НАЧАЛО » анализи

ЕС на крачка от най-амбициозната цел да ореже емисиите от изкопаеми горива с до 40%

fb
3E news
fb
21-01-2014 10:14:00
fb

ЕС е на път да вземе първите си официални стъпки да разшири най-амбициозните цели в света за намаляване замърсяването от изкопаеми горива, събщи агенция Bloomberg. Това може да увеличи разрива с балансирането на зелените политики и необходимостта от по-евтино захранване. Общността обмисля да намали въглеродните емисии с 35 или 40% до 2030 г., задълбочавайки целите увеличаващи се на шест години. Това предвижда план преди официалното му пускане утре (в сряда) в Брюксел.

Документът ще бъде отправна точка за дебат по най-голямата промяна в ЕС в областта на енергийните политики от повече шест години. Страни като Германия и Великобритания ще се изправят срещу които и нейните съюзници, сред които и България се стремят да намалят енергийните разходи, в някои от тези страни те са двойно повече от американските нива. „Това ще бъде един много напрегнат дебат по една много сложна тема”, коментира Андрей Марку, старши съветник в Центъра за европейски политически изследвания.

Следващата стъпка на ЕС е от решаващо значение да се обуздае глобалното затопляне, което според учените се дължи на рекордните печалби от изкопаемите горива. В основата на разговорите на глобално ниво е да се приемат лимити за всички 190 страни в ООН.

Еврокомисарят по климата Кони Хедегор настоява държавите –членки да изготвят обща посока за политика за климата навреме за срещата на върха  на 23 септември.

Новата цел ще включи още 12 000 комунални услуги и предприятия в системата за търговия с емисии на парникови газове. В момента целта е за намаляване на емисиите с 21 през 2020 г. в сравнение с нивата от 2005 г..

Държавите ще имат индивидуални правнообвързващи цели за секторите, които не са обхванати от системата.

Разходите за електроенергия са в центъра на дебата

Разходите за електроенергия стават все по-важна част от политическия дневен ред в Европа. Европейският парламент, който заедно с правителствата кове законите, се готви за избори през май. Петгодишният мандат на ЕК изтича през октомври.  Така че политиките в енергетиката се дискутират в много деликатен момент. „Убеден съм, че може да псотигнем компромис, но сега е видно, че дебатът ще бъде воден от политиката, Йези Бузек, бивш председател на парламента на ЕС и бивш министър-председател на Полша.

Германският канцлер Ангела Меркел обеща да преразгледа подкрепата за възобновяемите енергийни източници след като сметките за потребителите скочиха далеч по-скъпо от ядрената енергетика. Британският министър-председател Дейвид Камерън също търси варианти за намаляване на сметките за комунални услуги, след като опозицията обеща да замрази сметките. Испания, Италия, Португалия, Чешката република намалиха субсидиите за слънчева енергия.

Цените на дребно на мощност са се увеличили със 65% и на природен газ с 42% между 2004 и 2011 г., повече от два пъти скоростта на инфлацията от 18% по време на периода. Това е в съответствие с проекта на доклад от Комисията по развитие на енергетиката в Европа, които ще бдъат част от пакета в сряда.

Разликата се задълбочи още повече след като САЩ направи революция със находищата си на шистов газ и доведе най-голямата икономика в света до енергийна независимост, въпрос който насочи петролните компании да търсят нови технологии за хидравлично разбиване.

Политиката по климата трябва да се запази, но ако се тръгне към цели от 40% намаляване емисиите от изкопаеми горива едностранно, Европа ще загуби конкурентоспособността си Ема Марсегаглия, президент на BusinessEurope.

RWE и други компании настояват за конкретни цели как ще се развива енергийния сектор следващите години. „Малко е вероятно Европа да позлва евтина енергия, затова трябва да се насочим към евтина енергия”, каза Джеси Скот, съветник по политиките на ЕС на Eurelectric  в Брюксел.

ЕК ще предложи политики, които страните да обсъдят през следващите месеци. Дебати ще започнат още на 20 март в Брюксел. Министрите на енергетиката и околната среда може да обсъждат тези въпроси до май в Атина. Амбицията на ЕС е да има готов законодателен документ през първото тримесечие на 2015 г. във време на преговори с ООН за глобалното затопляне, които  през декември същата година.

Гледните точки на двата полюса

Германия, Великобритания, Франция, Италия са за амбициозните цели. Но Полша, чиято енергетика се захранва на 90% от въглища е против.

Други противоречия са свързани с плана на ЕС да има отделна цел за използването на възобновяема енергия. През 2007 г. лидерите обещаха да намалят емисиите с 20% и възобновяемите енергийни източници да заемат 20% от потреблението на енергия до 2020 г.. Германия, Франция, Ирландия, Белгия, Дания настояват, но Великобритания се противопоставя като смята, че по-широка цел за въглеродните емисии е достатъчна.

ЕС ще трябва да обяснява как може да се изпълнят тези цели и дали те ще са за всяка страна или ще са за ЕС  като цяло.

Един елемент най-вероятно ще бъде изключен и това са нови амбиции за енергийна ефективност.

„Целите, които се обсъждат не са достатъчно строги и възобновяемите ресурси не са спирачка за развитие на икономиката и не добавят особено към сметките на потребителите. Държавната помощ за ВЕИ е била 30 млрд. евро през 2011 г., по-малко от 35 млрд. евро, предоставяни на ядрените централи и почти същото като 26 млрд. евро, насочени към индустрията на изкопаемите горива”, коментира международната екологична органзиация Greenpeace.

ЕС
ВЕИ
въглища
Енергийна ефективност
40% намаляване на емисиите
По статията работи: