НАЧАЛО » анализи

Илиян Василев: "Юруш" изказванията на Делян Добрев затрудняват преговорите с американските ТЕЦ и звучат като призив за национализация

Още по-странна е тази словесна "храброст" на фона на игрите със студения резерв и подаръците за ТЕЦ "Варна" за сметка на ТЕЦ "Марица-Изток"-2", коментира експертът

fb
3E news
fb
14-05-2018 06:54:00
fb

Очаква до края на годината дългосрочните договори с двете американски централи от комплекса "Марица Изток" да бъдат прекратени, съобщи днес по БНР председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев. "Договорите трябва да се развалят, да ги няма и тези централи трябва да продават енергията си на свободен пазар, така както всички други. Моята прогноза е, че това ще се случи до края на годината", заяви Добрев, въпреки че още текат преговорите със собствениците на двете централи - американските компании AES и КонтурГлобал, за евентуални промени в договорите.  

Ето какво коментира на страницата си във Фейсбук експертът по енергийна геополитика Илиян Василев по повод на поредното непремерено изказване на депутата от ГЕРБ по темата:

"Ако си мислите, че това е натиск срещу собствениците на американските централи, дълбоко се лъжете. Те имат железни договори, подписани от Румен Овчаров, с още по-железни гаранции, които ги карат със съвършено спокойствение да водят преговори с българската страна. Но виж пресата е срещу правителството и хората, които преговарят, защото на всички е ясно, че под натиск нито Контур Глобал, нито AES ще подпишат каквото и да било.

Нещо повече, подобни "юруш" изказвания затрудняват тези преговори и звучат като призив за национализация. Човек дори се мисли, че Добрев го прави нарочно, за да не позволи нормална среда и компромис, както и да вкара страната в проблем.

Този форсиран изказ в антиамерикаски дух би бил по-характерен за ВМРО или АТАКА , нежели за шеф на енергийна комисия в НС. Не може Делян Добрев да не знае, че подобни изказвания внасят и напрежение в двустранните отношения, защото е "управляващ" и посланието не е на "добра воля".

Ако работодателите и потребители очакват положителен резултат от преговорите, това изказване не им помага.

Още по-странна е тази словесна "храброст" на фона на игрите със студения резерв и подаръците за ТЕЦ "Варна" за сметка на ТЕЦ "Марица-Изток"-2", пише Илиян Василев във Фейсбук.

американските централи
ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово"
ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3"
дългосрочни договори
преговори
Делян Добрев
Илиян Василев
По статията работи:

Галина Александрова