Еuractiv: ОИСР призовава правителствата да вдигнат таксите върху мръсната енергия

В нов доклад организацията критикува липсата на данъчно облагане за въглищата [Shutterstock]
Източник: euractiv.com/ hutterstock

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) призова правителствата да започнат по-агресивно облагане на емисиите на СО2, съобщи euractiv.com. Изданието се позовава на нов доклад на организацията, в който предупреждава, че настоящите нива на данъчно облагане не са достатъчни, за да се борят ефективно с изменението на климата.

В проучването си "Данъчно облагане на потрееблението на енергия" през 2018 г. ОИСР заключи, че между 2012 г. и 2015 г. има малко промени в нивата на данъчно облагане на енергията и само 0,3% от емисиите се облагат с данъци на равнище, което е равностойно на разходите за околната среда, сочи докладът на ОИСР.

Той също така показа, че данъците върху въглищата или са много ниски, или изобщо липсваш , въпреки че изкопаемите горива създават почти 50% от въглеродните емисии в 42-те страни, които са били проучени. Само в пет държави данъчното облагане на въглищата надвишава 5 EUR на tCO2, сочи изследването.

"Няма промяна в структурата на данъците върху използването на енергия между 2012 г. и 2015 г. Това е смущаващо", казва Ангел Гуррия, генерален секретар на ОИСР. Той призна, че страните започват да прилагат принципа "замърсителят плаща", но предупреждават, че напредъкът процесът е "бавен и откъслечен".

Гуррия добавя при представянето на доклада, че "привеждането на данъчната политика в съответствие на цените на енергията с разходите, породени от изменението на климата и замърсяването на въздуха, е от съществено значение за ефективни действия и затова са необходими спешни подобрения".

Таксите върху потреблението на петрол се очертаха като най-използвания финансов инструмент, тъй като те са достигнали вече средно 50 евро за tCO2.

В доклада се посочва още, че неавтомобилният сектор изхвърля 95 на сто от парниковите газове и към момента 81 на сто от тези емисии не попадат под никакво облагане "емисии". Обратно, данъците са по-високи и по-широко разпространени в автомобилния транспорт, благодарение на по-високите такси за петрол и достигат 97% от емисиите. Между 2012 г. и 2015 г. процентът на данъците над 50 EUR на tCO2 се е увеличил от 37% на 47%.

Увеличението за 3 години е с 10 на сто, се казва в доклада, а вероятно то е резултат от малко по-отговорното поведение на правителствата на големи  развиващи се икономики като Китай, Индия и Мексико, които инвестират активно в електрически автомобили.

Въглеродното ценообразуване се очертава като един от основните инструменти, използвани от правителствата за ограничаване на емисиите. Китай стартира тази година собствения си пазар на въглеродни емисии и ще бъде най-големият в света, когато започне да функционира пълноценно.

Говорителят на международната асоциация на производителите на нефт и газ Nareg Terzian заяви пред EURACTIV.com, че "икономическите пазарни системи за ценообразуване на въглеродни емисии, които определят най-рентабилните решения", са истинският отговор, добавяйки, че политиците трябва да решат дали това означава данъчно облагане или търговия с въглеродни емисии.

Актуализацията на Схемата за търговия с емисии (СТЕ) на ЕС беше внесена за одобрение в Европейския парламент миналата седмица, а цената на въглеродните квоти продължава да се покачва от момента на одобряването на проектозакона през ноември м.г.

Тази седмица тя достигна 10 евро за тон за първи път от ноември 2011 г., но повечето анализатори смятат, че това все още е твърде ниско ниво, за да убеди емитентите да инвестират в решения с ниски или нулеви емисии на въглерод.

Самият данък обаче не е от компетентността на ЕС и Европейската комисия отказа да коментира констатациите на доклада на ОИСР, когато се даде възможност.

Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари