ЕС планира да включи въглеродните емисии в енергийните акцизи

Основна цел на проектодирективата е да поощри енергоспестяването и да се работи за развитие на "зелените" технологии

ЕС планира да включи въглеродните емисии в енергийните акцизи на общността за сектори, които не влизат в европейската схема за търговия с емисии, съобщи Блумбърг. Промените са включени в проект за директива за енергийните такси, подготвен от Европейската комисия, за който писа Ройтерс преди дни. Основна цел на проектодирективата е да поощри енергоспестяването, съответно разходите за енергия и биогоривата в страните членки, ангажирайки и секторите извън въглеродната търговия с намаляване на емисиите.
По този начин 27-те дъжавите членки ще стимулират бизнеса и домакинствата да разходват енергията по-ефективно и да работят за развитието на "зелените" технологии, се казва в документа, получен от новинарската агенция.
При изчислението на акциза ще бъдат включени два компонента - енергиен компонент, който ще се изчислява на основа на енергийното съдържание на горивото и ще се отнася за всички горива, които се използват в транспорта и за отопление. Вторият компонент по всяка вероятност ще се отнася за въглеродните емисии, произведени при производството на енергийни продукти, които не са покрити от схемата на ЕС за търговия с емисии.
Енергийният компонент и емисиите от въглероден диоксид ще бъдат комбинирани при изчислението на данъка, който ще се начислява на даден продукт, става ясно от документа. Енергийният елемент ще се прилага при всички горива, използвани за транспорт и отопление, а СО2 компонента ще засяга всички енергийни продукти, които не са включени в схемата за търговия на емисии.
Някои страни членки вече въведоха собствени въглеродни такси, но точно различията в отделните страни могат да доведат до усложнения и двойно облагане и допълнително разходи за индустриите с производство в чужбина, коментираха представители на ЕК. Единен европейски подход към налагането на въглеродни такси ще изравни условия за индустриите в ЕС.
Ревизираната директива ще доведе до налагане на акцизи на базата на количество енергия, което генерира, като по този начин ще се стимулира по-голямата енергийна ефективност.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари