Коледният дух се настани и на европейските електроенергийни борси. Временно

Енергетика / Анализи / Интервюта
Маринела Арабаджиева
2456
article picture alt description

Коледен подарък.  Приятна изненада. Така със сигурност някои ще определят цените, с които стартират Европейските електроенергийни борси в сегмента „пазар ден напред“ през първия работен ден от последната седмица на 2020 година – 28 декември.  Други, особено където цените отчетоха високи отрицателни стойности ще са на обратното мнение.

Подобна тенденция за ниски цени през коледните празници бе очаквана от големите консултантски компании в електроенергийния сектор. Все пак е редно да се отбележи, че постигнатите ценови нива в „пазар ден напред“ отразяват не точно коледния дух, а производствените мощности, състоянието на пазарите на горива, на емисиите и на други фактори, включително икономическата ситуация в дадена страна. Разбира се и най-сериозният - COVID.

Само на три от електроенергийните борси обаче с ден за доставка 28 декември е регистриран спад на цените както в сравнение с месец по-рано , така и с година преди това.

Така например, с цени от 20.4 евро за MWh (спад с 24.4 % спрямо 26.51 евро за MWh на 27.12 ) стартират на 28 декември електроенергийните борси на Испания и Португалия. След тях се нарежда Българската независима електроенергийна борса ( БНЕБ ), на която от месеци не е регистрирала толкова ниска цена  – 26.14 евро за MWh - с ден за доставка 28 декември. При това постигнатата на БНЕБ стойност е с 34 евро по-ниска от отчетената за същия ден на ноември т. г. и с 13 евро по-малко от същия ден на предишната 2019 г.  Няма как да не се спомене, че само седмица по-рано (с ден за доставка 21 декември) цената на БНЕБ бе доста по-висока – 76.12 евро за MWh.

При останалите електроенергийни борси, ценовите нива остават, както по-високи в сравнение с предходния месец, така и с предишната година, според статистиката на energylive.cloud. Въпреки че с ден за доставка 28 декември стойностите на европейските електроенергийни борси в този сегмент изглеждат малко по-сближени, те остават разделени на три-четири различни ценови зони, в зависимост от активираните мощности, участващи в този пазар и разбира се – температурата на въздуха, а и не само. Грубата цена на сближаване три дни преди края на годината е 43 евро за MWh.

По-високи остават и стойностите на електроенергийните борси, с физическа граница с БНЕБ. Така например на OPCOM (електроенергийната борса в Румъния) цената с ден за доставка 28 декември е 35.78 евро за MWh (ръст с 14.2 % спрямо 31.32 евро за MWh с ден за доствка 27 декември). По-висока е и стойността на HENEX (  Гърция ) – 40.38 евро за MWh (увеличение с 13.0 %), както и на SEEPEX  (Сърбия) – 39.72 евро за MWh ( ръст с 57.5 % спрямо 25.21 евро за MWh на 27 декември).

Дните около Коледа донесоха също доста ниски цени на някои от европейските електроенергийни борси отвъд Австрия, но като цяло те варираха в много широк диапазон от малко малко над 16 до до над 40  евро за MWh.

За пръв път от няколко месеца бе регистрирана и отрицателна цена. При търговията с ден за доставка 27 декември на електроенергийната борса в Германия (EPEX SPOT) бе постигната цена от минус 13.45 евро за MWh. Само за два дни цената на електроенергийната борса в тази страна спадна от 34.92 евро за MWh с ден за доставка на 25 декември до 19.15 евро за MWh на 26 декември и минус 13.45 евро за 27 декември. В частност прегледът сочи много високото ниво на електроенергията от вятърни мощности, която надвишава повече от два пъти това на конвенционалните. Съответно се отразява и на нивото на въглеродните емисии. Това, заедно с макар и малките възможности на слънчевите мощности, но в съчетание и с другите фактори и особено с хидроенергията се отразява в крайна сметка и на ценовите нива. Затова пък стойността с ден за доставка 28 декември скача до 39.21 евро за MWh, което представлява ръст с 391.5 %. Тази ценова разлика в никакъв случай не е мечта за участниците на пазара, още по-малко за производителите. Освен това по данни на годишния отчет на Работна група по енергетика, потреблението в страната през 2020 г. спрямо предишната 2019 г. е спаднало с 8,7 %. В сравнение с 2006 г. , когато е бил регистрирано най-високото потребление на енергоносители в страната, спадът е с цели 21 %, според статистиката на  (Arbeitsgemeinschaft Energiebilanzen, AGEB).

Не по-лесно поносими са и ценовите нива с ден за доставка 28 декември за Френската електроенергийна борса, която с ден за доставка 27 декември е от порядъка на 19.58 евро за MWh ( със спад от 34.2 % спрямо 26.12.). С ден за доставка 28 декември стойността в този сегмент нараства със 115.0 % и достига до 42.09 евро за MWh. Флуктуации от този мащаб не са мечта за нито един потребител, нито пък за производителите.

Ефектите от изменението на климата се усещат все по-често. След ранния сняг, който ни напомни за зимата, през последната седмица в България, в тази част на континента, а и не само температурата на въздуха остава положителна. Положителните температури  влияят върху икономиката, потреблението на електроенергия и като цяло качеството на живот, включително и върху здравеопазването, което напоследък е в центъра на вниманието.  Електроенергийните пазари не са изключение и те са подложени на натиск и от времето. Експертите открай време обръщат внимание на прогнозите и имат разчети с колко расте или спада производството само при промяната на температурата с 1 градус по Целзий. Последните очаквания на климатолозите обаче не са особено радостни, тъй като за пореден сезон се очаква суха зима за Средиземноморието и дъждовен сезон в Централна и Северна Европа. Тенденцията за повишаването на температурите става все по-тревожна, а това води до промяна на структурата на производство и потребление през различните сезони. Всички са с надеждата за по-добри времена, но трябва да са подготвени и за вече не така изненадващото по-топло лято, но и не така студена зима.

Промяната в структурата на потребление дори само от този фактор съответно е от значение особено за производителите, които разчитат на конвенционални мощности, а и на тези, които разчитат на участието на хидроенергетиката. Компаниите, които следят фючърсни пазари на електроенергия регистрират разнородност, но и обръщат внимание на възходящите тенденции на някои от тях за увеличение на ценовите нива от 0,2 % до малко над 6 %.

Цената на  петрола, като един от факторите, които участниците на пазара следят, спадна. Все пак остана над 51 долара за барел. Надеждата е към края на годината петролният пазар да остане балансиран. За това се грижат редица страни, включително и участващите в сделката ОПЕК+, които не искат потъване до тъмните времена от началото на тази година.

Цените на газа на хъба TTF през последната седмица отчетоха високи нива, но остават под влияние на прогнозите за по-ветровито време, но и с по-високи температури  и съответно по-ниско търсене. Така че възходящия тренд следва да се забави, както и този на цените на въглищата.  Не такава е ситуацията по отношение на цените на емисии за CO2, провокирани от споразумението за Brexit, а те растат до 33.10 евро за тон или с 2.8 %.  В същото време търговете за емисии за настоящата 2020 г. вече завършиха,  а първите такива за  2021 г. са отложени с няколко седмици, което се очаква да е един от факторите, които ще поддържат по-високи ценови нива на пазара в началото на следващата година. Цените по договорите за март следващата година са на ниво от 32.9 евро.

COVID-19 остава факторът, който събира в себе си и производство и потребление, изпуснати и нови възможности за електроенергийните пазари в сегмента „пазар ден напред“. Засега коронавирусът все още се движи със скорост по-бърза от прогнозите на производителите, търговците и потребителите на електроенергия. Все още е сред основните водещи фактори. Надеждата на европейските електроенергийни борси е именно за елиминиране на този странен и неочакван страничен гост, превърнал се в нахален участник и в пазара на електроенергия.

След коледния дух ще има и новогодишен, но и той ще отмине, а  как точно ще стартират електроенергийните борси в първия работен ден на януари 2021 г. никой не се наема да прогнозира.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща