Китай отхвърли цените на руския газ

Търсенето на износ на руски газ на изток, обявено след рязкото влошаване на отношенията с ЕС през 2014 г. и фиксирано в стратегията на държавата за суровини за следващите 13 години, продължава да боксува. Преговорите с Китай за разширяване на доставките на газ в допълнение към договора за газопровода "Силата на Сибир" все още нямат успех.

 

Препъникамъкът за проекта "Силата на Сибир 2", с капацитет 30 милиарда кубически метра годишно, е въпросът за цената на руския газ, каза за ТАСС Андрей Денисов, извънреден и пълномощен посланик на Руската федерация в Китайската народна република.

 

"Основното нещо е цената, никой няма да жертва собствения си пари", каза Денисов, "продавачът иска да продава по-скъпо, а купувачът иска да купи по-евтино". Според Денисов, за да се подпише споразумението, което се обсъжда от 2015 г., е необходимо "да се постигнат цени, които са по-приемливи и за двете страни". "Но ннито китайската страна, нито нашата бързат. Това не е толкова лесно по тамошните маршрути: това е високопланинска зона в Алтай и е сложна техническа операция", добави той.

Според източници на Ройтерс, руско-китайските преговори са се изчерпали също така, защото в КНР решиха да преразгледат политиката на отказ от въглища и освен това те се заинтересуваха от закупуването на втечнен природен газ от САЩ.

 

Според Bloomberg, споразумението за доставка на втечнен природен газ от САЩ за Китай е постигнато в разговорите между XiJinping и Donald Trump през април. През май Американското министерство на търговията обяви подписването на двустранно търговско споразумение, което ще разшири достъпа на американските енергийни компании до китайския пазар.

Седмица по-късно Cheniere Energy, пионер в износа на американския LNG, който изпрати миналата година пет танкера за Китай, обяви, че подготвя дългосрочен договор с КНР.

 

Китай вече купува газ от Централна Азия на цени по ниски от тези на Русия и развива собствено производство на шистов газ - просто няма нужда от нови покупки от Руската федерация, каза Владимир Дребенцов, главен икономист на British Petroleum за Русия и ОНД.

Досега Русия и Китай имат подписан договор за доставка на газ - 38 милиарда кубически метра през газопровода "Сибир", в който "Газпром" възнамерява да инвестира 1,5 трилиона рубли /приблизително 26 милиарда долара – б.ред/ Първоначално доставките са планирани да започнат през 2018 г., след това срокът се удължава през 2019 г. При това, обемът може да бъде намален, според източници на Ройтерс: след падането на цените на петрола (цената на газа в договорите е индексирана с цената на петрола) "Силата на Сибир" става нерентабилен.

 

"Цената на газа в Азиатско-тихоокеанския регион се е променила повече от два пъти - от около 600 долара през 2014 г. до 270 за хиляда кубически метра в момента. Това не е цената, на която първоначално е бил изчислен проектът", обяснява заместник- директорът на Института за проблемите на петрола и газа към Руската академия на науките Василий Богоявленски.

Към момента Китай консумира около 200 милиарда кубически метра газ годишно, като основната част - около 130 милиарда кубически метра - се произвежда в страната.

Остатъкът се внася от Туркменистан (през миналата година 65 милиарда кубически метра).

Планът за развитие на газовата индустрия, публикуван през януари от Министерството на енергетиката на Китай, предвижда увеличение на потреблението със 76% до 347 милиарда кубически метра през следващите 15 години. Въпреки това, Китай възнамерява да добива почти всички допълнителни количества газ самостоятелно.

Вътрешният добив в КНР е планиран да нарасне с 60% до 220 млрд. куб. метра, от които 30 милиарда кубически метра шистов газ, чиито местонахождения са разработени през 2016 г. с помощта на британско- холандската компания British Petroleum.

 

По finanz.ru

Преводът е на Центъра за изследавне на Балкански и черноморски регионКоментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари