НАЧАЛО » анализи

Извънредна ситуация на пазара на ток: Заради "Фючър енерджи" 5 000 клиенти сменят доставчика си

Фирмата, която има и задължения към НЕК, беше фаворит сред кандидатите за купувачи на активите на ЧЕЗ в България

fb
3E news
fb
06-12-2017 01:02:00
fb

Във връзка с извънредната ситуация, свързана с отстраняването на „Фючър Енерджи“ ООД от пазара на електрическа енергия и преминаването на значителен брой клиенти към Доставчик от последна инстанция, срокът, в който електроразпределителните дружества ще приемат заявления за смяна на доставчика на тези клиенти, се удължава до 15 декември. Това съобщава Енергийният системен оператор на интеренет страницата си днес.

Компанията, която доставя електрическа енергия на около 5 000 потребители, в края на миналата седмица е поискала сама да бъде отписана от списъка на търговците. Като причина за оттеглянето, според публикация във в. 24 часа,  е посочила невъзможност да изпълнява договорите си заради отпадането на ключови доставчици на електроенергия.

 

В писмото си до доставчиците от последна инстанция от 1 декември, (включително НЕК, БНЕБ и КЕВР), ЕСО информира за постъпило от „Фючър Енерджи“ ООД „искане за незабавно отстраняване от пазара на електрическа енергия, поради невъзможност да осигурява електрическа енергия за своите клиенти, прекратяване на договори с ключови доставчици и натрупване на огромни небаланси в балансиращата група.

 

Във връзка с това постъпило искане „ЕСО ЕАД отстранява „Фючър Енерджи“ ООД от пазара на електрическа енергия, считано от 0:00 ч. На 02 декември 20017 г.

Преките членове в балансиращата подгрупа на "ФЮЧЪР ЕНЕРДЖИ" ООД, част от стандартната балансираща група на "ЕВН Трейдинг Саут Ийст Юръп•• ЕАД, на които "ФЮЧЪР ЕНЕРДЖИ" ООД е и доставчик на електрическа енергия, ще бъдат причислени от "ЕСО" ЕАД в състава на специалната балансираща група на "НЕК" ЕАД, в ролята му на доставчик от последна инстанция, считано от 0:00 ч. на 02 декември 2017 r ..

 

Непреките членове в балансиращата подгрупа на "ФЮЧЪР ЕНЕРДЖИ" ООД, част от стандартната балансираща група на "ЕВН Трейдинг Саут Ийст Юръп" ЕАД , следва да бъдат причислени от съответния мрежови оператор в състава на специалната балансираща група на доставчика от последна инстанция, считано от 0:00 ч. на 02 декември 2017 r.

Операторите на електроразпределителните мрежи следва да уведомят непреки членове за настъпилите обстоятелства. Същите трябва и да отразят промяната в базата данни при тях и да извършат допълнително междинно отчитане на потребената електрическа енергия“, заключава ЕСО..Преди “Фючър енерджи” от пазара бяха отстранени други 5 фирми - Кей Ар Джи, “Данс Енерджи”, “Енемона Ютилитис”, “Ар Си Пауър Енерджи” и “Тошел 92”. Три други компании са се оттеглили - “Гинмар съплай”, “Ват и ваолт”, “Ес и и пауър трейдинг”.

Повечето от тях /“Енемона Ютилитис” и “Данс енерджи”/са в списъка с длъжници на НЕК, които не плащат на държавната електрокомпания дължимата вноска "задължения към обществото”. Тя е 5% от оборота на всеки производител и търговец на електроенергия. От електрокомпанията публикуват само имената на некоректните длъжници, без да съобщават конкретните суми на просрочените плащания. Според някои източници става въпрос за общи задължения от над 30 млн. лева, натрупани от десетки фирми, търговци на еленергия. Сред тях има такива, чиито дълг е около 6 млн. лева, стана ясно неотдавна.

В списъка, който 3e-News публикува през изминалата седмица, са включени  16 търговеца на ток. Самата “Фючър енерджи” от месеци също фигурира в списъка с длъжници на НЕК.

При отстраняването на “Фючър енерджи” компанията губи клиентите си и основния си бизнес, което на практика е фалит. Не е  ясно при тази ситуация дали дружеството ще плати задълженията си към НЕК или, както се случва нерядко напоследък, фалитът ще се използва от компанията като трик, при който запазва получените милиони от потребителите, а не плаща дълговете си и така прехвърля загубите върху държавната НЕК.

В същото време именно “Фючър енерджи” беше посочена като фаворит сред кандидатите да купят активите на ЧЕЗ в България. Сделката се оценява на минимум 300 млн. евро, а “Фючър енерджи” участва в състезанието в консорциум с неизвестни партньори от Индия, според някои медии това е India Power Corporation Ltd (IPCL). До финала на надаването стигнаха още двама български кандидати - “Енерго-Про”, която е доставчик на еленергия и управлява разпределителната мрежа в Североизточна България, ТЕЦ “Бобов дол”, която се свързва с бизнесмена Христо Ковачки, както и румънска компания.


От ЧЕЗ в Прага все още не са коментирали ситуацията, но се предполага, че при създалата се ситуация с отстраняване на “Фючър енерджи” от пазара на ток тази компания ще отпадне от листата на купувачите поради липса на средства за заплащане на сделката. И ако наистина консорциумът с нейно участие е предложил най-висока  цена, или индийският партньор в консорциума трябва да финансира сделката изцяло, или процедурата по продажбата на активите на ЧЕЗ ще трябва да започне от начало.


пазар на електрическа енергия
Фючър енерджи
отстраняване от пазара на ток
задължения към НЕК
смяна на доставчика
сделка за активите на ЧЕЗ в България
По статията работи:

Галина Александрова