Лидерите на ЕС с общи позиции срещу САЩ за митата и ядреното споразумение с Иран

Представителите на Европейския съюз през последните дни стават все по-твърди по отношение на търговските отношения със САЩ. Все по-ясно става, че Брюксел е недоволен от търговската политика на американския президент Доналд Тръмп, включително и по отделните мерки, след които въвеждането на вносни мита за стомана и алуминий, както и от възобновяването на санкциите по отношение на Иран.

От тази гледна точка срещата на върха на лидерите на Европейския съюз – Западни Балкани, която се провежда в София е изключително важна. Именно на днешната среща се очаква да бъдат изяснени голям брой въпрос, свързани с външната търговия.

В четвъртък Европейската комисия (ЕК) публикува документ, който предвижда възможност за въвеждане на ответни мита за внос от САЩ на стоки на обща стойност от 2,8 млрд. евро годишно. Митата, които са в размер от 25 % може да бъдат въведени още през месец юни.

Европейската комисия си остава възможност и за разширяване на ответните мерки в бъдеще.

„Независимо от това, че САЩ определят тези мерки като обезпечаващи сигурността, по своята същност те са специални защитни мерки“, определят от институцията въвеждането на мита от страна на САЩ. „Те включват действия, които нарушават баланса на отстъпките и задълженията, произтичащи от споразумението на Световната търговска организация (СТО), и ограничават вноса с цел защита на родната промишленост от чуждестранна конкуренция и осигуряване на търговското й процъфтяване“.

Членовете на СТО имат право да въвеждат специални защитни мерки в случаи, при които увеличаването на вноса на определени стоки от трети страни носи или заплашва да нанесе сериозни щети на местните производители, но дори и тогава страните трябва да се стремят за запазване на съответните договорени количества и отстъпките в рамките на СТО.

В сряда председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск заяви, че ЕС ще се опита да убеди администрацията на САЩ да се откаже от повишението на митата за внос на алуминий и стомана от Европа за САЩ.

На срещата си в София лидерите на ЕС се обединиха в решимостта си да бъде запазено ядреното споразумение с Иран въпреки решението на САЩ да се изтеглят от него, предаде ДПА. Въпросът е бил обсъден на снощната им работна вечеря в българската столица, където се провежда срещата на върха на Евросъюза.       

"Всички в ЕС споделят виждането, че това споразумение не е перфектно, но смятаме, че трябва да го запазим и да продължим да преговаряме с Иран по този и по други въпроси, като програмата му за балистични ракети", каза германската канцлерка Ангела Меркел.

А френският президент Еманюел Макрон подчерта че "ние ще работим за запазване на споразумението (с Иран) от 2015 г., каквото и да решат американците". Той също отбеляза, че се работи за по-широко споразумение, което да допълни това от 2015 г., като включи ограничение за иранската ядрена програма и след 2025 г., когато първоначалното изтече.

С лидерите на Германия и Франция по този въпрос се е съгласила и британската премиерка Тереза Мей, съобщи нейната говорителка,  цитирана от Ройтерс. "Тримата лидери се ангажираха да работят с останалите страни по споразумението за тази цел. Те подчертаха, че Иран трябва да продължи да спазва своите задължения по него", каза тя.

Австрийският канцлер Себастиан Курц, който е следващият председател на ЕС за 6 месеца от 1 юли, каза, че "е важно страните от ЕС да действат координирано, и това се видя по време на работната вечеря". "Тук всички вървим заедно в една посока", отбеляза той, цитиран от ДПА. Според него споразумението с Иран е добро за сигурността на Европа, защото гарантира, че Иран няма да се сдобие с ядрени оръжия.

"Остават ни няколко седмици да го спасим. Никой засега не може да каже дали ще успеем, но ще положим всички усилия за целта", изтъкна Курц.

Лидерите на ЕС също така призоваха от София американския президент Доналд Тръмп да престане да ги заплашва с мита върху стоманата и алуминия, като посочиха, че са готови за преговори по въпросите на търговията, но не под "дулото на пистолета", т.е. под натиск, предаде Асошиейтед прес.

"Става въпрос за икономическия суверенитет на Европа и ние настояваме да бъдем изключени от въвеждането на новите мита без предварителни условия и ограничения във времето", каза френският президент Еманюел Макрон.

ЕС е убеден, че този ход на САЩ нарушава международните търговски правила и са подготвили свой списък за "балансиращи" контрамита на стойност 2,8 млрд. евро върху американски продукти, ако страните от съюза не бъдат постоянно изключени от списъка за наказателните американски мита, отбелязва АП.

"Не мисля, че трябва да обсъждаме едно или друго съображение, когато то противоречи на законите на международната търговия, - добави Макрон. - Можем да стигнем до по-добри решения в една спокойна обстановка."

С него се съгласи и германската канцлерка Ангела Меркел. "Имаме обща позиция: искаме изключване от митата без ограничения, но сме готови по-нататък и за преговори относно реципрочното намаляване на пречките пред търговията", каза тя пред журналисти в София..

ЕС иска да постигне постоянно освобождаване от нови мита, като „в замяна ние сме готови да обсъдим взаимно сваляне на търговските бариери“, каза тя пред журналисти. Меркел заяви, че ЕС подкрепя споразумението с Иран, дори и да не е идеално.

„Вчера вечерта проведохме доста сериозен дебат за иновациите в Европа. Взехме решение да работим в по-силно сътрудничество. Разговаряхме за споразумението с Иран. Всички в ЕС споделят мнението, че това споразумение е много добро и дори и да не е идеално, трябва да го запазим и поддържаме“, каза Меркел. „Нашата позиция по отношение на търговията със САЩ беше ясно изразена. Имаме обща позиция“, добави тя.
В този порядък трябва да се посочи и интервюто на еврокомисарят по бюджет и финанси Гюнтер Йотингер пред немското радио Deutschlandfunk. В него той заяви, че ЕС обсъжда възможността за въвеждане на мита за стоки от САЩ, като един от вариантите за реагиране на възобновяването на американските санкции срещу Иран-

„Може да въведем собствени мита, тъй като американците също имат важни стоки и услуги в промишлеността, в цифровия сектор, които искат да се продават на европейския пазар“, каза той. „Тръмп презира слабаците. Ако отстъпваме стъпка по стъпка, ако мълчим и се съгласим, то ние ще загубим“, смята Йотингер.

Френският президент Еманюел Макрон също от София заяви, че ЕС трябва да защити компаниите си, които водят бизнес с  Иран от американските санкции. „Международните компании трябва да имат свобода на избор по отношение на интересите си. Те трябва да продължат да имат свобода“, каза Макрон, като допълни, че Франция подкрепя предложението на ЕК европейските компании да бъдат защитавани и компенсирани, ако бъдат засегнати от американските санкции за Иран.

Изявлението на Макрон не е случайно. Френският нефтогазов гигант Total съобщи в сряда, че ще трябва да прекрати работата си по проекта за усвояване на иранското нефтогазово находище „Южен Парс“. В проекта до момента само вложенията са от порядъка на 40 милиона евро. Договорът за усвояване на 11 етап от находището „Южен Парс“ бе сключен между Total и китайският й партньор PetroChina с иранските власти през юли 2017 г. за срок от 20 години. Компанията напомни, че документът е подписан в пълно съответствие с резолюцията на ООН и съгласуван между властите на САЩ и Франция. Проектът е насочен при това за доставки на газ на вътрешния пазар в Иран. В изявлението си компанията припомня, че не може да допусне да бъде подложена на каквито и да са вторични санкции, както и загуба на американски акционери, които притежават около 30 на сто от акциите и, а също и да загуби възможностите за продължаване на дейността си в САЩ, където вложенията на компанията в активи е над 10 млрд. долара.

Междувременно в сряда председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви след срещата си с председателя на ООН Антонио Гутериш, че ЕС иска да запази споразумението с Иран. „Бих искал тази вечер (на срещата на лидерите на ЕС в сряда в София) да се договорим за обща позиция, за консенсусен подход за отношенията ни със САЩ във връзка с Иран. Ние имаме средства, ще ги използваме“, заяви Юнкер. Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари