НАЧАЛО » анализи

Красен Станчев: „Американските" ТЕЦ са в списъка на ЕС за въглищните централи, които могат да останат действащи, защото са единствените чисти

fb
3E news
fb
16-05-2018 10:25:00
fb

Ако примерно утре започне да работи нова атомна централа с 2 000 мегавата, то тогава ще трябва да бъдат затворени не само въглищните централи същия ден, но и редица други инсталирани мощности. Защото мощностите в България са толкова, че може да се произвежда, потребява от българското население и да се изнася.

Това отговаря в интервю за агенция Фокус икономистът Красен Станчев на въпрос възможно ли е да бъдат изведени от експлоатация въглищните централи, като така да се гарантира дефицит на електроенергия и пазар за тока от АЕЦ "Белене".

Но тогава, когато имате една голяма мощност, която трябва да работи непрекъснато, защото ядреният реактор не е газова печка – газовата печка можете да я изключите когато трябва и когато искате, това не може така да се случи с реактора, това се включва, работи и всичко останало, което в момента може да работи, не работи и не продава.

Така наречените „американски централи“ у нас са в списъка на Европейския съюз за въглищните централи, които могат да останат действащи, защото те са единствените чисти. И те остават да работят, изобщо въглищните централи остават на равнището някъде между 20 и 25% от инсталираните мощности до 2040 година. И това е от списъка на Европейския съюз.

Това, което се говори, че тези централи ще бъдат спрени и т.н., е пълна глупост. Това просто е непознаване или нарочна заблуда на хората. Но американските централи понеже са на много високо технологично ниво, могат да бъдат използвани като резервни мощности на големи постоянни производители на електроенергия, каквито са да речем блоковете на „Козлодуй“, което и се случи миналата година при силните студове през януари. Тогава тези две централи всъщност покриха онова, което не можеха другите централи да произвеждат.

американските централи
въглищни централи
ЕС
високо технологично ниво
По статията работи:

Галина Александрова