Индустрията: Скокът в цените на СО2-емисиите беше прогнозиран, няма да компенсираме закъснели управленски решения

Представителните организации на сектора настояват за Дългосрочна визия за развитие в сектор „Енергетика“ и бъдещето на въглищните централи

Представителните бизнес организации няма да подкрепят административно прехвърляне на всички допълнителни разходи за въглеродни емисии, за отказ от участие на свободен пазар и за дефицит на добро управление към цените на електроенергията в България чрез цена Задължения към обществото.


Това сочат в обща позиция Българска асоциация на металургичната индустрия (БАМИ), Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), Българска камара на химическата промишленост (БКХП), които представляват индустриални сектори - големи консуматори на електрическа енергия. Становището на организациите относно "Дългосрочна визия за развитие в сектор „Енергетика“ и бъдещето на въглищните централи" бе разпространено до медиите под формата на отворено писмо до министъра на  енергетиката Теменужка Петкова, председателя на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев и председателя на КЕВР доц. Иван Иванов.От организациите подчертават, че драстичното поскъпване на СО2 емисиите, което се сочи като основно обстоятелство за тежкото финансово състояние на ТЕЦ „Марица Изток 2“, не може да бъде разглеждано като форсмажор, който е от непредвидим характер. Тенденцията за ръст на цените на квотите СО2 залегна в редица проучвания и изследвания в сектора за 2018г. и в перспектива след 2020г., припомнят представителите на голямата индустрия.Трите компании сочат, че следят с тревога развитието по темата с финансовото състояние на държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“. "Разходите за емисии на парникови газове, цитирани в медиите, непрекъснато нарастват. Важно е, обаче, да отбележим че посочените 570 млн. лeвa за квоти емисии парникови газове са направени през изминалите 5г. и са част от годишното бизнес планиране в ТЕЦ-а", е посочено в позицията.От организациите отбелязват, че са настоявали многократно за намиране на решение зя оптимизация на производствените разходи на дружеството и оптимизация на цените по енергийния вертикал включително чрез съкращаване на разходи в въглищния комплекс. И изразяват разочарование, че се случва обратното - продължава „обективна невъзможност“ на ТЕЦ Марица Изток 2 да реализира приходи на свободен пазар, включително и от участие на пазара за допълнителни услуги и студен резерв.


Многократно сме алармирали за необходимостта от спешни мерки за стабилизация и дългосрочна визия за развитие на въглищната енергетика на България. Забавата на преговорите с въглищните централи с дългосрочни договори създава предпоставки за прехвърляне на допълнителни разходи към НЕК ЕАД и ще постави държавата в по-неблагоприятна преговорна позиция, сочат в позицията си от трите организации. И заявяват категорично, че няма да подкрепят административно прехвърляне на всички допълнителни разходи за емисии, за отказ от участие на свободен пазар и за дефицит на добро управление към цените на електроенергията в България чрез цена Задължения към обществото.


"Липсват каквито и да е решителни и конструктивни стъпки относно бъдещето на въглищния сектор в България, в контекста на новите екологични изисквания на Европейско ниво. Не е ясно ще продължи ли функционирането на тези централи със съществуващата им технология, или се предвижда замяна на основното гориво с природен газ. Индикации за цени, в подобна хипотеза получихме от заявлението на един от пазарните участници тази година, а предвидимостта на пазара за природен газ е нулева, с оглед отсъствието и на най-малък елемент либерализация", коментират от индустрията.


В позицията си представителните бизнес организации настояват за "решителни и конструктивни мерки в кратък срок, които да доведат до реална перспектива за финансова стабилизация на ТЕЦ „Марица изток 2“ и въглищната енергетика". Категорично, обаче, се обявяваме против, индустриалните енергийни консуматори да бъдат използвани за пореден път като източник за компенсиране на закъснели управленски решения и като буфер за политическа отговорност, още повече, когато сами сме алармирали пред вас за приближаващите обстоятелства, които към днешна дата вече са реалност, подчертават те.


Представителите на голямата индустрия настояват всички обмисляни, предлагани и разписани мерки следва да бъдат придружени от анализ „разходи-ползи“ във връзка с ценовите нива на регулиран и свободен пазар и тежестта, които биха оказали върху базовата индустрия в България, както и в контекста на очакваното увеличение цената на природния газ от 01.10.2018г.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
5 коментари
 • 5 0
  5
  Отговор на предните коментари
  https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2018/09/13/3309914_ahmed_dogan_kupi_tec_varna/
  Напиши отговор
 • 10 0
  4
  2
  Звучат добре запознати... и с Цачев и с ръководството на ЕСО и с крайния собственик на Варна и с крайната идея за фалит на МИ 2 и изгонване на МИ1 и МИ3, и как ще има copy/paste на Варна. Въпросът е кой ще плаща масрафа ? Намигване има в писмото
  Напиши отговор
 • 10 0
  3
  Някой
  Отговор на коментар #2 от до Някой:
  Да виждам, че го има. Но аз казвам да се разрови защо се случи това. Първо пребиваваме някого пък после го спасяваме. Да попитам защо го сложиха този Ангелин Цачев за шеф на ЕСО?
  Напиши отговор
 • 11 0
  2
  до Някой
  доколкото виждам, го има в писмото ? "И изразяват разочарование, че се случва обратното - продължава „обективна невъзможност“ на ТЕЦ Марица Изток 2 да реализира приходи на свободен пазар, включително и от участие на пазара за допълнителни услуги и студен резерв"
  Напиши отговор
 • 11 0
  1
  Някой
  Защо не се разрови някой и да попита Теменужка защо МИ2 доброволно се отказа от студения резерв и го хариза на ТЕЦ Варна?
  Напиши отговор