Кой и защо блокира газопровода „Гърция-България“- през ЗОП до везните на Темида

Да се въведе критерий за допускане на жалбите - обжалващият да докаже, че притежава капацитет да изпълни поне малка част от поръчката, към която има претенции, предлагат експерти

Крайно време е да бъдат въведени критерии при обжалването на обществени поръчки, за да се сложи край на практиката за обжалване от всеки, независимо дали има отношение към предмета на поръчката или е решил да се позабавлява за сметка на компаниите и на българските данъкоплатци. Това е мнението на много от икономическите анализатори и на експертите в сферата на транспорта и енергетиката, където важни проекти се бавят заради обжалване от странни фирми. Необходимо е да се въведе най-малкото критерий за капацитет – да се изисква от обжалващия да докаже, че притежава капацитет да изпълни поне малка част от поръчката, за която се провежда процедурата, заяви наскоро по БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

Наскоро в Закона за обществените поръчки бяха направени изменения с намерението да бъде въведен по-голям ред и да се улеснят административните процедури. Много експерти обаче смятат, че отново са останали бели петна, заради които инфраструктурни проекти със стратегическо значение за България може да бъдат блокирани и да изостанат.  И така проекти за стотици милиони с важно социално и икономическо значение за страната са блокирани от злонамерени интереси, които най-често защитават лобистки интереси или откровено рекетират, без да носят никаква отговорност.

Един от очевадните примери е обжалването пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на процедурата за избор на инженер-консултант за газовата връзка с Гърция ( интерконектора Гърция-България). Процедурата по проекта за изграждане на стратегическа енергийна инфраструктура, признат за обект от общностен интерес за ЕС и с безспорна значимост за газовата диверсификация и свързаност в региона, буксува заради обжалване от две фирми, които нито териториално, нито като предмет на дейност имат нещо общо с интерконектора, нито с природния газ като бизнес.

Още в края на миналата година процедурата беше обжалвана от фирмите „Некст Инвест“- за търговия с имоти, и винарната „Вини България“. Жалбата им беше отхвърлена от КЗК, но веднага след това двете фирми обжалваха отново и продължават да бавят проекта.

В единия случай обжалването е на разяснение по обществената поръчка, а в другата - на срок. Обжалва се и това, че от „Ай Си Джи Би“ не били отговорили на въпроси, които, както се оказва, липсват в документа на жалбоподателя. В същото време се оказва, че процедурата по обжалванията си върви, без да се плащат такси към КЗК.

Така, с използване на най-обикновени процедурни хватки, изборът на инженер - консултант е блокиран, а заедно с това и целия проект. Процедурата все още е  стопирана от компании, които и на теория, и на практика нямат каквито и да било познания и капацитет за извършване на дейността инженер-консултант, нито биха могли по какъвто и да било начин да изпълнят каквато и да е част от дейностите, свързани с изграждане на интерконектора „Гърция-България“

За да е по-ясно за какво забавяне става въпрос, ще припомним, че  процедурата за избор на инженер-консултант беше открита на 10 ноември 2017 г. с краен срок за кандидатстване 19 декември. Впоследствие, заради искане за удължаване на този срок, поради сложността на поръчката, новата крайна дата за подаване на офертите беше променена на 15 януари 2018 г. Това се случи на 12 декември миналата година. Прогнозната стойност на поръчката е 8,45 млн. евро. Обжалването на двете фирми „Некст Инвест“ и „Вини България“ получи публичност в началото на януари 2018 г.

Сега е краят на месец март, а все още не е ясно кога ще може да се приключи казусът. Дотук се събира период на изоставане от близо половин година. През това време  компаниите, които са кандидатствали и/или вече одобрени изчакват в пълна готовност, но това няма да трае вечно.  Да не говорим, че закъснение с повече от една години на практика гарантира, че когато азерския газ стигне до ТАП, няма да има готовност за изпълнение на договори за доставка към България през интерконектора.

В търсене на отговор какъв е интересът на тези две компании от блокирането на процедурата за избор на инженер .  консултант, 3eNews потърси връзка с посочения за директор на „Вини България“ Веселин Бушев, който чрез сложна плетеница от съдружия се свързва и с „Некст Инвест“.

В разговор по телефона той отговори лаконично, че обжалва процедурата единствено „от обществен, публичен интерес и никакъв друг“.

Интерконекторът „Гърция-България“ цели диверсификация на енергийните източници, гарантира енергийната сигурност, засилва конкуренцията на пазара на природен газ, а по време на изграждането и след това ще осигури и допълнителни работни места и определено е в защита на обществения интерес. Затова твърдението на Бушев, че обжалването е  „от обществен, публичен интерес и никакъв друг“  е доста странно, освен ако тази формулировка не прикрива друга схема. Името на Бушев отдавна се свързва с група от близки до ексбанкера Цветан Василев лица, един от които е Бисер Лазов, свързвани с различни схеми за разграбването на активи на КТБ след нейния фалит. В последно време се заговори за преминаването на тези лица в лагера на голям играч – Делян Пеевски и интереси на ДПС.

Оттук идва и подозрението, че с обжалването се цели  значително забавяне на проекта за интерконектора между Гърция и България с една година, което би поставило под въпрос възможността за изпълнение на бъдещи договори – както за транзит, така и за доставка на природен газ от ТАП. Това може да е мотив както от гледна точка на конкурентни проекти за транспорт на природен газ /интерконектора Турция-България и реверса на ТБГ/, така и на търговци с интерес да се ограничи навлизането на конкуренти на българския и други пазари в региона /Газпром/, чрез интерконектора АйДжиБи.

Съществува обосновано съмнение за протекции в съдебната власт, а единственото логично предположение е конкурентни проекти на транзит на газ от Турция и свързани с този интерес политически представителства, коментират експерти, пожелали имената им да не бъдат публикувани.

Кратка справка сочи, че  Веселин Бушев, освен че е директор на „Вини България“ притежава още „Инфраструктурна компания“, „Глобални пътни системи“ АД, Кен Трейд ЕАД. Името му участва в различни роли – изпълнителен директор, прокурист, представител на собственик. “Интегрирани пътни системи” АД, “ИПК Родина“, “Пътно поддържане – Габрово”, “Владение Консулт” ( към момента собственост на “Некст Инвест”), “Булит 2007” (чрез прехвърляне, сега собственост на Славка Ристич), ПФК “Ботев”. Подобна следа се проследява в „Инфраструктурни компании“ АД, „Интегрирани пътни системи“ АД, „Индустриални инвестиции“ АД, Ареском ЕООД, „Хидроенергийни проекти“ ЕООД, ГИПС АД, и други минимум 15 компании. Общият почерк са различни схеми за източване и придобиване на ключови активи. В сигнал до прокуратурата се посочва, че незаконната разпродажба на активи се извършва чрез адвоката на Цветан Василев - Лазар Карадалиев, бизнесмена Веселин Бушев и Валери Димитров. Подобни схеми са невъзможни без протекция на прокуратурата и близост до съдийския състав. Мащабите на ангажираните финансови ресурси предполагат и политическа протекция.

Подписалият изпълнителен директор е тясно свързан с ноторно известно лице по делото КТБ – основният свидетел на прокуратурата срещу Цветан Василев – Бисер Лазов и партньор в реализацията на различни схеми по придобиването на активи от КТБ. Първоначално, до фалита на КТБ, е смятан за приближен на Цветан Василев, но след това реализира поредица от схема с цел източване на компании, придобиване на активи на КТБ, основно в съдружие с Бисер Лазов. Реализираните от него схеми са тясно съгласувани с Делян Пеевски.

Според информацията в Търговския регистър "Некст Инвест" ЕООД се занимава с инвестиционна дейност в сферата на недвижимите имоти. Собственик е Милен Миланов, който освен нея притежава изцяло или частично компаниите "Гипс Инвест", "Инфра Строй Пловдив" и "Пътища Смолян". Последна промяна в Търговския регистър от 24.03.2016г. сочи за единствен собственик на капитала и управител Милен Миланов. Миланов и бивш управител на „Некст инвест“ Бойко Таков се появяват през годините в различни компании, сред които и част от свързаните с Веселин Бушев.

Поради изключително големия брой компании, в които Милен Миланов и Таков се появяват в различни функции, съществува съмнение, че те са част от по-големи схеми, а личните им усилия са по-скоро в посредничество на трети интереси по контрол и координация, отколкото по органичното развитие и облагодателстване от резултатите от дейността на компанията Некст Инвест ЕООД.

Некст Инвест ЕООД е част от тази сложна плетеница от задкулисни битки за надмощие, но в рамките на разследването за мотиви е достатъчно да се изтъкне свързаността между Вини България АД и Некст Инвест ЕООД, което предпоставя и възможност и мотив за координация на действията не двете компании при координацията на жаленето срещу интерконектора Ай ДжиБи.

Текстът и времето на подаване на жалбите, които забавят Ай Джи Би, издават координация и единен център.

Схемата не е нова – играе с много играчи, с много жалби пред различни институции, за да се подсигури блокирането на проекта за максимално дълго време.

Единствената надежда е ВАС да погледне по-сериозно на казуса и да е справедлив в решението си. А службите да осигурят защита срещу посегателството върху национални интереси и стратегически проекти.

В ръцете на парламентът е да пресече възможностите за рекетиране на държавата и обществения интерес от злоумишленици и рекетьори, като гласува предвидените промени в закона.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
4 коментари
 • 0 0
  4
  Неутрален
  Добре де, стана ясно, че има фирми – „гнили ябълки“, заинтересовани да саботират тръжния процес. Но защо досега ръководството на ICGB не проведе преквалификация на кандидатите за Консултант, Доставчик и Строител? А се проспаха години! Колкото и каквито оспорвания и прекъсвания да имаше, накрая щяха да бъдат избрани 3-4 надежни фирми - имащи добра репутация и с тях щеше да се премина към следващия етап - представяне на ценова оферта.
  Напиши отговор
 • 2 0
  3
  Долу гербаджиите!
  Само Русия може да заложи на подобни изверзи като свинеподобния от ДПС и неговите бандити, които без да им мигне окото са готови да продадат собствения си народ. Затова непрокопсания български премиер, който редовно пълни гащите от страх от Кремъл, не се е обадил да променят ЗОП и не прави нужното, за да се реализира българо-гръцката газова връзка.
  Напиши отговор
 • 6 0
  2
  Kaмен Доков
  Изглежда политическия картел си пази данък росиюшка.
  Напиши отговор
 • 6 0
  1
  ожтнн
  Самото правителство го блокира!Измислят си само оправдания и нищо не правят!
  Напиши отговор