НАЧАЛО » анализи

Загуби ли Европа "газовата война"?

fb
3E news
fb
26-05-2014 01:15:00
fb

Заради известни събития в Япония, както и известни събития в цяла Азия, съществената разлика в цените на газа между Европа и азиатските пазари доведе до това, че газът от европейските терминали в голям обем ще тръгне към азитаския пазар, заяви председателят на “Газпром” на икономическия форум в Санкт Петербург. По думите му този тренд ще се запази в дългосрочна перспектива, пише РБК.

Загубена ли е газовата война

В Европа се наблюдава намаляване на собствения добив на газ и на доставките от Северна Африка и Близкия Изток. “Цифрите плашат”, - каза Милер, обръщайки внимание на обемът на използваните мощности за импорт на газ. - “Натоварването на регазификационните терминали за втечнен природен газ в Европа, които са построени с мощност от 100 млн.тона съставлява 22%, докато през 2003 г. те са били натоварени до 90%”. Подписаният 30-годишен договор между “Газпром” и CNPC според него е сложил началото на епохата на конкуренцията за руския тръбен газ, което в бъдеще “ще окаже влияние на цените на газа на европейския пазар”.

Запитаните от РБК анализатори не споделят гледната точка на Милер. “Доставките на руски газ за Китай ще започнат след три-четири години. През това време в Европа ще дойде втечнен природен газ от САЩ. Американците, разбира се ще се насочат към високите цени в Азия, но и европейските ще са приемливи за тях, каза икономистат от Оксфордския институт Ули Улсен. Според него трябва да се отчита също така, че едновременно газов пазар освен САЩ ще загубят Нигерия и Ангола, които може да прнасочат своите ресурси към Европа. Норвегия и Алжир ще запазят доставките с за Европа на предното ниво.
 
Азия – удобен конкурент

Азиатският пазар действително е примамлив: средната цена на газа там е съществено по-висока от европейската – през 2013 г. тя е съставлявала 570 долара за 1000 куб метра, докато в Европа е била 380 долара.


По данни на Международната агенция за енергетика, азиатският газов пазар е най-бързорастящият в света. Организацията очаква, че през 2015 г. той ще заеме второ място по обем на потребление на газ (нд 790 млрдкуб метра годишно).


”Европейците може да се възползват от нарастващата конкуренция на газов експорт за Азия.”През следващите 12 месеца Австралия и Папуа-Нова Гвинея ще започнат нови доставки за Азия, което може да накара Катар да пренасочи чст от газовите доставки от Азия за Европа (на Катар се падат около една трета от газовия експорт – 30 млрд.куб метра), каза Улсен. Освен това през 2018 г. в Европа може да постъпи газ от Израел, а през 2020 г. - от Кипър и от Източна Африка допълва изданието.

"Газпром"
газова война
Европа
Азия
Русия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева