Илиян Василев: Вкарват нов и значителен политически риск в проекта за газова връзка с Гърция

Източник: DW

Вкарва се нов и значителен политически риск в проекта за газова връзка с Гърция, който е много важен за диверсификацията на източниците за доставки на природен газ в България. Това написа във Фейсбук енергийният експерт от Центъра за Балкански и Черноморски изследвания и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев по повод на баталията, разиграла се около проекта след смяната на изпълнителния директор на дружеството ICGB през изминалата седмица. Публикуваме целия текст без съкращения:

"Не си ли дават сметка, а може би точно това целят, че вкарват нов и значителен политически риск, в проекта АйДжиБи? Ако е имало някакъв проблем - значи той се е случил за последниия месец и половина и само те са го видяли. Нито борд на директорите, нито акционери, нито министър Петкова, нито същия Петьо Иванов в качеството си шеф на БЕХ - нищо, напротив. И в последния месец и половина всичко изведнъж стана различно. Смешно е. Защото единственото различно е разкритата схема за поставяне на някой в управлението на проекта, за да се осигури спечелването на търга за изпълнител - за тези 220 милиона евро. Да схемата в интерконектора България -Румъния..

Първо, истината е, че отговорност за този милиард кубически метра газ от Шах Дениз имат Булгаргаз, а Павлов се опитва тромаво да прехвърли проблема от болната на здравата глава, от свой да го направи чужд. Защото Булгаргаз е страна по този договор, не интерконектора. Тъй като имаше рамкова договореност между Шах Дениз консорциума и Булгаргаз, а същият този господин пропусна да конкретизира договора в срок, СОКАР и особено Бритиш Петролеум еднозначно заявиха именно на Булгаргаз, че има опасност губим милиарда. И само благодарение на Петкова и Георгиева успяха да спасят договора на Булгаргаз. Ако сравните активността на същите хора по руското направление с активността по азерското лесно може да си обясните, защо бяхме на крачка от загубване на азерския газ.

Огромният проблем на тези "юнаци" е, че Булгаргаз имат договор с Газпром до 2022 година, а природният газ от Азербайджан идва през 2020 година, а няма какво да го правят, защото са поели задължение да пазят делът на Газпром на пазара, а потреблението не расте. Всичко е напаснато така, че Булгаргаз да обслужва само Газпром.

Затова и отказват да купуват друг газ освен от Газпром, отказват да обявяват търг за количествата, за газ за балансиране, отлагат и въвеждането на правилата за балансиране на пазара на природен газ.

Второ, отговорността на IGB беше само до етапа на окончателното инвестиционно решение. Трябва да си с психически отклонения да внушаваш - погледнете заглавието в 24 часа - бъдещо малко възможно събитие, като днешно сигурно и да го поставяш като основание за уволнение на човек, който има изключително признание.

Трето, този министър по-скоро трябва да бъде привикан за да отговори защо по негово време Булгаргаз е отказал да купува цялото добито количество от местния добив, имат ли отношение към фирмите които посредничат? И със своите далавери натоварват потребителите. Колко свързани фирми /като тази варненската/, на кого принадлежат и как се разпределят ползите са по веригата на проектите и на доставката на природния газ.?

Четвърто, този човек няма никакво понятие от инфраструктурни проекти, за да съотнесе анализ към разходи и ползи към проблемите на проекта на този етап, незавършен пазарен тест. За качеството на мислене е достатъчно да се види състоянието на Булгаргаз - една компания без бъдеще, без никаква стратегия и визия. Счетоводната къща Булгаргаз, на която той беше доскоро шеф, след две години ще се продава за един долар и ще бъде изметена при освободен пазар. Не за друго, а защото подобни на Павлов и Иванов ръководители просписват времето за пренастройване на компанията, за нова стратегия, за нови клиенти, за нова конкурентноспособност - улисани в собствените си "дела".

Не се усещат, че дават негативна оценка за работата на Георгиева, която изобщо не се споделя от другите акционери, от всички които са имали вземаме даване с проекта. И негативната оценка не е подкрепена с нито един документ от органи на дружеството.

По-добре да каже Павлов за цената на природния газ, която КВЕР сега няма друг ход освен да повиши с рекордните за историята на регулатора 30%. Какво направи, за да няма това повишение?

Просто в тези среди няма място за корпоративно мислещи хора, а само за чиновници.

Каква висота на мисълта - Хамбарлиев имал опит за управление на интерконектор за 220 милиона евро, защото бил подизпълнител? /и то какъв?/ - на един злополучен проект повече от десет пъти по-малко? И как точно като подизпълнител има квалификация да управлява проект? Нормален мениджър, ще се постарае бързо да заличи от Си-Ви то си "опита" в ноторно известния проекта за интерконектор Румъния-България, защото той е пример за катастрофа като срокове и стойност. Да не говорим като качество.

Случайни момчета, случайно попаднали на високо място.

За конфликта на интереси да прочете стандартите на ЕС - какъв е бил Петьо Иванов, когато въпросната австрийска фирма е получила контракта за интерконектора България-Румъния? От това какъв по явен и стресиращ конфликт на интереси? А той не го виждал...

Първо има т.н. cooling off период, в който съществува изрична забрана лице, което заема публична или корпоративна длъжност, да възлага работа на компания, за която преди това е работил - пряко или косвено. Този период е най-малкото три години, а за особено големи проекти може и да е повече.

Второ, и тогава, и след това съществува задължение за публично обявяване от самото лице - в случая Петьо Иванов - за този потенциален конфликт на интерес. А го е скрил, носи отговорност и при всички случаи е трябвало сам да се отстрани от участие в процеса. Обявил ли е този конфликт на интерес за да освободи обществото от подозрението за възможна остатъчна свързаност с въпросната компания ?

И последно, господин Павлов.

Скоро ще излезнат имената на "съдружниците" във фирмата, обслужваща износа на природен газ от находищата във Варненския залив. Не на тази, която в миналото го правеше, а новата - на новите. Подгответе си заявление за оставка. И не само Вие.

Съзнавам, че докато Вие и такива хора като Вас сте на високи места - аз и моите партньори не могат да работят в България. Доброволно се отказвам и аз да работя по някакъв начин за да помогна на проекти, в които Вие участвате. Защото не мога да бъда съучастник в подобен институционален и административен разврат на посредствени хора. Веднъж вече вадих, след 1996 година, кестените от огъня, като посветих много години от живота си, за да възстановя доверието на инвеститори и партньори в България като място където може почтено да се прави бизнес. И се наложи да си затварям очите за много зулуми в името на това да пазя имиджа на страната.

Втори път няма да го правя и не виждам смисъл да мълча. Още повече, когато става реч за служебни лица в служебно правителство, които използват междувремието и отсъствието на парламент и контрол. Когато виждам несправедливост и корупция няма да мълча.

Нали има свидетели на всичко това - или мислите, че сега ще уволните някой, след това ще омаскарите друг и така ще запушите устата. Има доста свидители на това, че сте изисквали форсиране на тръжните процедури за да приключат до началото на месец май".

 

Извън коментара  ----------------------------------

Скандалът с отказа на Булгаргаз да купува по-евтиния газ от Галата

"Този министър (Павлов – бел.а.) по-скоро трябва да бъде привикан за да отговори защо по негово време "Булгаргаз" е отказал да купува цялото добито количество от местния добив, има ли отношение към фирмите, които посредничат?", пише Илиян Василев.

По информация на участници на газовия пазар у нас държавната фирма е спряла да купува добитите в "Галата" и много по-евтини от газпромовските количества газ, които през последните години служеха като буфер за поевтиняване на газа за вътрешния пазар. Обемите, добити в местното находище, били отстъпени на бургаската фирма "Еми" ООД, която е на Емилия Станкова, майката на бившия зам.-министър на енергетиката Жечо Станков, и се изнасяли в чужбина. От Галата купува още една частна фирма - Соди Девня.

Жечо Станков, който в момента е кандидат-депутат от ГЕРБ, коментира пред Mediapool, че родителите му се занимават с търговия с енергия и горива от 2000 г., към което той нямал отношение. Той заяви, че не знае със сигурност дали в момента фирмата на майка му изкупува газа от находището "Галата", но каза, че е абсурдно да се твърди, че "Булгаргаз" доброволно се е отказала от изгоден договор. Спечелването на контракти става в процедури, посочи Станков. Той допълни също, че се гордее със свършеното по негово време за реализацията на гръцката и останалите газови връзки със съседните ни държави, пише Mediapool.

"Е, не и за мен е изненада - Точно Станков - имам добри впечатления от него. Но това да казва, че не знае какво прави фирмата на майка му с природен газ от находището, на което той е принципал от страна на държавата е гротеска!? Мислех, че други са зад тази фирма - посредник", коментира Илиян Павлов тези твърдения отново във Фейсбук.

Дали са основателни подозренията за готвена схема при избора на изпълнител на  газовата връзка с Гърция ще стане ясно още при обявяването на условията за участие в търга.

"На вниманието на служебните лица - министър, и шеф на БЕХ. Теодора Ви прави показно как се държи човек, който най-вече го е грижа за проекта. Като разрушиш доверието в акционерите, в инвеститори, в търговци и сие - като колата влезе в реката - няма да има никакво значение кой е начело на АиДжиБи", коментира още Илиян Василев.

"Проектът е прекалено видим, прекалено много хора в ЕС и в партньорите знаят за какво става реч. Имате проблем - и той ще става все по-голям", обобщава експертът.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
1 коментари
  • 0 0
    1
    Газовик
    Сега с новите такси за реекспорт ще цъфнем и вържем. ЕК ни закопа.
    Напиши отговор