НАЧАЛО » анализи

Заплаха от Баку: колко опасен е новият газопровод за "Газпром"

fb
3E news
fb
13-07-2018 09:30:00
fb

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев стартира Южния газов коридор, по който каспийският газ ще се доставя в Европа. Ако Туркменистан се присъедини към проекта, газопроводът ще се превърне в сериозен конкурент на "Газпром" и ще доведе до намаляване на цените

В края на май, президентът на Азербайджан Илхам Алиев стартира първата фаза на проекта "Южен газов коридор" (SGC), по които ще се доставя каспийски газ до Европа. По тръбата ежегодно 6 милиарда кубически метра от азербайджанския газ ще се влеят в Турция, а след 2020 г. още 10 млрд. куб. метра на година - до Европа. След 2026 г. капацитетът на коридора може да бъде увеличен до 31 милиарда кубически метрагаз, поради изграждането на допълнителни газови компресорни станции.

 

"Днес седем страни участват в проекта на SGC - Азербайджан, Грузия, Турция, България, Гърция, Албания и Италия. Но съм сигурен, че на следващия етап ще се присъединят и още 3 балкански страни - Босна и Херцеговина, Хърватия и Черна гора ", каза Алиев (цитиран от Интерфакс).

Според президента на Азербайджан, политическа и икономическа подкрепа за проекта има в много страни, включително Съединените щати и Великобритания, чиито представители присъстваха на церемонията по откриването на първия учястък в Баку. Изпълнение на SGC ще укрепи енергийната сигурност на Европа, каза бившият заместник-министър на енергетиката на Русия и Генерален секретар на Организацията на страните - износители на газ (GECF) Юрий Сентюрин, който също дойде на церемонията. Според неговите оценки до 2024 г. износът на газ ще се увеличи 1,5 пъти.

 

Както е известно, проектът се състои от три части: газопровода Южен Кавказ (South Caucasus Pipeline, SCP ) - Баку - Тбилиси - Ерзурум, Азербайджан и Грузия до турската граница, Транс-анадолския газопровод (TANAP) - на територията на Турция и Транс-Адриатическият газопровод (ТАП), преминаващ през територията на Гърция, Албания и Италия.

TANAP, чийто контролен дял принадлежи на SOCAR (58%), е открит на 12 юни, а TAP - през 2020 г. Според Алиев, Азербайджан се интересува от увеличаване на доставките на газ за Европа. "Това е най-атрактивният пазар за нас", каза той, добавяйки, че потвърдените запаси на газ в Азербайджан се оценяват на 2,6 трилиона кубически метра. Какви са целите на газопровода

 

Купувачите на газ от "Южния газов коридор" в Европа ще бъдат девет европейски компании, каза президентът на Азербайджан. Това са англо-холандската фирма Shell, българската "Булгаргаз", гръцката DEPA, германската Uniper, френската Engie, италианската Hera Trading, Edison и Enel и Swiss AXPO. Споразуменията с тях са обвързани с времето на добив от полето Шах Дениз при проектирания капацитет. Така че максималните обеми на доставките на Engie ще възлязат на 2,64 милиарда кубически метра. м, Uniper - 1,45 милиарда кубически метра. м, AXPO - 0,96 милиарда кубически метра. м, според материали за "Южния газов коридор".

 

"Южният газов коридор" е изключение от Третият енергиен пакет, който забранява на добиващите газ да контролират 100% от газопровод в Европа: Европейската комисия е позволила на SOCAR да запълни тръбопровода самосъс собствен газ.

 

Ще се конкурира ли газът от Южния коридор с руския?

 

Този проект може да бъде конкурент на "Газпром" в Европа, и в Турция, въпреки че първоначалните обеми на доставки на азербайджански газ (10 милиарда кубически метра -в Европа и 6 милиарда кубически метра -в Турция) не са толкова големи, казва експертът по Каспийския регион Игор Иваненко. В стратегически план, новата тръба ще увеличи значимостта на Азербайджан не само като износител на природен газ, но също така и като превозвач и транзитиращ природен газ през Турция на запад, добавя старши изследователят по енергийни въпроси от Центъра за стратегически изследвания към президента на Азербайджан, и експерт в Института по енергийни изследвания, Оксфорд Гюльмира Рзаева. Тъй като капацитетът на тръбата може да достигне 31 милиарда кубически метра газ, това позволява на SOCAR и неговите партньори в бъдеще да транспортират не само азербайджански газ.

 

Сега руски газ се доставя на турския пазар чрез газопровода "Син поток" и Трансбалканския коридор. Турция е вторият по големина потребител на руски газ след Германия: през 2017 г. тя купи 29 милиарда кубически метра газ (общият износ на "Газпром" възлиза на 194.4 млрд. куб. м). Сега руският газов монополист изгражда нов газопровод "Турски поток", състоящ се от две линии с капацитет 15,75 милиарда кубически метра/ годишно. Първата линия е предназначена за доставки на газ за турски потребители (вече завършена), втората е за доставка на страните от Южна и Югоизточна Европа и ще бъде завършенав края на 2019 г. Министърът на енергетиката Александър Новак заяви в интервю за RBC на 25 май, че се разглеждат два маршрута за втората линия на газопровода - от Турция през Гърция до Италия или България - последвано от транспорт до Сърбия, Унгария и Австрия .

 

Ръководителят на "Газпром Експорт" Елена Бурмистрова обаче заяви, че както азербайджанският, така и руският газ ще намерят своя потребител в Европа. "Европа през следващите десетилетия ще се нуждае от много природен газ, място на газовия пазар ще има достатъчно за всички. Вместо да преувеличаваме инфраструктурните проекти на някои доставчици по политически причини и да заличаваме идеите на други, е необходимо да се осигурят еднакви условия за всички, да се създаде среда на лоялна конкуренция, която е толкова популярна в Брюксел ", отбеляза тя.

 

Според прогнозата на Wood Mackenzie, потреблението на газ в Европа ще се увеличи до 2035г. от 541 милиарда до 546 милиарда кубически метра, а IHS Markit прогнозира увеличение на търсенето до този момент до 572 милиарда кубически метра.

Делът на "Газпром" на европейския пазар през 2017 г. се е увеличил от 33,1 на 34,7%. До 2030 г. делът на компанията може да нарасне до 35-38%, каза през февруари ръководителят на отдел 123 на "Газпром" Кирил Полос.

 

Как ще се развива проектът

Основната опасност за руските проекти в Турция и Европа от Южен Кавказ е перспективата за присъединяването на Туркменистан, което е невъзможно поради несигурния статут на Каспийско море, отбелязва Иваненко. Той припомня, че през август 2018 г. се планира да се подпише конвенция за статута на Каспийско с право на всяка от страните да реши съдбата на инфраструктурата на тръбопровода в този регион. Това увеличава шансовете на Туркменистан да се присъедини към Южна Осетия и след него други конкуренти на "Газпром". След това си струва да чакаме падането на цените на природния газ в Европа. Въпреки това, докато разходите за производство на газ в Шах Дениз са 35 щ.д. на 1000 куб. метра срещу $ 15 от "Газпром", което прави природният газ на "Газпром" по-конкурентен, посочва експертът.

 

Собственикът на фирмата Lombie Gas Marketing & Trading Роман Мацаев смята, че въвеждането на TAP в експлоатация през 2020 г. може да намали цената на газа в Европа от 3-5% до текущи нива, което е незначително въздействие върху показателите на "Газпром", но ще бъде изгодно за купувачите. През февруари Газпром прогнозира средната годишна цена през 2018 г. за газа си в Европа на ниво $ 220 щ.д. на 1000 куб. метра.

 

Разширяването на газопровода от Азербайджан до Европа може да означава не само конкуренция с "Газпром", но и партньорство. През ноември 2017 г., "Газпром експорт" и азербайджанската SOCAR подписаха договор за доставка на руски газ в Азербайджан, в размер на 1,6 метрагодишно, след 11-годишно прекъсване на доставките.

 

Заради задълженията за износ на газ и спада на добива от находището Шах Дениз, Азербайджан няма газ за вътрешно потребление. Факт е, че страната не може да се справи със задълженията си, заяви през юни 2017 г. заместник-председателят на "Газпром" Александър Медведев. Според него, TAP рискува да бъде ненатоварен, тъй като Азербайджан нагнетява повече газ в резервоара, за да поддържа добива на петрол. "Ситуация, в която изградената тръба ще бъде незапълнена, е неестествена. Теоретично, при изпълнението на проекта "Посейдон" (една от възможностите за продължаване на "Турския поток" към страните от Южна Европа - RBC ), би било възможно да се използват капацитета на газопровода TAP. Но ние сме тук и в никакъв случай няма да бъдем просители. Тук грижите са на собствениците на газопровода TAP ", отбеляза Медведев.

 

Според Ивахненко свързването на "Турски поток" към Южния газов коридор теоретично е възможно. Но засега има противоречия по отношение на точката за свързване на руския газ към този газопровод. "Азербайджан предлага входната точка към тръбата на газоопровода да бъде на тяхна територия, имаи възможност за връзка в Турция. Вливането на руски газ ще подобри икономиката на проекта", смята експертът.

 

МАЙ,2018, rbc.ru, Людмила Подобедова, Анжелика Басисини

Преводът е публикуван в Бюлетина на Центъра за изследване на Балкански и ченоморски регион

 

Баку
ТАП
ТАНАП
Азербайджан
Газпром
газопроводи
По статията работи:

Маринела Арабаджиева