фактът, че подобни сделки в Европа са довели до поскъпване на електроенергията. Най-често привежданото доказателство за тази негативна тенденция бе „примерът” на България, като бе изтъквано значителното повишаване на цените на тока след приватизацията в сектора.

Две години след влизането на закона в сила бе обявена и по-късно успешно приключи приватизационната процедура за най-голямото и натоварено пристанище в Лимасол, която остава и единствена досега.

Според първоначалния план за раздържавяване на АИК, одобрен от правителството през март 2014 г., различните етапи на преструктуриране /разделянето на компанията на две търговски дружества/ и на включване на един или повече стратегически инвеститори трябваше да завършат до 30 септември 2017 г. След много трудни и драматични консултации с мисията на тройката международни кредитори в началото на 2016 г. електроенергийната компания бе извадена от списъка за продажба. През април 2016 г. парламентът на Кипър одобри и внесения от главната опозиционна партия – лявата АКЕЛ, закон, с който всички действия по раздържавяването на АИК и CYTA бяха спрени до 31 декември 2017 г. Този период бе даден като време на двете компании, които са важни за защита на националните интереси и сигурността на страната, да преструктурират и модернизират дейността си.

В същото време Кипър работи за либерализацията на вътрешния си енергиен пазар, в изпълнение на задълженията си като член на ЕС. През декември 2014 г. кипърският енергиен регулатор CERA откри обществена консултация относно правилата, по които да стане това отваряне за свободна конкуренция. Сроковете постепенно бяха удължавани заради постоянно възникващото напрежение в АИК - през 2016 г. стачка на работещите в компанията бе отменена отново в последния час след намеса на президента Никос Анастасиадис.

Последният график, който CERA следва след серията от междинни етапи за оператора на преносната система /TSO/ и енергийната компания АИК, предвижда либерализацията на пазара да е факт от 1 юли 2019 г. Само преди месеци регулаторът докладва за готовността си, като съобщи, че е завършил една оценка на разделянето на АИК, която ще бъде последвана от втора в края на 2017 г., а третата ще бъде извършена в края на 2018 г.

Правителството предвижда да бъде въведен междинен период до пълната конкуренция, като се позволи на частните производители на енергия, основно от възобновяеми източници, да продават своята продукция  чрез месечни двустранни договори. Затова и „важна стъпка към либерализирането на пазара на електроенергия”, както я нарече ресорният министър Йоргос Лакотрипис, бе предприета в края на август, когато кабинетът одобри план за подкрепа на възобновяемите енергийни източници /ВЕИ/. „Този план е важен, тъй като ще позволи на инвеститорите да продължат с ВЕИ системи, които ще бъдат напълно субсидирани, докато не се присъединят към конкурентния пазар на електроенергия”, обясни Лакотрипис.

Част от подготовката за новия модел на енергийния пазар стана и въвеждането на новите тарифи на АИК, които влязоха в сила от 1 септември тази година, след забавяне – отново заради съпротива, с над 4 месеца.

С една крачка извън енергийната си изолация островът се „премести”в средата на октомври, когато енергийните регулатори в Кипър и Гърция издадоха съвместно решение за трансграничното разпределение на разходите на електропровода „EuroAsia Interconnector”. Това е мащабен инфраструктурен проект, който трябва да свърже електроенергийните мрежи на Израел, Кипър и Гърция чрез подводен кабел. Той е признат като „проект от общ интерес” на ЕС и по-рано тази година Европейската комисия одобри 14.5 млн. евро за финансиране на окончателните подробни проучвания преди реализацията му. Енергийната магистрала във водите на Средиземно море не само ще прекрати изолацията на острова, но и ще допринесе за завършването на европейския вътрешен енергиен пазар.

 


„АИК – не! Не се продава!” бе основният лозунг, под който започнаха първите стачки в защита на държавната енергийна компания. Надписът на плаката виси и досега на централната сграда на АИК в Никозия.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари