"За Земята": ЕП прие CETA - крачка назад за околната среда и социалното развитие

Източник: АФП / Фокус

Днес Европейският парламент ратифицира спорното търговско споразумение между ЕС и Канада (CETA/ВИТС: Всеобхватно икономическо и търговско споразумение). Редица организации, включително и "За Земята", определиха документа като крачка назад в справянето с някои от най-големите кризи в света. Според тях споразумението няма да направи нищо, за да подобри живота на мнозинството от гражданите в двата региона.

Въпреки че мина гласуването, около 1/3 от евродепутатите гласуваха против, което показва, че опасенията за споразумението са широко разпространени. Организации, представляващи гражданското общество, работниците и околната среда сега призовават националните парламенти да блокират сделката, обявяват в своя позиция от "За Земята".

„Това търговско споразумение е крачка назад в борбата с някои от най-належащите проблеми в света. Това е сделка, която поставя печалбата пред хората и околната среда,  като дава неприемливи права на едрия бизнес да съди нашите правителства за милиарди. Вместо да помогне за справяне с нарастващото неравенство,  проблемите с емиграцията, изменението на климата и прекомерната експлоатация на хора и природен ресурс, CETA ще направи още по-трудно да се справяме с тях“, коментира Ивайло Попов от "За Земята".

Jan Willem Goudriaan, генерален секретар на European Public Services Union заяви: „Работниците и хората с ниски доходи не виждат ползите от тези сделки, нито пък много общини, земеделски производители, потребителски и екологични организации, както и малкия бизес. Борбата продължава не само на национално ниво, за да блокира ратификацията, но и в целия ЕС, за да оформи нова, прогресивна търговска програма, която защитава и насърчава обществените услуги и поставя хората и планетата преди корпоративна власт и печалба“.

Всеобхватно икономическо и търговско споразумение (CETA/ВИТС) дава на чуждестранните инвеститори трайни, дълбоки и приложими по правен път права, които им позволяват да претендират стотици милиони от правителствата, ако последните въвеждат социални, здравни или екологични мерки, които засягат печалбата на компаниите. Докато инвеститорите се облагодетелствани, потребителите и работниците са пренебрегнати със слаби и неприложими ангажименти в областта на труда, защита на потребителите и проблемите на околната среда, припомнят аргументите против споразумението от природозащитната организация.

След днешното гласуване, Всеобхватно икономическо и търговско споразумение (CETA/ВИТС) трябва да бъде ратифицирано от националните и регионалните парламенти на страните-членки. Припомняме, че в предизборната си кампания президентът Радев заяви, че ще даде на Конституционния съд сделката с Канада и не изключи възможността ратификацията да бъде гласувана на референдум, подчертават от "За Земята".Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари