Как КЕВР определи намаление на природния газ само с 13,3%?

Петролът е поевтинял с 46%, а доларът се е покачил спрямо лева с 12,3 на сто за разглеждания от "Булгаргаз" период

Комисията за енергийно и водно регулиране смята да понижи цената на природния газ с 13,3% от 1 април. Това ще помогне за намаляване на цената на парното в различните топлофикации у нас с до 10%. Намалението е добре дошло за потребителите, но можеше да бъде и по-голямо.

Както е известно цената на природния газ у нас се определя от борсовата цена на петрола сорт „Урал“, на цените на алтернативните мазут и газьол, както и от промяната на курса лев-долар.

Кратка справка в специализираните сайтове показва, че цената на петрола тип „Урал“ се е понижила с цели 46% за последните девет месеца – от 1 юли 2014 г. до 2 март 2015 г. Така в началото на месеца цената на този тип петрол е била 58,86 долара за барел. „Урал“-ът се е котирал на борсите през юли миналата година на цени от 108,8 долара за барел.

В същото време щатският долар е поскъпнал спрямо българския лев доста по-незначително през последните шест месеца. Доларът в началото на октомври се е търгувал за 1,55 лева, а в началото на март се е разменял за 1,74 лв. Тоест поскъпването му е едва 12,3%, сочи справката.

На базата на тези сметки никой от КЕВР не си направи труда да обясни как и защо приема предложението на „Булгаргаз“ за намаление на цените с 13.3%. Практиката показва, че изключително рядко държавна компания получава това, което си е поискала, пред енергийната комисия.

На фона на гореописаните движения на цената на петрола и на курса на долара обаче доста по-икономически и пазарно обосновано е предложението на едрите индустриалци за намаление на цената на синьото гориво с 22,7%.

Аргументите на Българската федерация на индустриалните и енергийни консуматори (БФИЕК) са изготвени на базата на цените на природния газ на съседните на нас страни, които също получават основно руско гориво. От началото на март цената на синьото гориво в Гърция се е понижила с 24%. В същото време Украйна купува природния газ от Русия на цена от 265 долара за 1000 куб. метра. След планираното намаление цената на синьото гориво у нас се очаква да бъде 283 долара за хиляда кубика, което е далеч над средните нива за региона, обясниха от БФИЕК.

За момента КЕВР не обърна особено внимание на исканията на бизнеса. Комисията също така не обясни и дали поисканото по-малко намаление е заради тежкото финансово положение на „Булгаргаз“ и Топлофикация „София“ след затварянето на КТБ.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари