За АЕЦ "Белене" и предстоящото парламентарно решение

Славчо Нейков
Източник: Личен архив

Автор: Славчо Нейков, Експерт по енергийна политика


Политиците в Парламента да преценят добре юридическите формулировки на решението, свързано с АЕЦ „БЕЛЕНЕ“ – освен, че ще се гледа под лупа, това решение не трябва да създава формални предпоставки както за интерпретации, така и за колебания относно следващите стъпки на този етап.

Ясният положителен фокус върху действията относно възможните по-нататъшни действия относно АЕЦ „БЕЛЕНЕ“ засега е само политически. Предстоящите дискусии в Парламента имат сериозна база както в представения по негово искане доклад на министър Петкова с опции за развитието на проекта, така и в рамките на депозираните от депутати проекторешения относно проекта както от страна на депутати от ГЕРБ, така и от страна на такива от БСП.

Предвид предстоящите дискусии в Народното събрание по доклада на министър Петкова има и формални подводни камъни, които не са за пренебрегване. Впечатляващото съгласие на политическо ниво за бъдещето на АЕЦ „БЕЛЕНЕ“, демонстрирано по време на заседанията на Парламентарната комисия по енергетика при обсъждане на представения от изпълнителната власт доклад, си струва специалното отбелязване в контекста на високата оценка за свършената работа от изпълнителната власт в лицето на министър Петкова и екипа й. В тази връзка обаче не трябва да се забравя, че това съгласие лесно  може да бъде омотано в излишни проблеми чрез парламентарното решение, което предстои да бъде взето, ако то не е добре прецизирано. Независимо, че решението на Парламента ще е от процедурно естество, то е особено важно не само защото е дългоочаквано, но и защото на практика задава тона и рамката на по-нататъшната работа във връзка с проекта.

Посочените по-горе две проекторешения по темата, направени от народни представители, определено са в една посока и си приличат в своята същност, но имат и доста разлики. Ясно е, че финалното парламентарно решение ще отрази същностни позиции и от двете предложения. Има обаче една разлика между проекторешенията, която е много съществена – предложението на БСП категорично предлага отмяна на предишното решение на Парламента от 29.03.2012 г., докато това на представителите на ГЕРБ и Обединени патриоти мълчи по въпроса.

Намирам отмяната на решението от 29.03.2012 г. за безусловно необходима – на практика не виждам рационални мотиви защо това не е направено в единия от предложените варианти, а приложените мотиви не съдържат пояснения в това отношение. Продължаването на същностната дискусия по темата „АЕЦ БЕЛЕНЕ“ при липса на такава отмяна може само да създаде проблеми. А предстоящото парламентарно решение – каквото и да е то – трябва да ликвидира всяка възможност за спекулации, като създаде условия за поглед по темата на „чисто“ – още повече, че решението на Парламента от 2012 г. съдържа и общи, и конкретни спорни формулировки напр. на по теми като сеизмичност, парогазови централи и др., които видимо възпрепятстват възможността за такъв поглед.  

Докладът на министър Петкова за възможните опции по отношение на АЕЦ „БЕЛЕНЕ“ не съдържа изрично предложение до МС нито за отмяна на неговото Решение № 250 от 29 март 2012 г. , нито предложение до Парламента за отмяна на парламентарното решение от 2012, с което се подкрепят действията на правителството за прекратяване на проекта. Формално обаче това не е пречка Парламентът да приеме решение, с което да отмени свой акт.

Освен възможностите за спекулации, ако старото решение не бъде отменено, това ще предизвика формална необходимост от още юридически стъпки за изчистване на процедурни въпроси както от страна на изпълнителната власт, така и от страна на законодателната. Това от своя страна само ще удължи излишно времевата рамка за вземане на ясни и непротиворечиви решения от страна на компетентните институции.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари