НАЧАЛО » анализи

Левон Хампарцумян подкрепя действията на държавата за възстановяването на КТБ

fb
3E news
fb
23-06-2014 05:02:00
fb

От моментното състояние на КТБ не може да се прави извод, че финансовата стабилност на страната е съсипана. Винаги обаче търговският спор между двама силни играчи създава стресове. Друг е въпросът с какви инструменти се води „войната”. Това заяви пред bTV банкерът Левон Хампарцумян. Подобно на редица финансови експерти и в съзвучие с тезата на ръководството на БНБ, Хампарцумян повтори, че КТБ е изолиран случай. „Тази банка имаше период на бърз растеж. От средно голяма банка за кратко време се превърна в четвъртата по размер на активите”, посочи банкерът. В корпоративния свят бързият растеж може да доведе до криза, уточни той.

Обяснявайки, че банковият сектор не е застрашен, Хампарцумян призова за търпение, за да се разбере какво е актуалното състояние на КТБ. „Нямаме достоверна информация какво е състояние на банката. Знаем, че има ликвиден проблем, но тя има активи. Затова трябва време, за да се разбере. Но силата на държавата и на БНБ е много по-голяма от „дупката” в банката”, обясни той.

Един от най-важните ефекти на БНБ е, че тя застава с репутацията и техническите си възможности – влоговете на хората до 100 000 евро са гарантирани на територията на целия ЕС, продължи Хампарцумян. По думите му анализът за изпадането в сегашната ситуация ще може да се направи след докладите на квесторите и в по-спокойна обстановка.

Вчера управителят на БНБ Иван Искров съобщи, че всички действия по осигуряването на ликвидна подкрепа на КТБ трябва да бъдат предприети до 20 юли, а трезорът ще отвори врати на 21 юли в 9:00 часа.Същото трябва да се случи и с втората поставена под специален надзор банка в рамките на два дни – „Креди Агрикол – България”, която е собственост на КТБ.

„След 21 юли всеки ще може да направи избора дали да остане в тази банка”, заяви Хампарцумян с уточнението, че евентуално масово изтегляне на депозити след отблокирането на парите на хората няма да донесе удар на банковия пазар, защото това ще бъде отговорност на новия собственик на капитала, който ще бъде предварително подготвен.

След като отмине тази буря, ще трябва да се вземат неообходимите мерки подобни кризи да не се повтарят, заключи банкерът.

Левон Хампарцумян
КТБ
Ликвидност
активи
БНБ
намеса
По статията работи:

Георги Велев