НАЧАЛО » анализи

Иван Иванов: Предстои нов пазарен модел, който изисква промяна на статута на НЕК като обществен доставчик

fb
3E news
fb
16-05-2017 03:18:00
fb

Предстои нов пазарен модел, който изиска промени на статута на Националната електрическа компания (НЕК), съпроводен с излизане на борсата на производителите на електрическа енергия на преференциални цени. Това заяви в изказването си по време на конференцията „Либерализация на електроенергийния пазар. България в регионален и европейски контекст“, организирана от Националната енергийна камара и Института за енергиен мениджмънт председателя на КЕВР Иван Иванов.

Справедливо разпределение на цената задължение към обществото и създаването на фонд Сигурност на електроенергийната система са само част от постигнатите постижения през последните две и половина години. Направени бяха промени в правилата за търговия на електроенергия първо чрез създаване на нормативни възможности за старта на борсата, а впоследствие и чрез създаването на стандартизирани товарови профили от страна на електроенергийния пазар, които дават възможности на битовите потребители да излязат на свободния пазар, припомни председателя на енергийния регулатор.

Предстои нов пазарен модел. Първо трябва да се промени структура на НЕК като обществен доставчик. Тази промяна трябва да се съпроводи и с излизане на борсата (БНЕБ) на производителите на преференциални цени, което от своя страна трябва да е свързано с намаляване на сегмента на регулирания пазар, за да няма липса, дефицит на електроенергия, обясни Иван Иванов.

Впоследствие предстои излизане на борсата на големите ВЕИ, на топлофикациите е едва на следващ етап предстои този процес да осъществяват и малките ВЕИ, които по думите на Иванов ще трябва да се обединят в малки балансиращи групи.

Въпросът е докога малките производители и битовите такива трябва да напуснат пазара. Очевидно е, че за малките производители срокът ще трябва да е 2 години, а за битовите – до 5 години. Всичко това изисква промяна в Закона за енергетиката, добави председателят на КЕВР, като категорично заяви, че подобна стъпка ще изисква ясно мотивиране, за да подкрепи и либерализацията. В по-късен етап на борсата ще има и сегмент за закупуване на технологични разлики от страна на енергийните дружества.

Предвид новият пазарен модел страната ни ще се нуждае и от нова енергийна стратегия, каза още Иван Иванов, като уточни, че изброените от него пет фактора са взаимно свързани.

Предсоти решаване на въпроса с преференциалните цени за ВЕИ, заводските топлоцентрали и ТЕЦ-овете в страната. Много  важно е какъв модел за договорите за разлики ще се избере, как ще се реши липсата на реална конкуренция. Всичко това от своя страна ще доведе и до решаване на проблема с липсата на доверие, което ще стане с изсветляване на всички процедури, обясни Иван Иванов.  

Като едно от сериозните предизвикателства председателят на енергийния регулатор посочи решаването на проблема с енергийно уязвимите потребители.

По-рано в презентацията си председателят на енергийния регулатор посочи голямата разлика между високото и ниското напрежение – над 4 хил. мегавата, което има сериозно влияние върху дейността и на системата. Иван Иванов обърна съобщи също така, че от над 85 хил. сменили доставчика си само 1000 са битови потребители. Ако разгледаме броя на клиентите, само 3% са на свободния пазар, като това са изключително големи потребители, 97% продължават да са на регулирания пазар, каза Иванов.
След либерализацията регулаторът няма да определя цени, но ще запази ролята си като осъществява мониторинг на пазара, контрола върху издадените лицензии и пр.

КЕВР
Иван Иванов
либерализация на електроенергийния пазар
договори за разлики
БНЕБ
ВЕИ
преференциални цени
По статията работи:

Маринела Арабаджиева