НАЧАЛО » анализи

Иван Цанков: Чрез проекта на ЕЙ И ЕС са вложени над 1,6 млрд. евро, предстоят разговори по методиката за изчисление на невъзстановяемите разходи

В процеса на либерализация на пазара следва да бъдат предприети мерки за защита на интересите както на инвеститорите, така и на банките-кредитори, заяви изп. директор на Ей И Ес България

fb
3E news
fb
19-03-2018 06:34:00
fb

ЕЙ И ЕС България винаги е подкрепяла либерализацията на енергийния пазар и е била надежден партньор на правителството в този процес, заяви изпълнителният директор на компанията Иван Цанков. Той обясни, че предоставената методологията за изчисление на невъзстановяемите разходи е част от процеса на разговори между българското правителство и ЕЙ И ЕС и документът ще бъде анализиран много внимателно.

 Нашето мнение, изразявано нееднократно е, че в процеса на либерализация на пазара следва да бъдат предприети мерки за защита на интересите както на инвеститорите, така и на банките-кредитори. Чрез проекта на ЕЙ И ЕС са вложени над 1,6 милиарда евро в икономиката на България и централата е е основен стълб за ганатиране на енергийната сигурност на страната ни. Работата на ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ осигурява чиста и надеждна енергия за българските потребители, използвайки само местни ресурси и осигурява сериозно количество преки и непреки работни места за български специалисти, подчерта Цанков.

Държавата и двете "американски централи" ще преговарят за компенсация, която трябва да бъде предоставена на инвеститорите заради предварителното прекратяване на дългосрочните договори за изкупуването от НЕК на произведената от тях електрическа енергия. Вече стана ясно, че няма решение на ЕК за наличие на неправомерна държавна подкрепа, което би усложнило преговорите. Напротив, от Брюксел препоръчват преговори и постигане на съгласие между държавата и инвеститорите.

Представители на енергийното министерство и на експертната общност признават, че печелившият подход в случая е дипломатични преговори за постигне на балансирано решение. Очаква се то да защити интереса и на държавата, която ще плати компенсацията от бюджета, но също така и на инвеститорите и банките, които са вложили над 3 млрд. евро в двата проекта, чиято възвращаемост е договорена в рамките на 15 години. От съгласие по бъдещото решение имат интерес и потребителите в страната, за които двете компании осигуряват чиста и сигурна енергия, както и хиляди работни места.

Днес заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков обяви, че "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3" са поискали срок от три месеца, в който да анализират методологията за оценка на инвестициите, одобрена от Европейската комисия. Няма конкретно поставен срок, но самите те са поискали да им бъде предоставен на разположение срок от три месеца за анализи, съобщи от своя страна  изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Петьо Иванов. И зам.-министър Станков и изпълнителният директор на БЕХ бяха категорични, че по  тази тема предстои дискусия, която трябва да е изключително дипломатична.

либерализация
американските централи
дългосрочни договори
конпенсация
инвестиции
ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3"
ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово
възвращаемост
преговори
По статията работи:

Галина Александрова