Иван Хиновски: Борим се за 20 години дерогация за ТЕЦ-овете на въглища

Иван Хиновски
Източник: БГНЕС

Българската въглищна енергетика, която изхранва много хора в България, е подложена на едно от най-големите изпитания - предстои тежка процедура на дерогация. Това заяви председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски, цитиран от БГНЕС.

Дерогацията, съгласно механизма, по който е планирана, се прави обект за обект, централа по централа, припомни експертът. Всяка централа в момента готви план за ефектите, степента на замърсяване и рехабилитацията, социално-икономическото въздействие на обекта върху околната среда. Процесът е преходен и все още не е завършил. Надявам се поне големите ни централи да получат много дълга дерогация.

Борбата е да се постигне повече от 20 години отлагане за въвеждането на новите по-тежки ограничения за парниковите емисии от големите горивни инсталации, подчерта Хиновски. По неговите думи обаче е най-вероятно разрешенията да се получават за срок по на 5 години.

Не слагайте кръст на българската въглищна енергетика. Макар и замърсяваща и плащаща глоби, тя все още може да бъде витална, смята енергийният експерт.

"Необходими са комплексни анализи, въз основа на които да се направи оценка за по-нататъшната дейност. Тези комплексни анализи трябва да отчетат колко хора ще загубят работата си, ако не се получи дерогация. Този процес ще бъде дълъг и няма да бъде никак безболезнен. Германия, Полша и Гърция са в подобно на България състояние, но и те се борят за запазване. Ще има замърсители, които ще струват много като глоби", смята Хиновски.

Председателят на БЕМФ обаче подчерта, че големите ТЕЦ-ове в България, като "КонтурГлобал Марица Изток 3" и "Ей И Ес Гълъбово", планират пълно съответствие с изискванията на Европейския съюз.

"Остава да помислим за държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“, ТЕЦ „Бобовдол“, ТЕЦ „Брикел“. Проблемът е в нашия двор. До две години трябва да стане ясно кои централи и каква дерогация получават. Или екология, или евтин ток и работни места Най-високият приоритет в европейската енергийна политика е чистата енергия. Околната среда се превръща в приоритет. Мерките на Брюксел, които имат за цел да прекратят производството на ток от въглища на територията на Евросъюза /съответно ще доведат до загуба на работни места и по-скъпо електричество – бел.ред./, се правят с грижа за нашето здраве. Това не е измислена тема", обобщи темата Хиновски.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари