Лаборатория ще следи дали "Биовет" замърсява

Представители на граждански сдружения подготвят подписки и протестни действия срещу завода

Лаборатория на Министерството на околната среда и водите ще извърши актуални замервания в Пещера на чистотата на атмосферния въздуха и запрашеността. Това съобщи зам.-министър Евдокия Манева, цитирана от БТА. По думите на Манева, която присъства на кръгла маса в града, предстои да бъде анализиран съставът на праха и доколко той е предизвикан от "Биовет", предприятието за фуражни добавки и готови лекарствени средства за животни, което се намира в центъра на града.
Представители на граждански сдружения подготвят подписки и протестни действия срещу завода. До края на юни ще се разработи актуализирана програма за всички задължения, които предприятието трябва да изпълни за преустановяване на отделянето на миризма и установяване на нейния произход.
"Ако сроковете не се спазват, ще преминем към затваряне на производство до преодоляване на проблемите", заяви Манева. Изпълнителният директор на дружеството Ангел Желязков се ангажира с организиране на ден на отворените врати всеки месец, в който жителите могат да посещават обекта, за да се запознаят на място с това, което ще се предприеме за разрешаване проблемите за околната среда. По време на кръглата маса стана ясно, че ще бъде открит телефон, на който представители на граждански организации в Пещера ще сигнализират на местната екоинспекция (РИОСВ) за миризми или за замърсяване на въздуха от предприятието, за да се извършват незабавни проверки.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари