Жалби в КЗК блокират интерконектора до Гърция и газовия хъб "Балкан". Като с провалянето на Набуко - същите хора, същите методи

Недоволните при газовата връзка са винарна и фирма за имоти, а за хъба - дисквалифициран кандидат

Проектът за интерконектора за природен газ Гърция - България е застрашен от сериозно забавяне, а може да се стигне и до неговия провал. Заради жалби на винарна и фирма за инвестиции в имоти временно е спряна поръчката за избор на инженер-консултант за реализацията на газовата връзка между България и Гърция и се чака решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

 

„Ай Си Джи Би“ АД обявява удължаване на срока за подаване на оферти за обществената поръчка „Избор на инженер-консултант за проект „Изграждане на Междусистемна газова връзка Гърция-България“ до 15 януари 2018 г. Първоначално обявеният краен срок - 19 декември 2017 г., бе съобразен със законоустановения минимален срок от 35 дни съгласно Закона за обществените поръчки (ЗОП), съобщава на интернет страницата си българо-гръцкото дружество, което беше създадено за подготовката и реализацията на проекта. .

Удължаването на крайния срок за подаване на оферти за инженер-консултант вече е оповестено на интернет страницата на Агенцията за обществени поръчки и в Официален вестник на Европейския съюз, като е видимо за всички участници, отбелязват от проектната компания.

Поради нарастващия брой на получените от дружеството заявления за удължаване на срока и при спазване на степента на свобода на преценка, предоставена на „Ай Си Джи Би“ АД като възложител по ЗОП, е взето решението крайният срок за кандидатстване по обществената поръчка да бъде удължен.  Предприемането на тази стъпка ще допринесе за нивото на конкуренцията и е в интерес на възложителя.

От друга страна, крайният срок за подаване на оферти за обществената поръчка не е значително удължен, тъй като за успешната реализация на проекта е от първостепенна важност да се избере инженер-консултант в най-близко бъдеще.

Припомняме, че поръчката за инженер консултант бе обявена в началото на ноември и е на стойност 8.45 млн. евро. От спечелилата компания се очаква да подготви предстоящия търг за изпълнител на строежа и бъдещия договор за доставка на тръбите, както и да дава компетентни мнения по изпълнението на проекта. Обявено бе, че офертите ще се до 19 декември 2017 г., но срокът бе удължен заради големият интерес към обществената поръчка.

На 22 декември обаче са постъпили две жалби срещу поръчката за газовата връзка в КЗК - от фирмите "Вини България" АД и "Некст Инвест" ЕООД, съобщава Mediapool.bg.

Предметът на дейност на "Вини България" АД е производство на вино и не е ясно какво отношение би могла да има към поръчката за инженер-консултант на газов проект. Винарната обаче обжалва решението на "Ай Си Джи Би" за удължаване на срока за подаване на офертите от кандидатите. От данните в КЗК не става ясно какви са аргументите на жалбоподателя и защо иска временно спиране на поръчката. "Вини България" е мажоритарна собственост на фирмата "АСМ Консулт", която пък е притежание на офшорката от Белиз "Оптимал Финанс", показва проверката на Mediapool.bg.

Справката на изданието в Търговския регистър е показала, че предметът на дейност на фирмата "Некст Инвест" ЕООД е инвестиционна дейност в имоти. И в този случай  не е ясно какъв е интересът на фирмата, занимаваща се с имоти и пътно строителство, към дейност, свързана с газопровод.

"Некст Инвест" ЕООД  е с капитал от 100 лв. и е собственост на лицето Милен Миланов. Тя притежава изцяло или частично фирми като "Гипс Инвест", "Инфра Строй Пловдив" и "Пътища Смолян". "Некст Инвест" обжалва разяснение на възложителя на поръчката по въпроси на кандидат-участници, свързани основно с определяне на годишния оборот на участниците, както и опита на експертите, за отчуждителните процедури по трасето и други подробности за проекта. И в този случай не е ясно какъв е интересът на фирмата, занимаваща се с имоти и пътно строителство, към дейност, свързана с газопровод.

Обжалването на тол системата обаче показа нагледно, как подобна процедура може да отнелме почти година и е в състояние да провали плановете на правителството за реализацията на особено значими инфраструктурни проекти. Да си припомним, че правителството в този случай беше толкова обезкуражено, че беше готово като алтернатива на обществената поръчка да поеме и финансира изцяло разработването и въвеждането на тол системата. Ако това се повтори и с интерконектора към Гърция, това би означавало не само отлагане на първата копка, която беше планирана за 28 юни в края на европредседателството на страната ни, но и да проточи за неизвестно колко време стартирането на дейностите по проекта.

Сега, за да се стигне до старта на проекта, който е значим не само за диверсификацията на българските газови доставки, но и за региона и Европа, трябва да се приключи не само обжалваната поръчка за инженер-консултанта, но и тези за доставката на тръби, която вече тече, както и за изпълнител на проекта, надзорник и фирма, която ще отговаря за евентуалните археологически находки по трасето от Стара Загора през Хасково до Комотини.

Междувременно на 28 декември в КЗК е постъпила и срещу поръчката, обявена от държавния газов оператор "Булгартрансгаз", за избор на фирма, която ще изготви предпроектното проучване за необходимостта, рентабилността и начините за финансиране на планирания от правителството газоразпределителен център край Варна, получил популярност като Газов хъб "Балкан".


За изпълнител в средата на декември измежду петима кандидати, чиито оферти бяха приети, бе избрано българо-швейцарското дружество ДЗЗД "АФ-ЕМГ Консулт" с предложена цена от 2 327 437.70 лв. без ДДС, която е под прогнозната от 1.8 млн. евро и най-кратък срок на изпълнение. Жалбата е на един от останалите отстранени четирима участници в надпреварата – унгарската "Еуроил Ипари еш Керешкеделми", чиято оферта не бе разгледана заради разминаване с името на посочената в документацията фирма "Юройл Индъстриъл енд Трейд Ко. Лимитид", коята доказваше опит с работа по провалилия се руски проект за строежа на газопровода "Южен поток" – за тръбата на територията на Унгария. Фирмата все пак не иска временно прекратяване на процедурата, но какво ще се случи е изцяло в ръцете на КЗК.


Публикуваме коментара на бившия посланик на България в Москва и експерт по енергийна политика Илиян Василев по този казус:


Няма съмнение, че всеки път, когато стане въпрос за диверсификация на газовите доставки, при това не само на източниците, но и на маршрутите, дебатът неизбежно започва да се доминира от геополитиката. В случая на интерконектора Гърция - България се прави опит, да се повтори сагата на неуспелия проект Набуко. Последният пропадна, защото най-големият играч в проекта Шах Дениз – Бритиш Петролеум изигра глобална геополитическа партия и сключи сделка с Роснефт и Кремъл, която помогна на компанията да остане „на вода“, въпреки многомилиардните плащания по екосанкциите след разлива на суров нефт от неин сондаж в Мексиканския залив.


Разбира се, всичко около загубата и ликвидацията на компанията Набуко бе опаковано в дежурните обвинения и самообвинения, включително към акционерите в консорциума. Истината беше, че съдбата на проекта Набуко бе решена много над акционерите и страните-участници. Напълно в традициите на една нова Ялта – една западна компания и една руска се договориха за сметка на едни компании в Източна Европа. Ако си мислите, че историята е свършила, погледнете Северен и Турски поток. Поне опитите продължават.Закриването на проекта Набуко доказа крайната готовност на Русия и на Газпром да сключи всяка сделка, да предприеме всяко действие, което да предотврати навлизането на значителни количества неруски газ през България в северна посока – на изток към Украйна и на запад към Австрия и Унгария.


В онези решителни дни, когато се решаваше съдбата на Набуко, Газпром мобилизира и редица допълнителни ресурси, в това число и в България. В един от решителните моменти на проекта, точно когато ставаше реч за достоверността на твърденията на акционерите, че проектът върви по план и обещаното може да се случи, изведнъж във ВАС беше внесена жалба срещу Набуко България, с цел да се блокира за известно време развитието му, проектът да излезе извън сроковете и са срине репутацията му. Поне толкова, колкото беше необходимо за да се внуши на Шах Дениз и най-вече на ЕК и САЩ, че маршрутът през България е несигурен, а властите не искат и не могат да контролират процедурите, за да се спазят сроковете.

Жалбоподателят бе известен екоактивист, участник в екипа извършил ОВОС на „конкурентния“ проект Южен поток. Ако ви интересува, кой друг е участвал в тази оценка и за какви суми става дума – проверете. Гарантирам, че ще се изненадате и ще разберете за другия, материалния свят и користта на важни личности в съвременния ни екополитически елит.Разказвам всичко това, защото дойде време, кукловодите на тези процеси да се активират отново, защото пак става дума за проект, който може да осигури значителни количества алтернативен на Газпром газ и отново в посока север от Южния газов коридор. А това означа, че руският газов монопол ще трябва да отстъпва позиции от газовите пазари в региона, в това число и в България, и финансовите потоци по редица утвърдени схеми, в които участват политици, бизнесмени и мениджъри, ще пресъхнат или поне отслабнат.


Става дума за същия трик – в решителен момент от развитието на проекта за интерконектора Гърция – България, поредните хибридни войници на Кремъл се намесват и този път чрез жалба към Комисията за защита на конкуренция, искат спиране на тръжната процедура по избора на инженер на собственика, което я вече в ход. За да останат истинските поръчители зад кадър, жалбоподатели са Винарна (!?) от Шумен и имотна фирма от Пловдив. И двете фирми нямат никакво отношение към конкретния търг, нито са легитимирани като заинтересовани страни или участници. Това е все едно хирургическа операция по спешност да бъде прекъсната или отменена по искане на бармана в съседно на болница заведение.


Ако си мислите, че това е някакъв дребен рекет, дълбоко се лъжете. Това е част от детайлно разработен хибриден мастърплан, замислен извън България и изпълняват от български агенти на чуждо влияние, с цел да осуети достъпа на неруски газ в региона. Залозите са много по-големи – под прицел е първия търг, а има още четири. При това всички тези търгове са взаимо свързани и значителен проблем във всеки един от тях ще се отрази на останалите, като кумулативно забави реализацията на интерконектора точно толкова, колкото е нужно, за да не бъде готов навреме, за да поеме конрактуваните количества от Булгаргаз в края на 2019 и началото на 2020 година.


Този 1 милиарда кубически метра газ, които трябва да влязат на баланса на българската газова компания – отдавна създават напрежение, защото трябва да изместят количества руски газ по договора с Газпром. А това очевидно не е по вкуса на много хора и у нас и в Русия.


Да не говорим за количества, които могат да поемат на север и да изместят също така Газпром, поне частично от пазарите на Румъния, Унгария, Сърбия, Австрия, Словакия, Украйна и т.н.


И всичко тръгва от една жалба на уж случаен човек по несвързана с дейността му тема. Класически пример за хибридна война и „зелени“ човечета. Подмолно и зад кулиситеКоментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
1 коментари
  • 1 0
    1
    Бай Стедър
    Гъст облак прахови частици и дезинформационна паяжина. Набуко не издържа на финалния тест по икономическите си параметри. Решението беше взето от собствениците на захранващото находище Шах Дениз, които правят бизнес в своя полза.
    Напиши отговор