Еcologist: 1,3 млрд. лири кредит от ЕИБ за ТАР - или как публичните средства се използват за мръсна демокрация, в ущърб на хората и на планетата

Източник: theecologist.org

Автор: Katie Hodgetts, theecologist.org

В началото на февруари бордът на Европейската инвестиционна банка предостави най-голямата инвестиция, заем от 1,3 милиарда лири за Транс-Адриатическия тръбопровод (TAP). Тази спорна субсидия бе атакувана от онези, които се борят за демокрация и срещу промените в климата.

В основата е TAP? Огромни суми от публични средства се използват за финансиране на програма, която ще бъде в ущърб както на хората, така и на планетата, което означава, че ЕС активно планира провал.


Ако слушате внимателно в един тих ден, можете да чуете конвулсивното дишане на бъдещите поколения. Те се връщат в далечното минало, където се вземат решенията, които ще разрушат всяко светло или справедливо бъдеще.


Обхватът на TAP


Това впечатление, изразено от много от нас, се отразяваше в Европа в деня, когато ЕИБ одобри заем от £1,3 млрд. (EUR 1,5 млрд.) – от парите на европейците, за финансиране на Транс-Адриатическия тръбопровод (TAP ).


TAP ще бъде част от Южния газов коридор (SGC); серия от взаимосвързани газопроводи, които ще пренасят 120 милиарда кубически метра каспийски газ от Азербайджан през шест страни до Европа. Проекът за ТАР е с дължина 870 км, минаващ от Гърция в Италия, през Албания и Адриатическо море, което го прави колкото амбициозен, толкова и противоречив.


Зависимост от изкопаеми горива

Европейската инвестиционна банка успя едновременно да подкопае науката, Парижкото споразумение и демокрацията, като предостави заем, независимо от доклад от преди десетина дни, че Южният газов коридор може да бъде интензивен от гледна точка на вредните емисиите, толкова, ако не и повече, колкото са въглищата. Това го твърди проучване на CEE Bankwatch Network. Решението бе взето въпреки широко разпространената обществена съпротива и приноса за катастрофалното изменение на климата.


TAP е изправен пред сериозна обществена съпротива, чиито отзвук затихва през годините и минава през много етапи. Миналата година бяха изпратени 4 000 имейла от засегнатите граждани по време на дискусиите на ЕИБ и тази година започна да се разпространява вирусна кампания с глобалните граждани, които провеждат кампания с лозунга "не с моите пари".


Въпреки всичко, имаше съпротива заради земята. В Италия 94 кметове излязоха срещу тръбопровода. Налице е широко разпространена загриженост относно въздействието на TAP върху водоснабдяването. В Албания и Гърция тръбата ще бъде изградена директно през земеделска земя.


Вместо дипломатическа дискусия, тази съпротива се сблъска с милитаризация и силни репресии, като една италианска общност бе поставена във военно положение. В рамките на гражданското общество има дълбоко усещане, че TAP ще подкопае демокрацията.

Решението е в разрез с целите на ЕС за 2030г. и 2050 г. за енергията и климата.

Колин Рош, определящ се от обединението "Приятели на Земята" твърди: "Европейската инвестиционна банка сега блокира безсрамно Европа в десетилетия на зависимост от изкопаеми горива, дори когато прозорецът за използване на изкопаеми горива се затваря”.


Корупция и злоупотреба


"Най-голямата инвестиция на банките в опасни изкопаеми горива подкопава ангажимента на ЕС за действия в областта на климата, когато спешно трябва да преминем към бъдеще без изкопаеми торива".


Този заем идва след вълна от научни предупреждения срещу природния газ, например доклад, публикуван в края на миналата година, който категорично заключи, че ако ЕС предложи програма за смекчаване на емисиите от 2ºC, тогава не може да се изгражда нова газова инфраструктура. Накратко, газът не е мост към чисто енергийно бъдеще. Това е задънена улица.


Защо тогава ЕИБ предостави такъв спорен заем?


Сегашната линия на ЕС е, че ще подкрепи "диверсификацията на доставките на газ за посрещане на бъдещите енергийни нужди". Но може би трябва да разгледаме по-дълбоките политически мотиви.

В момента Русия осигурява 30% от природния газ за ЕС, което е източник на безпокойство, тъй като страната в исторически план спря газовите си доставки за Украйна през 2014 г.


Следователно, ЕС се стреми да гарантира собствената си енергийна сигурност, като диверсифицира своята верига за доставки далеч от предполагаеми авторитарни режими. Въпреки това, TAP ще внася газ от Азербайджан – страна, която никога не е имала свободни избори и е обременена от твърдения за корупция и злоупотреби.


Планиране на провал


Освен това, през миналата година скандалът с прането на пари в Азербайджански фонд от $2,9 млрд., използван от Азербайджан за оказване на влияние и заплащане на лобисти, апологети и европейски политици. Така че, ако ЕС иска да диверсифицира газовите си доставки далеч от това, което те определят като по-малко стабилни режими, тогава може би тази логика на TAP напълно не съвпада?


Може би отказването от руски газ всъщност е геополитическо движение за подкопаване на руското влияние? Или може би това е печалбата на кукловода в дипломацията? Или може би - както често се случва – разстоянието между двете стават още по-замъглено.

Изграждането на тръбата показва високите нива на доставките на газ, които Европа предвижда за в бъдеще. С увеличаването на предлагането се променят ценовите сигнали и газът става по-евтин. Това на свой ред би победило инвестициите в бъдещия конкурент на газа - възобновяеми енергийни източници.

Природният газ в бъдеще не е спътник на възобновяемата енергия, а е конкуренция. Европейският съюз има по-малко от 1,5 милиарда евро, за да инвестира в енергия от възобновяеми източници, като предложи решение, което ще ни блокира в бъдеще с високи въглеродни емисии.

---------------------------------------------------

Източник: https://theecologist.org/

                CBBSS INFOLETTER ON OIL AND GAS E&P 2018 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари