Известни са първите държавни пакети за продажба чрез ДКК

На борсата ще бъдат пуснати дялове на две дружества на "Е.ОН България", на "Лесилхарт", "Мототехника І" и "Монтажи"

Първите държавни пакети на пет компании, които предстои да бъдат продадени, ще влязат в новосъздадената Държавна консолидационна компания (ДКК) през юли и август, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). Това ще бъдат дялове на "Е.ОН България мрежи" (държавата притежава 33%), "Е.ОН България продажби" (държавен дял от 33%), "Лесилхарт" (държавен дял от 29%), "Мототехника І" (държавен дял от 13%) и "Монтажи" (100% собственост на държавата).
Идеята за създаването на ДКК беше обявена през март от финансовия министър Симеон Дянков като една от антикризисните мерки на правителството, от която се очаква да влязат в бюджета около 200 млн. лв. Тогава той предложи в нея да се апортират дялове от общо 55 дружества. Самото дружество с едностепенна система на управление беше регистрирано от МИЕТ на 22 април в Търговския регистър към Агенцията по вписванията.
Предстои включването на държавните дялове и от другите електроразпределителни дружества, собственост на ЧЕЗ и ЕВН, уточняват от МИЕТ.
Предвижда се на по-късен етап в ДКК да влязат и компании от забранителен списък по Закона за приватизация.
Според вестник "Дневник, който се позовава на източници от МИЕТ, първите държавни дялове, пуснати на фондовата борса, но схемата на процедурата все още не е уточнена, са дяловете от 33% на двете дружества, собственост на Е.ОН. За някои държавни мажоритарни дялове се предвиждат търгове или конкурси. По-атрактивните държавни дялове ще се предлагат и на международните борси.
Да припомним, че при представянето на идеята за създаване на ДКК през март предварителната прогноза беше от раздържавяване да влязат между 500 млн. и 1 млрд. лева. По-късно, след като се обединиха двете агенции за приватизация и следприватизационен контрол, от Министерството на икономиката уточниха, че раздържавяването на дялове или цели пакети от 55-те дружества наистина се очакват 1 млрд. лв., но в тази сума е включена и приватизацията на "Булгартабак", чиято подготовка вече тече и обединената Агенция за приватизация и следприватизационен контрол избира консултант.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари