ЕС изолира Западните Балкани

Източник: БГНЕС

Автор: Йосип Юратович, в.„Франкфуртер рундшау“*

Този външнополитически коментар започва с игра на карти. Не на Skat или Doppelkopf. Аз говоря за карти от гледна точка на географията.

Имате ли пред себе си карта на ЕС? Ако не, трябва да извадите приложение или атлас и погледнете надолу вдясно. Налице е бяло петно. На езика на дипломацията този регион се нарича Западните Балкани.

Заобиколен от страни от ЕС - Италия, Хърватия, Унгария, Румъния, България, Гърция – там има шест държави в средата на Европа: Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия. Ако ние като ЕС продължим да държим тези шест малки държави на острова на изолацията, това рано или късно ще се превърне в опасна игра за всички нас. Резултатът е несигурен. Сигурно е, че в отговор на нашата тактика "Не трябва да се включваш в ЕС" на Балканите ще процъфти национализмът.

Младежка безработица до 50%

В същото време се шири непотизъм, икономическото развитие е в стагнация и младежката безработица е по-висока от 50%. Една недобра смес с потенциал за следващия неконтролируем конфликт. Тогава там отново ще има много смъртни случаи и бежанци в Европа. Доверието към нас като европейска общност от ценности, е заложено на карта.

Затова ви казвам: Оставете ни да рискуваме повече Балкани! Като занимаващ се в международни работи политик, както и като член на парламента, който представлява законните интереси за сигурност и стабилност на гражданите в Германия, аз благодаря на нашия външен министър Зигмар Габриел и на неговото външно министерство. Поставя се като необходима една ускорена реализация на трансгранични инфраструктурни проекти, особено тези с регионално значение, като например магистрала между Сърбия и Косово и Албания. В допълнение трябва да има фонд за регионални инфраструктурни проекти, който да бъде достъпен освен за страните от ЕС и за държавите-членки на други европейски организации.

За да се напредне към икономиката с общи IT- стандарти и разширяването на IT- инфраструктурата, е необходима една IT среща на високо равнище в региона. Уместно и предвидливо е да се отворят програмите на ЕС за страните от Балканите - и в допълнение да се създаде фонд за двойно обучение, в който държавите от региона да могат да кандидатстват с проекти.

Опасна смес

Но тези конкретни предложения за предприсъединяването на Балканите към ЕС биват възпирани от кабинета на канцлера от ХДС. Там мотото е като девиза: Реагирай, а не управлявай. Изчакайте, вместо да действате. Федералното канцлерство и консервативното политическо семейство на федералния канцлер трябва да се изправят пред въпроса дали те не виждат каква опасна смес къкри на Балканите.

Защо някой ще възпира процеса на сближаване с ЕС? Има достатъчно примери. Има политически послания като това на еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан, който похвали сръбския автократ Вучич като надежден европеец. Или пък става дума за партийни връзки, като подкрепата от ХДС и Австрийската народна партия за съмнителната ВМРО в Македония. Или пък както консервативните представители на процеса по присъединяването към ЕС създават една привидно неразрешима процедура – в духа на: Можем ли да вдигнем летвата още по-високо?

За пореден път е очевидно: ГСДП предлага конкретни идеи по конкретни проблеми. За разлика от това, в ХДС предпочитат повече проблеми. Докато от ГСДП пишем в нашата правителствена програма, че политиката на разширяване на ЕС продължава да бъде важна за насърчаване на мира, стабилността и сътрудничеството. В същото време, ЕС трябва да си осигури чрез вътрешни реформи способността си да действа.

Всички страни от Западните Балкани имат перспектива за членство. Ние подкрепяме пътя им към ЕС и ще отделяме специално внимание на развитието на демокрацията и върховенството на закона. От ХДС само чуваме: Изолиране! ЕС е като крепост на краткосрочното щастие.

Има и демократичните активисти

Нека дадем на Балканите реален шанс! В Европа никой не се нуждае от бяло петно, от националистически риск за сигурността. Ние не трябва да толерираме национализма, а трябва да подкрепяме европейските сили на Балканите. Защото наистина има една мрачна балканска картина с автократични лидери на режимите, липсата на върховенство на закона, слаба демокрация и медии под контрол. Но има и демократични активисти за мир и сътрудничество в обединена Европа. Те разчитат на нас. Това е време за повече Европа!

Между другото: На 24 септември са федералните избори. Тогава картите отново ще се размесват: политическите карти в парламента, а може би европейската карта в приложението и в атласа. Държите това в ръката си!

--------------------------------------------------------------------

* Авторът на коментара във в.„Франкфуртер рундшау“  Йосип Юратович е от ГСДП и от 2005г. е депутат в Бундестага. Докладчик за Югоизточна Европа. Превод и редакция БГНЕСКоментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари