НАЧАЛО » анализи

Изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" ще струва над 7,7 млрд. долара

fb
3E news
fb
27-02-2015 11:09:00
fb

Седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ се очаква да струва над 7,7 млрд. долара. Това обяви днес Азиз Даг, вицепрезидент на американската компания „Уестингхаус“ по време на работна закуска с дипломати в София. Тази цена е сметната на базата на финансови анализи, изготвени съвместно с американската компания. В сумата влизат и разходите на българската страна за изграждането на проекта. Самият ядрен блок AP 1000 се очаква да струва 5,3 млрд. долара, обясни пред журналисти Майкъл Кърс, вицепрезидент на „Уестингхаус“ за Европа Близкия Изток и Африка в компанията.

 

На базата на тези стойности от „Уестингхаус“ са изчислили, че цената на тока от Седми блок ще бъде 75 долара на MWh, като това е два пъти по-висока стойност от произвеждания в момента ток от американските ТЕЦ-ве в района на мини „Марица Изток“.

 

Тази цена обаче не включва всички разходи, нещо, което беше основната слабост и на проекта "Белене". Поради липсата на яснота за финансовия модел на проекта, до момента не е ясно каква ще бъде цената на финансовия ресурс, който ще бъде осигурен от международни банки. В оценката не влизат и разходите за присъединяване, за изграждането на съпътстваща инфарструктура, за хранилище за радиоактивните отпадъци и за отработеното гориво.

Новият ядрен блок няма да бъде завършен преди 2025 г., обясни още Кърст.

F15397

Пред журналисти Кърст обясни, че цената от 5,3 млрд. долара е най-ниската в света. Разчетите на компанията показват, че изграждането на самия реактор се очаква да струва толкова. Останалата част от сумата до 7,7 млрд. долара са допълнителни разходи за блока, които българската страна трябва да поеме, добави вицепрезидентът на "Уестингхаус".

В обявената днес сума не са включени разходите за извеждане от експлоатация на бъдещия 7-ми блок, допълни Кърст. Причината е, че това се очаква да се случи в период след 60 – 80 г., колкото е проектния живот на бъдещия реактор.

11 млрд.долара приходи от продажбата на електроенергия

 

От "Уестингхаус" са направили пазарно проучване и финансов модел на бъдещия блок. Според техните изчисления за приходите от продажба на електроенергия от новия блок ще бъдат 11 млрд. долара за период от 20 г. Ако блоковете бъдат два - 7 и 8 блок, то и приходите ще са двойно повече, обясни Азиз Даг, вицепрезидент на компанията за ключови проекти. Според анализите на компанията до 2035 г. ръста на българския БВП се очаква да бъде под 2%, а в страната ще бъдат изведени от експлоатация 4000 мвт мощности.

 

Дългосрочен договор за изкупуване или държавни гаранции - българската държава да предложи

 

В същото време Кърст препоръча на българските власти сега да започнат строителството на 7-и блок. Причината е, че в момента са много изгодни лихвените нива за получаване на заем за проекта.

През миналата година обаче премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че вижда смисъл в проекта, ако  "Уестингхаус" влезе в него като инвеститор и наред с ползите, поеме съответния финансов и пазарен риск.

От американската компания обаче досега не са дали знак дали проявяват интерес към подобна опция. Предложението на "Уестингхаус", което е валидно и до момента, е компанията да влезе с 30% в акционерното предприятие АЕЦ "Козлодуй - Нови мощности", но не е ясно срещу какво ще получи този дял, като ангажиментът на компанията е да достави оборудването и да извърши монтажа, след което "Уестингхаус" ще се оттегли от предприятието и държавата ще остане единствен собствен на изградения блок. Финансиране за проекта се очаква да бъде осигурено чрез мостов заем от американската Ексимбанк, която по правило изисква държавна гаранция.

В момента "Уестингхаус" води преговори с българската държава за определяне на финансовия модел, обясни пред 3eNews Кърст. На въпроса дали компанията предпочита дългосрочен договор за изкупуване на електроенергията или държавни гаранции вицепрезидентът отговори: "Държавата да предложи варианти. На тяхна база ние ще подготвим финансовия модел". Представители на "Уестингхаус" вече седмица преговарят с българското правителство, съобщиха източниците на 3eNews. До момента информация за това как вървят преговорите от българска страна не е давана.

 

F15403

Източник: M3 Communication


От "Уестингхаус" се надяват строителството на 7-и блок да продължи по план. Ако това се случи то през 2025 г. може да бъде готов новия ядрен блок. Окончателното инвестиционно решение за проекта се очаква да бъде взето в следващите три години, обясни Кърст. В този период от компанията ще предоставят на Агенцията за ядрено регулиране част от документите, за да може паралелно да тече и процеса по лицензиране на реактора. Припомняме, че до момента "Уестингхаус" няма одобрен от ЕК лиценз за изграждането на ядрен блок от типа AP 1000. В Агенцията за ядрено регулиране до момента не са получавали конкретна информация за самия блок и за намерението на "Уестингхаус". От американската компания изтъкнаха, че процесът по изграждането на 7-и блок е започнал преди 4 години и вече има одобрен ОВОС на проекта.

 

Припомняме, че преговорите за склюване на споразумение с "Уестингхаус" бяха ускорени от правителството на Пламен Орешарски - бившият енергиен министър Драгомир Стойнев беше поканен да посети централата на компанията в САЩ, за да се запознае с новата технология, която ще се използва в Козлодуй. Споразумението за изграждането на бъдещия блок обаче бе сключено "на тъмно", без никакви официални изказвания, и в последните дни от управлението на кабинета Орешарски. Тогава единствено бе обяснено, че това споразумение е предварително и трябва да бъде препотвърдено от следващото правителство. До момента от втория кабинет "Борисов" са обяснявали, че нови ядрени мощности в страната ще се изграждат единствено ако са икономически изгодни.

 

Майкъл Кърст припомни, че при ядрената централа най-големите разходи са свързани с изграждането - около 80%, а останалите са разходите за ядрено гориво. При подобна мощност в газова централа 20% от разходите са за строителството, а 80% са за използваното при производството гориво

 

"Уестингхаус" е готова да доставя ядрено гориво за блокове 5 и 6

 

По време на представянето на проекта на няколко пъти Азиз Даг обясни, че "Уестингхаус" е готова да доставя ядрено гориво и за блокове 5 и 6 на АЕЦ "Козлодуй". Американската компания участва в рехабилитацията на двата блока, руско производство. За момента страната ни има подписан договор с руската корпорация "Росатом" за доставки на свежо ядрено гориво за двата блока.

На днешната среща "Уестингхаус" не говориха много за доставките на ядрено гориво за бъдещия 7-и блок. От компанията ще правят доставки на гориво за новия блок, но отработеното ядрено гориво ще остава в България.

7-ми блок АЕЦ "Козлодуй"
Майкъл Кърст
финансов анализ
По статията работи:

Георги Велев