НАЧАЛО » анализи

Кого поддържа големият бизнес в Украйна?

fb
3E news
fb
24-02-2014 11:48:00
fb

Събитията в Украйна постепенно излязоха от рамките на гражданския протест и прераснаха в своеобразна „източноевропейска пролет”.Постепенно политическата криза прераства в широкомащабна икономическа криза. Страната е на крачка от дефолт, международнта рейтингова аегнция Standard&Poor`я понижи кредитния рейтинг  на Украйна от ССС+ до ССС.

Върху действащата власт в Украйна се оказва сериозен натиск, президентът на страната е заплашен с блокиране на големи суми в чуждестранните банки, които принадлежат на семейството му и приближените до него хора.

Последствията от текущата криза в Украйна са много трудно прогтозируеми, без да се вземе предвид информацията за финансово-промишлените групи, които частично формират властта и имат сериозно влияние върху политическите и икономически процеси в страната.

Една от най-големите и влиятелни финансово-икономически групи в Украйна се състои от представителите на големия бизнес в Донецка област. Представители на тази група активно поддържат партията на управляващите (досега б.ред.) - т.нар. Партия на регионите и могат да оказват пряко влияние върху политиката на Украйна.

Според изчисленията на експерти, компанията „Система Кэпитал Мениджмент”, която е собственост на Ринат Ахметов формира  от 3,5% до 4% от БВП на Украйна. Оглавяваната от него компания е платила през 2013 г. 1,15 млрд.долара, или формира  16,64% от приходите в  данъчния фонд.

Според данните, представителят на „Донецката група” Ринат Ахметов работи в следните сектори на икономиката: минна промишленост и металургия, финансови, телекомуникационни и енергийни услуги, добив на въглища. Компаниите, които са негова собственост като „Метинвест”, Първа Украинска Международна банка, ДТЭК, Вега, Астелит, HarvEast, Система Кэпитал Мениджмент са с финансовоот сътояние, което се оценява на 18200 млн.долра.

Вторият човек от тази група е Александр Янукович (син б.р.), който има компании в сектора на финансовите дейности, добив и обогатяван на въглища, енергетика, а действащите компании са ГК „Мако” и ДРФЦ. Финансовото състояние е в размер от 510 млн.долара.

Игор Гуменюк е третото лице от Донецката група с компаниите„Энергоинвест холдинг” и „Донбасэнерго” с финансово състояние от 450 млн.долара. Сергей Тарута е четвъртият в групата, като неговите компании работят основно в сектора на металургията чрез „Индустриальный союз Донбасса”  с финансово състояние от 440 млн.долара. Олег Мкртчан е също част от тази групировка, като неговото финансово състояние е 412 млн.долара.

Освен представителите на донецката олигархична група, поддръжка на властта оказват също и редица други големи бизнесмени в страната. На първо място трябва да се посочи финансово-икономическата групировка на Дмитрий Фирташ, чиито интереси са представени в Донецка, Днепропетровска Ровенска, Черкаска области, Одеса. Също така не трябва да се забравя, че оглавяваната от тях Федерация на работодателите на Украйна има сериозно влияние върху икономиката на Украйна.

Ето и бизнесмените, окзаващи поддръжка и тяхното финансово състояние: Вадим Новинский, който работи в сектора на металургията, добива на въглища и енергетиката чрез компаниите „Метинвест” и „Смарт холдинг”, като финансовото му състояние се оценява на 2800 млн.долара. Сергей Курченко контролира компании от финансовия, нефтохимическия  и медийния сектор. Той е собственик на компаниите „Брокербизнесбанк”, „Украинский Медиа Холдинг”, ГК „ВЕТЭК”, а финансовото му състояние се оценява на 2400 млн.долара. Дмитрий Фирташ е известен основно с газовия си бизнес в Украйна, но освен това той работи и в химическия и финансов сектор, а също и на медийния пазар. Негова собственост на банка „Надра”, „Газтек”, Osthem, U.A. inter Media Group, като финансовото сътояние се оценява на сумата от 2300 млн.долара. Андрей и Сергей Клюеви са последните ог голямата група на бизнесмените и действат основно в енергийния сектор чрез компанията Activ Solar, а състоянието им се оценява на 380 млн.долара.

Неутрална позиция поддържа и неголяма група украински бизнесмени, въпреки че техния неутралитет е достатъчно условен, тъй като значителна част от тях притежават инструменти за лобиране, за отстояване на интересите си в рамките на настоящата власт, но няма да загубят механизмите си за влияние и при смяната й. Сред тази група бизнесмени на първо място е Генадий Боголюб с интереси в минното дело, металургията и финансовия сектор и собственик на компаниите от Група „Приват”. Финансовото състояние се изчислява от 1700 до 3800 млн.долара. Виктор Пинчук, с интереси в металургията и медийния сектор е вторият в тази група и оглавява компаниите „Интерпайп”, StarlightMedia, EastOne, а финансовото състояние е от порядъка на 3800 млн.долара. Виктор Нусенкис е с интереси основно в енергетиката, а финансовото състояние се оценява за 2500 млн.долара. В групата попада и Олег бахматюк с интереси във финансовия и земеделския сектор, представляващ се от компаниите „Авангард”, VAB Банк, “Финансово инициатива” и с оценка на финансовото състояние от 600 до 1300 млн.долара. Последният от т.нар. неутрални бизнсмени се отрежда за Алексей Мартинов, чрез групата „Приват” и с оценка на финансовото състояние 1330 млн.долара.

Игор Коломски условно може да бъде отнесен към опозиционните олигарси. По думите му той не е искал да се договаря с Янукович, който му е предлагал да влезе в „Партията на регионите”. Коломски не застава открито срещу властите, тъй като в момента той е фокусиран върху съдебните дела, заведени срещу него от бившият му партньор и бившият му зет -  Леонид Кучма и Виктор Пинчук.

Игор Коломски, който има интереси и в металурията и нефтогазовия сектор е част от Групата „Приват” и състоянието му се оценява на 2400 млн.долара. Петр Прошенко, който също се причислява към тази група е с интереси в машиностроенето, хранителната промишленост и земеделието и представлява компаниите „Рошен”, „Богда” , „Ленинская кузница”, а финансовото му състояние се изчеслява на 1600 млн.долара.

Открито срещу управляващите застава само Петр Порошенко, който притежава фабриката „Рошен”. Износът на негова продукция за Русия беше за известно време забранен, заради затягането на санитарните норми. Порошенко е известен също така с дългите си спорове с украинските управляващи за бизнес активите си, затова не е учудващо, че още като започнаха протестите в Украйна той обеща да възстанови, пише vesifinance.

По последни данни от украински източници задграничните активи на Янукович се изчисляват на 5 млрд.долара и вече са направени постъпки за блокирането им.

По данни на Forbes, само пред втората половина на миналата година бизнес империята на Янукович-младши например е нараснала три пъти. Ако през април неговото състояние се е оценявало на 187 млн.долара, то през ноември стойността на активите, които той притежава са били 510 млн.долара. До идването на власт на бащата обаче бизнесът на сина не е бил така процъфтяващ. Основните бизнес активи на Януквич-младши са съсредоточени в групата МАКО. В началото на 2013 г. тя е контролирала Всеукраинский Банк Развития и още 16 предприятия в Украйна, Нидерландия и Швейцария. Компанията обаче не е публична и е трудно да се каже какви са точните данни.

бизнес
Украйна
банки
финанси
групировки
По статията работи:

Маринела Арабаджиева