НАЧАЛО » анализи

Кампанията по изкупуване на тютюна започна, но не съвсем

ДПС предлага поправки в закона за връщане на държавните регулации в бранша, включително и с определяне на минимални изкупни цени

fb
3E news
fb
07-01-2014 01:32:00
fb„Кампанията по изкупуването на ориенталските тютюни започна и утре ще е в разгара си“. Това обявиха от Националната асоциация на тютюнопроизводителите след вчерашния напрегнат ден на браншови протести. Потвърждават го и кметовете в общини, където тютюнът е основен поминък. Новините за това обаче са противоречиви, още повече, че изявленията и информацията идва само от производители, управляващи и политици. Лицензираните фирми за изкупуване на тютюна обаче мълчат като риби.

Търговците продължават да протакат

На едни места е започнала, ама на други не е, става ясно от изявлението на кмета на Неделино Стоян Беширев пред „Фокус“. Според него там положението вече е нетърпимо и 3000 души са готови всеки момент да се разбунтуват. Представители на трите фирми-изкупвачи в региона нито са ходили, нито са звъняли по телефона, че ще идват, за да стартира кампанията, казва кметът. И предупреждава, че ако до 10 януари това не се случи, никой няма да е в състояние да спре гнева на хората, които нямат вече пари за хляб. „Напрежението сериозно ще ескалира, ако фирмите предложат и цени под 7 лв. за килограм“, отсече Беширев. Вероятно точно от този факт търговците се притесняват да стъпят в Неделинска община, която е най-големия тютюнопроизводителен район на ориенталски сортове в страната.

Вчера над 300 производители от цялата страна блокираха за кратко международния път Е 80 за Гърция и Турция край Харманли в знак на протест срещу забавената над 2 месеца изкупна кампания и по-ниските с около 2 лв. (30%) стартови цени на килограм тютюн. Те дори разпиляха бали с тютюн по асфалта и ги подпалиха.

Производителите настояха за незабавен старт на изкупуването на ориенталските сортове, притеснени не само от липсата на доходи в продължение на 15 месеца от предишната кампания, както и от риска да падне качеството на реколтата им заради това, че са принудени над 2 месеца да я съхраняват по кашони в домашни условия. От бранша са категорични, че изкупуващите фирми са сключили картелно споразумение нарочно да бавят процеса на изкупуване, за да намалят по този начин максимално изкупните цени. Въпреки че сегашната реколта е по-добра като качество от миналогодишната, сега малкото търговци, които започнаха да вземат продукцията, дават на стопаните само по 5–5,50 лв. за килограм, при 7-7,50 лв. през миналата година.

Агроминистърът иска да изкара бранша на светло

Браншът предупреди с ефективни протестни действия и блокада на възлови пътища и кръстовища от януари още преди Коледа. Тогава министърът на земеделието и храните Димитър Греков заяви, че забавянето на кампанията е заради мекото и влажно време, както и заради липсата на яснота колко тютюн се произвежда, заявява и в крайна сметка изкупува. За да успокои напрежението, Греков инициира среща между фирмите-изкупвачи и производителите преди празниците, след което я определи като ползотворна, тъй като било постигнато съгласие най-късно до 6 януари изкупуването да е в разгара си навсякъде, което обаче не се случи.

Още тогава министърът обяви, че е необходимо да се създаде регистър на тютюнопроизводителите и на обработваните площи, както и на търговските фирми, които изкупуват суровината, за да излезе секторът на светло, а това производство да започне да се развива планирано, като се предвиждат необходимите за пазара количества. Греков предвиди, че тази изкупна кампания ще е проблемна именно, защото голяма част от тютюна не е заявен, договорен и деклариран и в сивата икономика. Въпреки това протестиращите вчера го обвиниха индиректно, че дава обещания, които после не изпълнява.

Предизборно заиграване с електората

Пак вчера лидерът на ДПС Лютфи Местан прие в партийната централа представители на протестиращите и Асоциацията на тютюнопроизводителите. Там обаче отсъстваха представители на министерството на земеделието и на коалиционния партньор БСП. Местан и тютюнджийте се споразумяха в закона за тютюна да влязат поправки, с които да се конкретизира и съкрати срока на изкупуването на суровината, да се създаде регистър на търговците при съответни ангажименти от тяхна страна да спазват сроковете, да се въведат държавни оценителни комисии за качеството на продукцията и да се върне определянето на минимални изкупни цени на различните сортове тютюни за съответната година.

Пресцентъра на ДПС разпространи видеообръщение на лидера Местан към стопаните, в което той заявява, че партията му изцяло подкрепя исканията на тютюнопроизводителите, защото те са нейни избиратели. Пак там Местан изтъква, че ДПС предлага с промени в закона за тютюна, с които да се създаде регистър на търговците, а като условие за това те да са задължени да започват изкупната кампания още на 1 ноември и най-късно до 31 януари да я приключат.

Доколко държавата има право да се меси в свободните пазарни отношения?

От ГЕРБ пък веднага опонираха, че тези предложения са популистки и на практика представляват нерегламентирана държавна намеса в свободни пазарни отношения, нарушаване на свободната търговска конкуренция с неправомерни регулации, което няма да бъде приветствано от ЕС. Същото се отнася и за искането на ДПС търговските фирми от одобрения регистър да имат задължение и да заплащат суровината по "справедливи цени“, както ги нарича Лютфи Местан в обръщението си към електората.

При срещата си с протестиращите вчера представителите на агроведомството заявиха, че единственото, с което държавата може да съдейства на стопаните, е да контролира експертното оценяване на качеството на тютюна, за да не могат търговците изкуствено да занижават цените.

тютюнопроизводители
протести
изкупна кампания
ДПС
Промени в Закона за тютюна
изкупни цени
По статията работи: