Когато енергията ви захранва вашите конкуренти: Как румънският офшорeн газ може да консолидира унгарската позиция на доминиращ играч в региона

By Sorin Melenciuc Oil & Gas, 2018

 

През следващите пет години Румъния ще се превърне в основен производител и износител на природен газ, на основата на офшорните си резерви, разположени в изключителната икономическа зона на Черно море.

Но основен производител, не означава основен играч на пазара на природен газ, ако няма стратегия да играе важна роля в голямата игра за Европейската енергия.

Румънското правителство е далече от някаква реална стратегия , която да покаже , какво ще прави Букурещ с природния газ, превишаващ неговато текущо газово потребление.

Но природата не търпи празно пространство/вакуум, така че, липсата на стратегия на Румъния подхранва амбициите на други правителства от региона.

В момента Австрия е ключовият играч за някои други централноевропейски страни чрез центъра си за природен газ, разположен в Баумгартен, а новият тръбопровод BRUA (България-Румъния-Унгария-Австрия) се разглежда от Виена като перфектният инструмент за укрепване на позиция на европейския пазар на природен газ.

Но наскоро се появи нов играч с неограничена амбиция на картата: Унгария направи две ключови стъпки, за да си осигури място на масата на енергийната игра.

Първо, през юли 2017 г. Будапеща съобщи, че тръбопроводът BRUA, проектиран да свърже България, Румъния и Унгария с газовия център Baumgarten, ще приключи в Унгария и няма да има връзка с Австрия (като по този начин унгарците прерязаха буквата A/Австрия/ от BRUA, като проектът става BRU).

Ако много експерти разглеждат този ход като опит да осигури по-добра позиция на Будапеща в конкуренция с Виена, втората стъпка повдигна въпроса за реалната стратегия на Унгария - страна с почти никакви енергийни ресурси – да се превърне в доминиращ играч на енергийния пазар в региона.

На 9 февруари министър-председателят Виктор Орбан съобщи, след като външният му министър посети Букурещ, че Унгария скоро ще подпише договор, който ще позволи през следващите 15 години внос на 4 милиарда кубически метра природен газ/ годишно от Румъния.

"Всеки момент ще подпишем споразумение, което ще даде възможност за следващите 15 години внос на над 4 милиарда кубически метра газ от Румъния", каза Орбан, цитиран от Ройтерс.

Румъния отрече, не особено настоятелно, за сделката чрез Министерството на външните работи. Много експерти останаха неубедени в официалната реакция на Румъния.

Експертите интерпретират унгарския ход като опит да покажат, че Будапеща вече не приема обикновената роля на транзитна страна за износа на румънския газ на западноевропейските пазари, и иска да бъде ключов фактор при вземането на решения.

Това означава, че Будапеща иска да вземе решение за предназначението на газа, като използва ключовата си позиция на неизбежна транзитна страна.

Стратегията на Унгария е, да купи целия природен газ, изнесен от Румъния чрез BRUA (BRU), да задоволи собствените си нужди и да реекспортира излишъка на клиенти по свой избор.

По този начин Будапеща ще навреди на интересите на Румъния, която ще бъде откъсната от клиентите, които са достъпни чрез центъра Baumgarten и след това ще бъдат прехвърлени на обикновена позиция на доставчик само с един (господстващ) клиент, и на Австрия, която ще загуби важната си роля за румънските доставки на газ.

Ако Румъния, която дори не изглежда да е наясно със своите интереси или със залозите на играта, e лесна цел за унгарското правителство, то Австрия може да се опита да блокира стратегията на Будапеща.

В конкуренция с Будапеща Виена има няколко амбиции, като една от тях е, че една от големите компании, участващи в разработването на офшорни полета за природен газ в Румъния, е австрийската компания OMV. За разлика от румънското правителство, OMV и неговият партньор, американският гигант Exxon Mobil, не се стремят да бъдат в състояние на доставчик на единствен клиент, но са готови да преговарят с унгарците за своята част от заложеното на карта.

"Това, което научих от моя бизнес опит, е, че всяка транзитна държава има интерес към бизнеса за транспортиране на природен газ на нейна територия и това е добър бизнес модел. Убеден съм, че Унгария ще бъде заинтересован партньор и ще направи инвестиции в необходимата инфраструктура.

Това е проект, който дава на Унгария много по-голямо значение като ключов играч в транспортирането на природен газ от Източна Европа до Западна Европа ", каза Райнер Сееле, изпълнителен директор на OMV, в интервю, публикувано от Hotnews.ro в края на януари тази година.

Това послание може да се разбира от Букурещ като началото на преговорната фаза между Виена и Будапеща, без румънски участник на масата, да се реши бизнес моделът за износ на румънски природен газ.

Какъвто и да е резултатът от преговорите, Румъния изглежда приема в този момент ролята на износител на природни ресурси за по-напредналите икономики, само с малка част от печалбата и няма какво да каже за предназначението на ресурсите.

 

Преводът е публикуван в Бюлетина на Центъра за Изследване на Балкански и черноморски регион

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари