Илиян Василев: Изборът на консултант по Газовия Хъб Балкан печели приза за последна скандална обществена поръчка на 2017 г.

Илиян Василев

Изборът на консултант по Газовия Хъб Балкан от Булгартрансгаз печели приза за последна скандална обществена поръчка на 2017 година. Скандал дори е слаба дума. Инжинерингът,  приложен от ръководството на компанията за намиране на подходящия кандидат, е без прецедент. Това коментира във Фейсбук Илиян Василев, управляващ партньор на консултантската компания по анализи на проектни и стратегичски рискове "Иновейтив енерджи солюшънс" ЕООД, експерт по международни отношения,  енергетика и енергийна сигурност.

Изборът за печеливш пада върху третия класиран по ключовия критерий - "цена" - кандидат. Комбинация от тотално неизвестна в бранша българска компания /опит извън сектора/ и швейцарска консултингова компания, която "блести" с тотално неприложим към предполагаемата работа опит. Все пак Газовия Хъб Балкан е проект за система за управление и развитие на инфраструктура - преносна, за съхранение на природен газ и търговия. Всичко е оншор. Грам или метър няма под вода, пише Илиян Василев.

Забележете, няма методология за оценка на техническите параметри - там, където въпросната фирма, която е дала близо 250 хиляди евро повече /т.е. 25% по скъпа оферта/ при тежест на ценовия критерии - който е измерим от 60%, е трябвало да спечели с "много".

Другите 40% са условно технически критерии. Но няма методология. Има таванно-подов метод за преценка на предложенията от хора, които нямат личен опит в развитие и управление на хъб. Дори не са си наели консултант, защото тогава няма как да "управляват" ръчно търга.

И ето Ви задачката, която дисредитира цялата процедура и избор - за да могат "неизвестни" като съвкупен опит и експертиза компании да спечелят в техническата част спрямо световно утвърдени имена - не говоря в полза ни нито една конкретна фирма - които на всичко отгоре са дали и по-ниска цена, трябва вероятно да става дума за т.н. материална разлика. Едните са играли на футбол във футболно първенство, а другите на народна топка.

Е как си мислят, че този "търг" ще отекне като "прозрачност", "като справедливост", като "професионализъм" в Европейската комисия, чийто пари се харчат. Точно никак.

Днес е третия, утре е петия, в други ден е последния - важното е да е правилния, нашия участник.

Честито Рождество Христово!

Ако по последните дни на 2017 година се познава 2018 година, ни чакат трус след трус по време на Европредседателството.

За една борба с корупция става реч...

--------------------------------------------------------------

Бел. ред. - Припомняме, че българо-швейцарското дружество ДЗЗД "АФ-ЕМГ Консулт" е избрано да извърши предпроектното проучване за изграждането на газов хъб край Варна. Решението за класиране е публикувано на страницата на "Булгартрансгаз" може да бъде проследено тук: http://tenders.bulgartransgaz.bg/bg/competitions/predproektno_prouchvane_za_gazov_hab_balkan_chast_ot_proekt_ot_obsht_interes_6_25_4-226-c1-2.html.

Проучването трябва да отговори колко ще струва подобен проект, как може да се финансира, ще бъде ли рентабилен, откъде ще се захранва с газ и каква трябва да е правната му регулация. Компаниите, подали оферти за участие са 9, като 4 са отстранени заради непокриване на изискванията и други нередности.

От допуснатите петима най-висока оценка на техническото и ценово предложения е получила ДЗЗД "АФ-ЕМГ Консулт", сочи решение на държавния газов оператор "Булгартрансгаз", който е възложител на поръчката.

Дружеството е създадено специално за поръчката дни преди крайния срок за подаване на офертите. Негови собственици са българската консултантска фирма "ЕМГ Консулт" ЕООД, която е на Михаил Генов, и швейцарската "АФ Консулт" ООД, представлявана у нас от Никола Битрак, уточнява изданието.

ДЗЗД "АФ-ЕМГ Консулт" е класирано на първо място с предложена цена от 2 327 437.70 лв. без ДДС, което е под прогнозната за 1.8 млн. евро без ДДС, обявена в процедурата. Две от отпадналите оферти са скъпи, а две са по-евтини.

Консорциумът ще се ползва от опита на швейцарското дружество, което е извършвало предпроектно проучване за 100-километров дълбоководен газопровод в Нигерия, както и проучване за интерконектор Гърция – Македония и ТЕЦ "Бенин сити".

На второ място е била класирана офертата на консорциум между италианската "Трактебел Инженеринг" ООД, "Прайсуотърхаускупърс България" ЕООД и "България Инженеринг" ЕАД, който също е специално създаден за целта. Неговото ценово предложение е било за 1 901 067 лв. без ДДС. Представеният опит е свързан с подобни проучвания за свързващ газопровод Малта – Сицилия, за модернизиране на компресорна станция и ПГХ Серняно, Италия, както и за моделиране на моделиране на газопреносна мрежа високо налягане на турската държавна компания "Боташ".

Трето е останало ДЗЗД "Химкомплект Балкан" – обединение между софийските "Химкомплект-Инженеринг" и "Инфрапроект Консулт" ЕООД с цена от 2 112 300 лв. без ДДС.

Предпоследно в класацията е обединението "Газов Хъб Балкан", което също е създадено специално за поръчката. В него влизат "Химремонтстрой" АД, НПВО "НГС-Оргпроектикономика", "Еф Си Джи Поввик" ЕАД и "Си Ем Ес Камерън Маккена Набаро Олсуанг ЛЛП- клон България/Дънкан Уестън". Представеният от консорциума опит е свързан с руски газови проекти – магистралния газопровод "Ухта - Торожок 2" и компресорната станция за изчистен компресиран природен газ "Ново-уренгойский". Неговата цена и втората най-висока - 2 540 623 лв. безз ДДС.

Последна в класацията е и най-скъпата оферта от 1.399 млн. евро без ДДС, подадена от германското дружество "ПСЕ Инженеринг" ООД, което е работило по анализи за Торенското газово съоръжение и тръбопроводи.
Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
2 коментари
 • 0 3
  2
  Консултант
  Не е за пръв БТГ да правят скандали с търговете. Но трябва да са мръднали ако мислят, че ЕК няма да се намеси. Прав е Василев. Не вярвам да пише тези неща, ако е участвал. Но е запознат, а това изглежда дразни много.
  Напиши отговор
 • 0 3
  1
  Илиян Василев
  Na tozi ne sa mu dali porychkata i sega meta laina po horata
  Напиши отговор